Cena pšenice rod 2023

Ovaj Uroš kao da se sprda sa nama, čovek forsira priču o inputu za jesen za setvu pšenice, koga bre briga za jesen?ko je lud da ulazi u tu priču oko setve?Treba da bude tema priče cena djubriva u jesen 2022 kada su ljudi ulagali na 100+dinara za kg, semenska pšenica je bila oko 100dinara, znači trebaa mi 6kg za kilo semenske?Pa ja ne radim samo da razdužim repromaterijal, svi mi treba taj novac da uložimo u život i porodicu, sve je poskupelo i ostalo isto, život je skuplji.Ja lilčno sa cenom od 20dinara sam ugašen za sva vremena, za mene je ovo noćna mora, jedina moja greška je bila sto sam ušao u tu priču jesenas sada sam time ugrozio porodicu.Ali ko nas pita, zabranili su izvoz, ostalo je na lageru, neki su navodno štetili ali sada ce preko nas nadoknaditi, kome treba ovakav posao uopšte, raditi na nuli ili ispod nje.Veliki igrači će preživeti ali mali neće.

Da me pogresno ne shvatis ali pitao bih te zasto si misljenja da je lakse ovim vecim poljorivrednicima? Jel to zato sto mnogo vise novca vrte u usranom krugu? Ne mislis da je sve to procentualno isto?

Da me pogresno ne shvatis ali pitao bih te zasto si misljenja da je lakse ovim vecim poljorivrednicima? Jel to zato sto mnogo vise novca vrte u usranom krugu? Ne mislis da je sve to procentualno isto?
Misllim da su finansijski stabilniji, iz tog razloga.Imaju veci kapital i mozda mogu da izdrze jednu lošu godinu, opet ljudi koji su veliki imaju i dobru zemlju, bolje uslove, vece prinose, iz tog razloga mislim da su u malo boljoj poziciji.

Misllim da su finansijski stabilniji, iz tog razloga.Imaju veci kapital i mozda mogu da izdrze jednu lošu godinu, opet ljudi koji su veliki imaju i dobru zemlju, bolje uslove, vece prinose, iz tog razloga mislim da su u malo boljoj poziciji.
ovisi koliko su dugo ''veliki'' ako su bar 15-tak godina onda da, ako su tek pokoju godinu isti im drek....
zar nemaš nešto svoje zemlje? da na njoj opstaneš kad već od arendi nema ništa....

Ako bude u proseku gubitak po jedinici površine, onda je gore velikima jer će oni više da izgube. Mali kojima je to dopunska delatnost nekako će i da proguraju. Ali veliki kojima je to jedina delatnost su u mnogo većem problemu. Iako smo verovatno svi po jedinici površine tu negde približno ulagali pa je svakome za svoje loše.

Koji je ishod prethodnih pregovora sa vladom ? Povećana subvencija koju ko zna kada ćemo dobiti u tom birokratskom haosu. Obećanje za dizel. O ceni pšenice i ostalih ratarskih kultura ništa. I ko kaže da ne može da se garantuje cena ? Ko treba da garantuje nego država ?
Za sve drugo mora da bude pokrivena cena proizvodnje. Samo za poljoprivredne proizvode ne mora. Baš zato što je poljoprivreda strateška privredna grana i delatnost u kojoj se ostvaruje najmanji profit i rast kapitala mora da se štiti i mora da postoji neki arbitar na nivou države, koji će da kontroliše cene. To naša premijerka ne može da shvati jer nije dovoljno pismena. Ne mogu se cene poljoprivrednih proizvoda formirati na slobodnom tržištu jer uvek neko može da nastupi sa nekom robom uzetom ko zna gde, kako i pošto i da obori cenu ispod cene proizvodnje.

Zato to mora da bude trajni zahtev svih protesta i pregovora. Mora se znati cena poljoprivrednih proizvoda bar 1-2 godine unapred kao i cena repromaterijala. Ovako je to obična kocka nedopustiva za ovu delatnost.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Uzleta mozda bude radi suse u australiji i sj. Americi. Radu ovog nema sigurno uzleta jer to nije neka ozbiljna povrsina naspram cijele obradive ukrajine

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Само ви качите ово па ће бити да су Српски терористи минирали брану да би подигли цену својих житарица.

Uzleta mozda bude radi suse u australiji i sj. Americi. Radu ovog nema sigurno uzleta jer to nije neka ozbiljna povrsina naspram cijele obradive ukrajine
Ta teritorija je bila pod kontrolom rusa pa i psenica nije sigurno "ukrajinska"
A kad se pogleda na karti sveta kolika je ukrajina vidi se i koliki je njen realno uticaj bio na cenu u svetu...

Nazad
Vrh