Cena soje rod 2012.g.

sa pola uho cuo ovi iz cantavera dali bi do - 70din kg , dali ce biti ili ne

Sutra u nasem ataru krece prva parcela da se kosi.
Kakva ce biti cene zasigurno jos niko ne zna, ali po nekim informacija nece startovati ispod 55-60 dinara.

Kisač akontaciono 50 din. Ima i otkupljivača 65 plaćaju ali bez ikakve daljne doplate. Moguća je znači i veća cena.

Kod nas polako placaju jer se jos nevrsi ponude se krecu oko 71 din sa pdv e sad zavisi od kolicine robe cena moze jedino gore

Oni koji budu prvi skidali soju ce mozda dobiti tu "berzansku" cenu od 71 din, ali ja bas ne verujem da ce biti tako visoka, bez obzira sto je ima malo.

Verujem da ce biti ta cena, kao sto znam da soju treba sejati sto vise jer ce biti mozda i najisplativija kultura u sledecim godinama. Oni koji imaju uslove za gajenje soje, ludi su ako se bakcu sa strnim zitima.

Verujem da ce biti ta cena, kao sto znam da soju treba sejati sto vise jer ce biti mozda i najisplativija kultura u sledecim godinama. Oni koji imaju uslove za gajenje soje, ludi su ako se bakcu sa strnim zitima.
Sve je to Ok Marko! Ali sta vredi ako ne daj Boze rodi samo nekih 500 kg po kj?
Zadnjih par god. najvise se isplatio kukuruz. Sta vredi kad ga imam posejanog na 40% parcela a prinos bit ce nekih 1500 kg po kj ""AKO""?

@marko22
Soja jeste super sto se tice ulaganja u proizvodnju, medjutim lakse je postici 6t/kj kukuruza nego 2t/kj soje (pricam o zemlji u okolini Stapara). Cena je 71din prema 26din ili koeficijent soja:kukuruz=2.7, sto ce reci da referentni prinos od 2t/kj soje, potrebno mi je 5.4t/kj kukuruza. Kukuruz je bez dileme broj 1 kultura na nasim prostorima.

p.s. Ova cena soje je samo kod nas ovako visoka (citaj igranka by Viktoria group), u svetu je oko 50-55din/kg preracunato u nase novce.

Nazad
Vrh