Cena tovljenika na tržištu

Drugar danas oterao Davidovicu za Big Bul na 120,u Beloticu tovareno po 120,ne znam kome. Neko je pomenuo zagarantovanu cenu,a sta ako kukuruz skoci na 25,sacma na 90,lupam cene,a zagarantovana 150 din ,opet minus, pariteti nama trebaju,prema kukuruzu i sojinoj sacmi,nekad je to bilo 12 kg kukuruza,3kg sojine sacme,6 litara nafte,8kg mesavine za kg svinjetine.

Poslednja izmena:
Zolika@
Kako mozes da tako pises ako se bavis tovom svinja, znas koje su oscilacije i da maksimalni cenovni pikovi daleko krace traju nego minimalni.
I ti maksimalni opet manje znace nama nego preradjivacima jer prema njima uvek koriguju cenu na gore , a retko kad ih spustaju u ovakvim situacijama.
I kad cena bude krenula uvis sa ovih 120din budi siguran da cene u prodavnicama ce ici gore.
Ja prvenstveno prodajem prasad ja sam od tovjaca 0. Ali probam korrektno da napisem moje misjenje. Brat mi tovi i rodaci itd. znaci pratim desavanja. Jeste maximalna cena se ne dobije mesecima, ali kad se prati cena vise puta vidim kod brata tovari od 90-140kg u slucaju kad smatra da je izvuko maximalnu cenu.
Inace meni je najbolje kad tovjaci zarade i zadovojni su, jer onda dobijam i ja bolju cenu za prasad, znaci u istom tim-u igramo.
U pricu kod preradivaca ne ulazim, jer to se ne menja godinama. Znamo svi da minimalno duplo proda tovjenika nego sto kupi od nas.

Ja sam spomenuo. Bolje da je zagarantovano na 150 primer, nego da dodje do ovakog zastoja. Cene sirovine varira, valjda ce I cena tovljenika varirati sa vecom cenom. Nezgodno je to kada neko kupuje hranu. Tesko je sve utanaciti da svi budu zadovoljni,, ali ako gledamo realno sramota je da je kukuruz recimo 9-10 dinara, soja 27-28, psenica 20-21. Takodje I prasici da padaju ispod 200 dinara.

Pa bas zato i treba paritet da postoji,ako sirovina skoci skoci i cena svinja,zarada treba da bude oko 20evra ,minimalna,pa ko se nadje u tovu neka tovi.sta vredi od zagarantovane cene od 150 ako svinjce kosta 18000,a jelo je kukuruz i soj sacmu ,2 najvaznija inputa koja odredjuju cenu,razumes li ti sta ja pricam,nije resenje ZAGARANTOVANA cena. a odnos prase/tovljenik treba da bude 1.8-1.

Ja prvenstveno prodajem prasad ja sam od tovjaca 0. Ali probam korrektno da napisem moje misjenje. Brat mi tovi i rodaci itd. znaci pratim desavanja. Jeste maximalna cena se ne dobije mesecima, ali kad se prati cena vise puta vidim kod brata tovari od 90-140kg u slucaju kad smatra da je izvuko maximalnu cenu.
Inace meni je najbolje kad tovjaci zarade i zadovojni su, jer onda dobijam i ja bolju cenu za prasad, znaci u istom tim-u igramo.
U pricu kod preradivaca ne ulazim, jer to se ne menja godinama. Znamo svi da minimalno duplo proda tovjenika nego sto kupi od nas.
Kod nas ni jedan ozbiljan tovljac ne radi parcijalno ubacivanje svinja u tov ,vec ide sistem sve unutra sve napolje osim onih koji imaju svoje krmace pa im to diktira raspored tova.
Cak ni ja koji sam sitan da sitniji ne mogu biti ne praktikujem ubacivanje drugih prasadi dok od prethodnih nisam ocistio i dezinfikovao obor.
A ljudi koji imaju po 1000 i vise komada ne mogu da sebi dopuste lecenje tolikih svinja zbog neke potencijalne bolesti koja bi se mogla uneti sa novim prasicima.

Pa bas zato i treba paritet da postoji,ako sirovina skoci skoci i cena svinja,zarada treba da bude oko 20evra ,minimalna,pa ko se nadje u tovu neka tovi.sta vredi od zagarantovane cene od 150 ako svinjce kosta 18000,a jelo je kukuruz i soj sacmu ,2 najvaznija inputa koja odredjuju cenu,razumes li ti sta ja pricam,nije resenje ZAGARANTOVANA cena. a odnos prase/tovljenik treba da bude 1.8-1.

Evo ja na 1,7-1 nudim svoje prasadi na god. nivou.

