Cena tovljenika na tržištu

Продавац је тражио 24 динара, на крају смо се нашли на 22 динара на велико. Разлику смо пребили да сеном.

Ове године идем са тритикалом 60%, кукуруз 20% и супер 20%. Све изађе непуних 36 динара за 1 кг.
Nisam bio siguran da moze tritikal bez problema toliki udeo u hrani da bude? Koliko ima proteina u njemu, nesto malo vise od psenice?

Ризик је велика количина јечма и пшенице због целулозе и немогућности варења. Долази до појаве пролапсуса(испадања ректума). Код тритикала нема толико проблема(барем ја нисам имао за сада) има и до добро избалансираног супера.
Ову рецептуру користим до октобра а онда се прелази на 50-60% кукуруз како буде. Набројане житарице су јаке са протеинима а слабе са енергијом. Кукуруз има скроб а то је енергија. Може да иде са јечмом и пшеницом али су потребни другачији премикси и обавезно додавање ензима. Али за то је потребан технолог нутрициониста.

Кукуруз може и до 9 % али је слаб принос па се не сеје. У анализама које радимо буде 6.6-7% ретко 7.5%. Све набројане вредности су неке средње за прављење таблица.
Добар део хибрида кукуруза који се сеју код нас и нису за сточну употребу него за индустрију али то је нека друга прича.

Ako nije problem, kaži koji hibridi jesu za stočnu ishranu. nama malim proizvodjačima, koji to radimo za sopstvene potrebe, će to značiti….

Они који се генерално избегавају због приноса. Пајдаш, нс 640, зп 606 хибриди који су превазиђени али су стабилнији на анализама. И још неки од домаћих кућа али не знам тачно бројеве.

Као што сам написао све су то средње вредности са којима излазе произвођачи. У фирми морамо да радимо анализе компонената и буде ту шаренила. На основу тога се прави таблица.

Za ishranu stoke najbolji izbor je zp, 427, 606, 555, 666 i mozda jos neki hibridi od ns-a sve ostalo su hibridi koji idu na kvantitet a ne na kvalitet.

Бавимо се товом озбиљно (250-300) комада годишње од 2017 године....
Од кукуруза сејом Дкц и нешто мало Пионира, и кад је кукуруз квалитетан, нема никакве разлике
И наравно битна је количина зрна, а не какви су клипови, јер то снижава цену коштања товљеника....

Nazad
Vrh