Cena pšenice rod 2023

Prodato danas 19 c. Odjavljujemo se iz teme do nove . Bruka i sramota
....

Kod nas 4. Klasa 135 eura minus trosak skladistenja. 3. Klasa 150 eura minus trosak skladistenja..... Propast.. I jos kazu nitko ju nece ni po tim cijenama kupiti.

Oni cene svoj rad! Kalkulacija im je naspram proslogodisnjih ulaganja i nece da rade u minusu kao mi!
Tako ce se i kupovati..... Na 135 eura psenice da placam ovu cijenu..... Ovo je zadnja trgovina nazalost samo sam 15% svoje robe ostavio za sjeme.... Nagodinu ide 90%
Jel ima kod vas cijena za rwa sofru? Klasican tretman bez sytive i bez insekticida?

Prvi put u životu 100% domaća dorada,neču iz principa uzeti ni zrno za sledeču godinu.
Zadnjih 15 ak g svake godine uzimao za 3-4 parcela 3-4 sorte ,sav višak delio svim koji su hteli ,valjda če se neko setiti.

Zasto ne bi bilo u okeju.😜
Samo kad sam posejao 2-3 kj psenice onda sam kupio njihovo seme.
Zadnjih godina max uzimam za 2 kj da imam za sledecu godinu, ostalo prodje kroz selektor.

Ja neću ni ta 2 kj da uzmem.
A više godina svoje seme nisam koristio niti sam čuo da neko kod nas koristi 2-3-5 godina istu reprodukciju.
Ako mi neko proizvođađ potvrdi da je to radio i da je bilo ok i ja ću ostaviti za dalje.Soju svoju korstim godinama nekad se i zapitam što pšenicu uvek uzimamo prvu reprodukciju a soju ne!

Prvu reprodukciju koristim uvek, ali ne znam da li bi bilo ispravno koristiti vise godina istu! To nisam nikad radio sa psenicom, pa ne bi isao na nesigurno!
Sejem po neku bastu sa tritikalom i godinama sam ostavljo za seme za sledecu godinu i pravo da ti kazem nikad nisam uocio nekih problema, a mozda ih nisam ni trazio jer je bila setva na par ari.
Ko ce ga znati, mozda pali i kod psenice ali postoji tu onaj ALI.

Jel može kod vas u HR da se seje sopstveno seme?Mislim zbog podsticaja i ostalog.
Dopustili su ako odneses gdje se radi certificarana dorada, znaci prosiju ti i zastite sa nekim fungicidom. I opet ispadne 40% jeftinije nego ovako kupiti.....
A i poticaji, nisu sto su, bili. Umanjili si ih realno 30do50% ovisi koliko zemlje radis i sto planiras sijati itd.... Doduse opet je vise nego kod vas

Nazad
Vrh