Mušovac
Član
Dogodine ce sedeti kuci.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
нема тога колега ,не постоји законска метода која штити нас произвођаче ,све иде на неку реч и указано поверењеA ugovor o delu ? Ili kako se vec tacno zove ?
Tesko primenljivo. Zato sto ako konstantno kupujes a ne prodajes vec cekas kraj zetve a pritom placas akontacije, treba ti budzet Rokfelera za 2500-3000t soje po 70-80din. I na kraju zetve kao sad cena padne sta onda? Platis soju 72-73 svima a moglo jace u nekim trenucima.Ne znam, po meni je pošteno da svi dobiju istu cenu u toku jedne žetve. Npr. počne da se vrše 1. septembra a završi 15. oktobra. Po mom mišljenju je pravično da i onaj koji je odvukao 01.09. i onaj koji je odvukao 15.10. dobiju isto jer u suprotnom će svi sejati kasne sorte i gledati da ta soja stigne što kasnije jer po pravilu uvek je veća cena na kraju žetve nego na početku. Kad prođe poslednji dan žetve onda dalje važi lager, pa ko hoće da se kocka sa cenom neka plaća lagerovanje ili neka čuva kući. A u toku žetve mi je bez veze da neko izgubi na ceni jer je imao raniju sortu i ranije ovro usev...
Ja ne znam ni jednu firmu da gurne svojih 1.000.000-2.000.000eur da otkupi robu u žetvi pa da se posle kocka sa rastom ili padom cene. To je gore od samoubistva.Tesko primenljivo. Zato sto ako konstantno kupujes a ne prodajes vec cekas kraj zetve a pritom placas akontacije, treba ti budzet Rokfelera za 2500-3000t soje po 70-80din. I na kraju zetve kao sad cena padne sta onda? Platis soju 72-73 svima a moglo jace u nekim trenucima.
Slazem se. Stav da se svima plati isto sam komentarisao.Ja ne znam ni jednu firmu da gurne svojih 1.000.000-2.000.000eur da otkupi robu u žetvi pa da se posle kocka sa rastom ili padom cene. To je gore od samoubistva.
Примењиво је али наравно не са те твоје позиције коју тренутно заступаш.,има ко може то да испрати тиме задобијаш кооперанте и поверење за неку даљу сарадњу , треба се и даље гледамо .Нисмо ми у овом послу од јуче па да дајемо робу да нас левати свако ко стигне ,све се то испипа где постоји могућност за добру сараду и неки обострани интерес.Tesko primenljivo. Zato sto ako konstantno kupujes a ne prodajes vec cekas kraj zetve a pritom placas akontacije, treba ti budzet Rokfelera za 2500-3000t soje po 70-80din. I na kraju zetve kao sad cena padne sta onda? Platis soju 72-73 svima a moglo jace u nekim trenucima.
Спајки неће нико улећати тек тако са том количином новца свако зна своје границе и води се тиме за простор у ризику.Прошле године по којој цени се откупила соја,и шта се дешавало после , ко је више ризиковао више је и зарадио ,нису свима иста мудаJa ne znam ni jednu firmu da gurne svojih 1.000.000-2.000.000eur da otkupi robu u žetvi pa da se posle kocka sa rastom ili padom cene. To je gore od samoubistva.
Ovo ne vjerujemda ce biti, kod nas je cijena zacementirana a u americi i svijetu ima najmanji potencijal za rast jer su rekordne zetve u brazilu kao najvecem izvozniku soje. Iskreno volio bih da potaste jer j u i sam cuvam al ocemivat 100 dinara za soju to mislim da bi jedino moglo biti ako dodje do jos jace inflacije nego sto je trenutnoИде соја преко 100дин и више чим су спремни да нам на аконтацију дају још који динар више