emigrant
Član
Maxa je sve u pravu,čovek je probao oba načina tova.Ne treba da se svađate oko toga i nema svrhe da polemišete jer je tako kako je.Tovim već 25 g svinje oko 160kom u turnusu i kupujem prasad gde nađem,kupovao sam i na pijacama ranije,posle toga mi je švercer dovozio,ovo sada zadnjih godina idem u Bačku i dovozimo.Uvek sam imao problema kada se izmešaju prasici i kreću sranja posle jedno 20 dana od kupovine,a probano je bilo svašta,i vakcinisanje kad dolaze i lekovi preventivno čim dođu ali ne pomaže puno.Ako bude 3-5 % uginuća možeš biti jako zadovoljan.Imao sam nekih prijatelja koji su imali na 400 komada i preko 25% uginuća.Prošle godine sam kupio u 2 puta po 80 kom od nekih mađara prasad sa mini farmi.Jedan drži 70 krmača a drugi oko 250.Takođe je bilo problema.A isto tako znam da ovi veći tovljači uzimaju samo farmsku robu i imaju samo reči hvale za nju.Em nemaju problema sa bolestima,em je kraći tov,em je veća konverzija hrane.To što se misli da je farmsko prase preskupo izgleda i nije baš tako.Ja nisam povećavao broj tovljenika,a da sam povećavao sigurno bih prešao na farmsku robu.I svi oni kažu da su Deltina prasad vrh što se tiče tova.

samo dok ne udje u toviliste, a kad je usla roba u tov nakon 20-30dana krece bockanje na svaki 2-3kom i tako svaki dan ponavljaju se novi.