Cena pšenice rod 2023

Stampa se novac investitori su papirni novac pretvarali u robu kupovali zitarice zlato itd, naduvana cena robe sad se oslobodili robe stvoreni viskovi cena u padu, kod nas jos gora prica kupljena roba skupo a nije izvezena zbog zabrane i lose logistike, na sve to poskupili krediti nema jeftinog kesa bice zanimljiv otkup ko malina.
Meni je zanimljivo sa tim vestima o tome pukla brana poplavljena Ukrajina pa poplavljeno pola Srbije a ostatak potukao led i niko nista pokrivaju nasu katastrofu vestima iz Ukrajine

Strana koju kontrolisu rusi je niža...
A drugo ... rusija je bila uvoznik a sada izvoznik i to jedan od najvecih...gde je ta razlika i kako je uticala na trziste...

Strana koju kontrolisu rusi je niža...
A drugo ... rusija je bila uvoznik a sada izvoznik i to jedan od najvecih...gde je ta razlika i kako je uticala na trziste...
Izvozila je prije 20%(19%) svetskih potreba za psenicom, ako me sjecanje dobro sluzi oko 65 miliona tona.
A rusija prije rata izvozila oko 5% svjetskih potreba psenice.

Da...ali koliko je rusija pre 15-20 godina uvozila sa sada izvozi...gde je ta razlika izmedju tih kolicina
Sta se na ostatku planete seje kada jedna ukrajna nahrani svojih 40mil stanovnika i jos 20% sveta

Za kukuruz je treci na svijetu izvoznik .

Montoja tesko je odgovoriti na tvoje pitanje , kad ti nevrijedi postavljati brojeve nego bi bio zadovoljan samo odgovorom da NIJE Ukrajina veliki proizvodjac zitarica .

Pogledajte sta kaze u vezi subvencija dole na videu,oko desetog minuta pa na dalje.Jako slicno kao i sto su clanovi iz Hrvatske objasnjavali,coveku se vise isplati da poseje travu i ostavi tako nego da seje uljanu repicu lol ...neverovatno.
Na 12:34 mozete videti deo sta placaju i koliko ....

[URL
unfurl="true"]https://www.nezavisne.com/ekonomija...ozbiljnom-problemu-moguca-poskupljenja/775896[/URL]

Poslednja izmena:
Gde ste nasli te podatke za Rusiju i Ukrajinu i pšenicu? Rusija od ukupne svetske proizvodnje pšenice PROIZVEDE oko 10-11%, koliko od toga ode na sopstvene potrebe i koliko onda od tih 10-11% moze da izveze. A Ukrajina ukupno pšenice prozvede oko 2-3% svetske kolicine, i koliko od tih procenata ode za sopstvene potrebe a koliko onda moze za izvoz.
Ja sam ove podatke nasao na internetu na vise mesta.

Stari su ti podatci,Rusija je sada najveći izvoznik pšenice.Nešto se promenilo,odnosno pod Putinom povećali su prinos po jedinici površine.
Podaci su tacni, a imas dva termina PROIZVODJAČ I IZVOZNIK, i to nije isto, Indija i Kina su medju najvećim prozvodjačina u svetu, ali izvoznici su poslednji. Ukrajina proizvde oko 30 miliona tona psenice, što je oko 10x više od nas, a u celom svetu se proizvede blizu 1 milijarda tona.

Pogledajte sta kaze u vezi subvencija dole na videu,oko desetog minuta pa na dalje.Jako slicno kao i sto su clanovi iz Hrvatske objasnjavali,coveku se vise isplati da poseje travu i ostavi tako nego da seje uljanu repicu lol ...neverovatno.
Na 12:34 mozete videti deo sta placaju i koliko ....

[URL
unfurl="true"]https://www.nezavisne.com/ekonomija...ozbiljnom-problemu-moguca-poskupljenja/775896[/URL]

Kad su zabranili sva učinkovita sredstva u EU pa nema zarade na repici, i najveći apsurd toga, to će rezultirati povećanim uvozom uljane repice iz zemalja koje koriste sredstva npr koja su u EU zabranjena još prije 10-15g 😂

Trenutno kod nas najveći poticaj koji možes ostvariti kao ratar je mislim 852 e/ha sa tim cvjetnim/travnim trakama + kombinacija eko shema + osnovno...
A kao voćar npr uz interpolaciju usjeva može biti još veći + mjere razne i dođe i do +1500 e/ha

Za kukuruz je treci na svijetu izvoznik .

Montoja tesko je odgovoriti na tvoje pitanje , kad ti nevrijedi postavljati brojeve nego bi bio zadovoljan samo odgovorom da NIJE Ukrajina veliki proizvodjac zitarica .
Nisam ja to nigde rekao...
Moja je sumnja od pocetka da je svet bas nesto preterano zavistan od iste
A ni ti nisi moje pitanje shvatio
U svetu se proizvodi svake godine neka kolicina psenice koja verovatno u visegodisnjem proseku ne odstupa mnogo
Od Rusije kao uvoznik postala je znacajan izvoznik...i niko nije rekao e sad imamo viskove jer rusi vise ne kupuju...

A da mi nemamo malo i sankcije zbog pitanja Kosova i Rusije, ispada da naša roba više nikom ne treba ili neko namerno koči izvoz da bi se stvorile velike zalihe a onda cena mora biti dubioza, voda polako svima ulazi u uši i primoran si da robu prodaš pošto-poto.?

Sale ratare
Tu si u pravu, pregovori sa Egiptom propali bas zbog tihih sankcija prema nama.

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Pre će biti da je razlog otkup po visokim cenama, onda pad na svetskim berzama (ali umeren u odnosu na naše prilike), te nemogućnost da u takvim okolnostima imaju ekstraprofit na koji su navikli.
Uz to se nagomilale zalihe zbog zabrane i posledica gubitka kupaca koji su otišli negde drugde.
Imam osećaj da trenutno izvoza uopšte nema ili je minimalan.
Čekaju da kupe nov rod po bagatelnim cenama pa tako indirektno smanje trošak prošlogodišnjeg otkupa i budu ponovo pametni, a vi gulite u prašini i blatu.
Čista manipulacija.
Zatvoreno tržište sa malom sopstvenom potrošnjom, idealno za to.
Cene na evropskim berzama su značajno više od ovih naših trenutnih smehotresnih.
Da smo zaista slobodno i otvoreno tržište i kod nas bi bile takve približne, sa kojima bi ja lično spram situacihe bio zadovoljan.

Nazad
Vrh