emigrant
Član
Maxa je sve u pravu,čovek je probao oba načina tova.Ne treba da se svađate oko toga i nema svrhe da polemišete jer je tako kako je.Tovim već 25 g svinje oko 160kom u turnusu i kupujem prasad gde nađem,kupovao sam i na pijacama ranije,posle toga mi je švercer dovozio,ovo sada zadnjih godina idem u Bačku i dovozimo.Uvek sam imao problema kada se izmešaju prasici i kreću sranja posle jedno 20 dana od kupovine,a probano je bilo svašta,i vakcinisanje kad dolaze i lekovi preventivno čim dođu ali ne pomaže puno.Ako bude 3-5 % uginuća možeš biti jako zadovoljan.Imao sam nekih prijatelja koji su imali na 400 komada i preko 25% uginuća.Prošle godine sam kupio u 2 puta po 80 kom od nekih mađara prasad sa mini farmi.Jedan drži 70 krmača a drugi oko 250.Takođe je bilo problema.A isto tako znam da ovi veći tovljači uzimaju samo farmsku robu i imaju samo reči hvale za nju.Em nemaju problema sa bolestima,em je kraći tov,em je veća konverzija hrane.To što se misli da je farmsko prase preskupo izgleda i nije baš tako.Ja nisam povećavao broj tovljenika,a da sam povećavao sigurno bih prešao na farmsku robu.I svi oni kažu da su Deltina prasad vrh što se tiče tova.