Cena soje rod 2012.g.

Cenu odredjuje zakon ponude i potraznje, a izgleda vi mislite i ponasate se kao drzava i glumite po malo boga pa odredjujete sta je realno a sta ne.

E kad procitam ovakve komentare lose mi je.Cenu odredjuje ponuda i traznja ali samo u uredjenim drzavama,zasto pametujete???.U drzavi Srbiji cenu ne odredjuje ponuda i traznja vec par ljudi koji vedre i oblace na svim trzistima pa tako i poljoprivrednim.Znaci zadovoljni ste sa 65 dinara a recimo 100 kilometara od vas Matijevic placa 72 dinara,jel to ta ponuda i traznja 7 DINARA veca cena to je bas uticaj ponude i traznje.

Nisam ni nakupac,ni kupac vec prodavac(proizvodjac soje) i sutra idem da vrsim,licno bih najvise voleo da mi je rodilo kao lane 16.5meteri/kj a cena kao ove godine 65din/kg,samo jebe* ga ne ide,treba biti realan i cena je vise nego dobra kakva bi mogla da bude.

Još da nam država nije zabrnila izvoz, bio bih zadovoljan.... Mada mislim da bi onda sigurno bilo više od 65 dinara...

Cena od 65 je dobra za one koji je imaju, a oni koji je nemaju tj nije rodilo, ne pomaze ni 100 dinara. Isto vazi i za ostale kulture, los rod ne moze nadoknaditi cena. Sve u svemu samo na kukuruzu je minus mozda i 1 milijarda dolara, i te pare je neko ovde izgubio, neki ljudi ce biti na nuli, i jedan mali deo u profitu. Ponekad je iluzorno pricati o trzistu, o ponudi i potraznji, kao i o cenama. Sve u svemu, poljoprivreda Srbije ce ove godine uknjiziti minus od 2 milijarde dolara, i to ce pokazati spoljnotrgovinski bilansi u ovoj i u sledecoj godini.

Sad im je sansa da GMO soja udje na "velika vrata"za toboz dobrobiti gradjanstva.::jako_besan::Onda mozemo da se izljubimo.::samo bes::

Ja sam moju danas predao na Arsenovica po 65din/kg + njihova vaga vagnula 50ak kg vise nego na drugom otkupnom mestu i 1.2% primesa manje,bas sam prijatno iznenadjen. :osmeh:

Ma primese su priča za sebe, to puno zavisi od raspoloženje onog što analizira uzorak, koliko zaista propusti kroz sito i koliko ubaci onih krupnih nečistoća i zelenog semena, tako da to može da bude od 0,5-5,5% za isti uzorak:osmeh:.
Na vagi koliko sam čuo svi kraduckaju tako da su ti ovi 50kg manje uzeli a ne više dali.:haha:

to je samo bruto vise,kad bi to tako bilo onda bi na kamionu od 40 tona bile razlike od 300 kg.

Bude razlike jer šoferi skinu baš tih 300 kg jer je to kao rastur prilikom transporta.Jeste rastur ali u džakove.

Posle 2 sata smo vukli u drugi silos sa istim traktorom(olaksanim za 2-3 litre goriva) skoro ista prikolica(jedna je Kikinda,druga Becejka) isti pod,ista nosivost,ni jedna nema rez.tocak na sebi,iste stranice pa je prazan bio 20kg tezi nego kad sam ja predao prethodno na drugom mestu sa istom kombinacijom. Neko ipak zavrce.

0,5 na kaliranje
a onih 20 kg se moglo desiti jer vaga meri na 20 kg,ako si imao 1012 kg. na ekranu ce pisati 1020

Nazad
Vrh