I na zagarantovanu cenu dodje Tenis i zvizne 1 000 000 komada.Ne treba zagarantovana cena,vec da se brani trziste od subvencionisane svinjetine iz inostranstva,na bilo koji nacin i subvencionisanje nasih svinja do odredjenog broja,da bi se suzbila hiperprodukcija

Nece nama niko finansirati tov svinja. Oni da misle kao proizvodjac ne bih ni dovodili svabu. Vec bih gledali da se visak izveze I uvek ima kakve-takve cene da se odrzi domaca proizvodnja.

Ne treba nista da se izmislja ,vec to prave drzave sprovode,recimo u Kanadi,platis za dozvolu da drzis krave i dobijes koliki broj mozes da drzis,a ne kao kod nas da se srlja cim sastave dva meseca dobre cene,posle djavo kriv.Nestabilno trziste sa ovakvim skokovima cena odgovara samo nekolicini uvoznika bilo kojih proizvoda,koji ostvaruju ekstra profit u momentu naglog skoka.Kad se malo stabilizuje proizvodnja kao sto je sad slucaj,onda uvezu kad je najveca ponuda ,bas da naruse tu stabilnost.Tu su u igri velike pare i nema sanse da to iko sa vlasti spreci kad se oni na izborima upravo za to i otimaju,da ucestvuju u takvim igrama .

Ja danas imao kupca po 120,pa posto imam samo jos 6 komada nisam hteo da dam ,rekoh poklacu ih pa prodati meso_Odmah posle sam imao prinudno klanje,bas jednog od tih za koje sam imao kupca.Izbaksuzirao me

Zagarantovana minimalna cena o tome pisem. Nisi razumeo.

Komso,ja ne znam ko je ovde lud,ja ili ti,ponavljam sve po ko zna koji put,razumem ja da je zagarantovana cena ona minimalna a razumes li ti ako cene kukuruza i sacme nekada mnogo skoce,pa kukuruz bude 30 din a svinja pojede 250 kg to je 7500 plus 50kg sojine sacme bude 90 din to je 4500,premix 9kg po 170 din to je jos 1500.prase od 20kg 5500 i plus troskova jos 1500 do 2000 din po svinji, dobijemo svinju od 120 kg koja je kostala oko 20000 dinara a zagarantovana cena 150 din ...120kg x 150 je 18000, minus 2000 po komadu i onda oni kazu ko vas jebe trazili ste zagarantovanu cenu. Ne znam da li sam sada bio jasan ako nisam reci pa da pisem jooooos,kisa pada ,poslove sam zavrsio pa mogu sve do 18h.:osmeh:

Zašto uopšte razmišljati u tom pravcu i tražiti krivca među tovljačima? Niko ih nije napunio vodom ili gasom pa da dostignu tu kilažu. Hranjeni su, briga se povela ogromna oko njih, čišćena su govna za njima, smrdelo se, vreme se potrošilo i živci tako da tu nema greške. Jel "oni" traže krivca među sobom kada uvoze svinjski otpad, jel oni traže krivca kada obaraju cene, jel oni traže krivca kada neće da otkupljuju svinje? Jedinstvo i sloga. Ne treba sumnjati u sebe. Stavite malo prst na čelo i razmislite ko je ovde kriv a ne da se svađate i upirete prste jedni u druge.

s-nemcima-krecemo-u-razvoj-stocarstva

Bice bolji dani za stocarstvo :bravo:
http://agroservis.rs/s-nemcima-krecemo-u-razvoj-stocarstva

Eto klasican primer prodaje muda za bubrege . Svinja imaju koliko hoces a klanica ima svaka opstina bar po jednu veliku ...

Ha,ha,ovo je divna vest.Sada ce doci jos jedan ogromni proizvodjac sa par hiljada krmaca pa ce biti svinja ko pleve.I tako ce ova tema biti jos aktuelnija jer ce svinjetina biti jos jeftinija.Tako su i dovodili firme za proizvodnju namestaja pa nase firme sa gomilom radnika propadose.Potpuno nepotrebno gomilanje.Umesto da rade nesto na polju energetike,rudarstva isl. oni budale jos vise stvaraju seljaku konkurenciju da mu jos vise zabibere ionako tezak zivot.

Kod nas sutra utovar za trlica po 130 mislim da su pare odmah. Jel moguce da cetiri meseca radis i da nista ne zaradis nego jos i izgubis. A onda opet zatvoris i jos cetiri meseca radis i nadas se da ces bar da zavrsis na pozitivnoj nuli. I gde si bio...

