Cena soje rod 2012.g.

Šta će mu ligvista,čovek išao u osnovnu školu. nisam,nemam,neću i nemogu (za ovo zadnje nisam baš siguran ali tako se nešto sećam )se piše zajedo ostalo sve odvojeno.
Kod nas nema semenske još ali po priči biće oko 100 din.

Ako neko zna da mi kaze dali ove godine ljudi koji su ugovarali proizvodnju soje i uzimali repromaterijal na paritet,moraju vratiti po paritetima kao proletos.Hocu da kazem ako je proletos procenjena cena soje bila 36-37 dinara i po toj ceni recimo da se uzimala semenska soja u odnosu 1:2,2 kg jer je semenska soja kostala oko 75 dinara sada ispada da ta semenska soja kosta recimo130-140 dinara sto bi znacilo definitivnu katastrofu u kombinaciji sa ovogodisnjim losim rodom.Na srecu ja se nisam tako zaduzio ali mislim da bi to bilo izuzetno lose ponasanje od strane ugovaraca

evo kako je u mom kraju bilo proletos. komponenta iz cuprije koja je kupila fsh stizanku iz pozarevca je ugovarala kukuruz , soju i suncokret.ne na bazi pariteta ,vec u dinarima .cena po kojoj su oni nama prodavali repromaterijal je bila ista ili slicna kao u polj.apotekama . dug se oduzuje u robi gorepomenutoj , bez ikakve kamate do 15. 10. 2012god. po aktuelnoj ceni na dan isporucene robe. ja sam uzeo od njih u toj itoj vrednosti , proletos ,a sada su mi soju racunali 65 din. kao i svuda. aj zdravo.

I ja sam sličan način kompenzacije koristio, ali kod nas seme soje naprimer nisi mogao tako da uzmeš, nego su davali 1kg semenske za 2.2kg merkantilne...

Ja sam uzeo predracune za vestak i za seme i prebacio na kratkorocni kredit.Do maja meseca valjda cu da skupim od prodaje soje i kukuruza ako ne, produzim za godinu dana

ma nisam ni ja uzeo soju od njih ,neisplati im se ,kazu, samo za mene 300kg soje da doteraju iz n.sada. nije bilo vise interesenata u mom kraju.ja zovnem drugara i on mi kupi i dotera direkt iz n.sada po 66din.

Kako je kvalitet soje direktno srazmeran prinosu(na 400kg prinosa posle selektora nema ni 100kg semena da valja) plus ostali troškovi :selektor,čuvanje pakovanje..,nerealno je očekivati manju cenu semena.

Nikada nisam uzeo seme iz zadruge .Uvek ostavljamo svoje seme i tako radi 95 % poljoprivrednika iz mog mesta.Eventualno neko uzme neku novu sortu za probu ili ako prifali za baštice i male parcele.
Jedne godine sam uzeo nešto malo iz jedne zadruge.Delta agrar je bilo na džakovima ,da li je samo dorada ili šta ali klijavost je bila 75%.Tako sam se zaje**o jer sam na najboljoj zemlji imao rod 1500 kg/jutru a na nekoj osrednjoj 2000kg po jutru sa svojim semenom.
Jedan savet za one koji ostavljaju seme ,bolje ga ostavite da prezimi pa ga u proleće selektirajte.Ja sam selektirao u jesen pa sam još jednu količinu selektirao u proleće.Iz zezanja ubacio onu selektiranu još jednom u selektor i iznenadio sam se koliko je polovinki odvojeno.Rekao bi da u toku zime dolazi do pucanja određenog broja zrna.

Nazad
Vrh