Komso,ja ne znam ko je ovde lud,ja ili ti,ponavljam sve po ko zna koji put,razumem ja da je zagarantovana cena ona minimalna a razumes li ti ako cene kukuruza i sacme nekada mnogo skoce,pa kukuruz bude 30 din a svinja pojede 250 kg to je 7500 plus 50kg sojine sacme bude 90 din to je 4500,premix 9kg po 170 din to je jos 1500.prase od 20kg 5500 i plus troskova jos 1500 do 2000 din po svinji, dobijemo svinju od 120 kg koja je kostala oko 20000 dinara a zagarantovana cena 150 din ...120kg x 150 je 18000, minus 2000 po komadu i onda oni kazu ko vas jebe trazili ste zagarantovanu cenu. Ne znam da li sam sada bio jasan ako nisam reci pa da pisem jooooos,kisa pada ,poslove sam zavrsio pa mogu sve do 18h.:osmeh:
Razumem komso tvoje pisanje, ali na zalost ne I razmisljanje. Dobro nemamo sada zagarantovanu cenu koji ja potenciram I sta sada imamo? Mislis li da ako kukuruz krene sa cenom, soja da ce cena tovljenika otici gore? Ne bih se smeo opkladiti, vidis sta uvoz radi. Ova cena nije zbog jeftine hrane, nego zbog uvoza. Ako taj tovljenik kosta recimo tih 20 000, ko moze da tvrdi da ce cena biti recimo 180-190 da se nadjemo u plusu. To sto pises uopste nije pravilo, evo primera: uporedi cenu vestackog djubriva, goriva I cenu psenice, prosle I ove godine. Kamo srece da za sve ima neke garancije. Ti radis samo svinjarstvo, pa nisi mnogo upucen u druge oblasti, gde dodjemo I do goreg od ovog trenutnog. Kada se gajbica paradajza prodaje za 150 dinara kao 2011 god ili kada ljudi prodaju jabuku za bagatelu I kao I svinje ne mogu da prodaju. Zato drzava treba da stane iza proizvodjaca za pocetak bar na ovaj nacin. Gledao sam ja tvoje priloge na tv-u, svaka cast, ulazes uzimas kredite, verovatno kupujes I dobar deo hrane, sve to stoji, ali da drzava hoce da stane iza nas I udari po usima uvoznike, podstakne izvoz, zagarantuje ti da nemoze doci u ovu situaciju da molis da prodas po mizernoj ceni. Pisi ti, ocekujem ispravke. :osmeh: Pada kisa I kod mene. :ppozdrav:

Razumem komso tvoje pisanje, ali na zalost ne I razmisljanje. Dobro nemamo sada zagarantovanu cenu koji ja potenciram I sta sada imamo? Mislis li da ako kukuruz krene sa cenom, soja da ce cena tovljenika otici gore? Ne bih se smeo opkladiti, vidis sta uvoz radi. Ova cena nije zbog jeftine hrane, nego zbog uvoza. Ako taj tovljenik kosta recimo tih 20 000, ko moze da tvrdi da ce cena biti recimo 180-190 da se nadjemo u plusu. To sto pises uopste nije pravilo, evo primera: uporedi cenu vestackog djubriva, goriva I cenu psenice, prosle I ove godine. Kamo srece da za sve ima neke garancije. Ti radis samo svinjarstvo, pa nisi mnogo upucen u druge oblasti, gde dodjemo I do goreg od ovog trenutnog. Kada se gajbica paradajza prodaje za 150 dinara kao 2011 god ili kada ljudi prodaju jabuku za bagatelu I kao I svinje ne mogu da prodaju. Zato drzava treba da stane iza proizvodjaca za pocetak bar na ovaj nacin. Gledao sam ja tvoje priloge na tv-u, svaka cast, ulazes uzimas kredite, verovatno kupujes I dobar deo hrane, sve to stoji, ali da drzava hoce da stane iza nas I udari po usima uvoznike, podstakne izvoz, zagarantuje ti da nemoze doci u ovu situaciju da molis da prodas po mizernoj ceni. Pisi ti, ocekujem ispravke. :osmeh: Pada kisa I kod mene. :ppozdrav:

Razmenjujemo misljenja,znam da je uvoz problem ,hocu ti reci da kada bi zahtevali nesto od drzave trebali bi traziti paritete a ne zagarantovanu cenu,hrana uopste i nije jeftina,sojina sacma nam je duplo skuplja nego u EU,pariteti treba da postoje i za psenicu prema djubrivu,gorivu.,odnos cene naseg i njihovog proizvoda,skoci mesavina automatski se poveca cena psenici,to treba potencirati.

Nazad
Vrh