Cena malih prasića na tržištu

Trenutno 230/240, a vec je duze vreme tako, ovde nije cena padala.

Zar nije bolje da imate uvek 10-15e po prasetu, nego jednom 50e a sledeci put -20e.
ako uzmes prosek to je 35 -40 eura
Ako prodas prase 25 kg po 200 din/kg zaradis mozda 5 eura. Ne kazem da je realno zaraditi 50, ali je i ovih 5 nerealno malo. Mora cena prasadi biti bar 2 eura za kg, da bi bilo nekog interesa i perspektive u ovom poslu.
sada trenutno mene prase kosta oko 95dinkg .. neznam cemu si nezadovoljan okakvih 5eura pricas ,, digitron u ruke i racunaj , vise puta je pisano o ceni praseta prelistaj temu

Priznajem da sam rekao 5 eura ne razmisljajuci puno i ne racunajuci. Da tako kazem lupio sam. Ali i ovih 95 din mi lici na moj odgovor. Sto je malo malo je.

Petar 90
Ti si mi neki zezator. 50 ti puno 5 ti malo. Kao da mi mozemo birati kolika ce nam zarada biti. Meni je bitno da je ima. Pa makar i tih 5 eura. Jer cesto sam radio i bez zarade pa i u minusu. Takva ti je poljoprivreda.

Priznajem da sam rekao 5 eura ne razmisljajuci puno i ne racunajuci. Da tako kazem lupio sam. Ali i ovih 95 din mi lici na moj odgovor. Sto je malo malo je.

Petar 90
Ti si mi neki zezator. 50 ti puno 5 ti malo. Kao da mi mozemo birati kolika ce nam zarada biti. Meni je bitno da je ima. Pa makar i tih 5 eura. Jer cesto sam radio i bez zarade pa i u minusu. Takva ti je poljoprivreda.
To se slazeem,mora se raditi i kad ima i kad nema zarade i da se uzme neki prosek zarade na godisnjem nivou...Samo sam hteo da kazem da nije realno da zarada bude 50e,mada ne kazem ja da ne bi voleo da je to tako :D ....ali nije bas da ostane ni 5e :D

Po meni 20e na prase 30e na tovljenika + subvencija je ok,mozda se neko ne slaze ali da mi neko zagarantuje takvu zaradu bez problemna bih prihvatio ponudu:osmeh:

ako uzmes prosek to je 35 -40 eura

sada trenutno mene prase kosta oko 95dinkg .. neznam cemu si nezadovoljan okakvih 5eura pricas ,, digitron u ruke i racunaj , vise puta je pisano o ceni praseta prelistaj temu

A bre Grujo neslaze ti se prica . Tu cifru dobijes kada je sve po PS i racunas samo hranu koja je utrosena u naboljem slucaju kada je konverzija blizu perpetum mobilea . tu nema uginuca struje vode veterinara slame i ko zna cega sve ne sta je potrebno za odgajanje legla . Sta ako ti neka preskoci estrus ako oboli ... Nema hrane i svega ostalog sto je krme pojelo pre nego je postalo krmaca .

- - - - - - - - - -

Ako racun ide da se prikaze umetna vrednost onda tvoja prica stoji .

Evo i jedne moje ture prasića oje sam prodao pre 2dana Ovo su troškovi krmača pojela od osemenjavanja do odbića550 kg koncentrata po 30 din /kg , prasići pojeli 14*30 kg=420 kg po 40 din, lekovi i seme 5000 din,ukupni troškovi : (550*30 =16500+ 420*40 =16800+5000)=38300,prasad su imala prosek 26kg ,26*14=364kg *210din=76440 ,zarada 76440-38300=38140 din/14=2720 (25€) po prasetu, koncentrat pravim sam neka me amortizacija košta još 5€ po komadu ali ipak je 20€po komadu lepa zarada

A kad oprasi 7 pa 2 "pandrknu" i jedno krmača izgazi onda ti od računice ostane samo ljubav prema svinjama::000::::000::

@dulebdp
da imas svog vepra a i iza lekove si mnogo dao, hrana je trebala manje da te kosta jer si sam pravio, cena hrane za prasad je Ok.. prosek 10 kom min tu ima zarade sve ispod toga slabo
Nisu samo lekovi nego i seme koje je kod nas 1200 ,a od lekova sam uzeo 4 flašice 100ml(neofloxacin ,penstrep i oxitocin, gvožđe)ali ima i za drugu turu tj za više prasića, već sam pisaoda vršim selekciju krmača pa se retko dešava da oprasi manje od 10, sad trenutno od 5 krmača imam 65 prasića, svaki posao se isplati ako je čovek istrajan u njemu a ako kod prve preprepke posusta onda bolje da ništa neradi, kada su bili 300din ostajalo je 50€ po komadu i onda niko se nije bunio, na godišnjem nivou da je zarada 20€ po komadu ja prezadovoljan:ppozdrav:

Nisu samo lekovi nego i seme koje je kod nas 1200 ,a od lekova sam uzeo 4 flašice 100ml(neofloxacin ,penstrep i oxitocin, gvožđe)ali ima i za drugu turu tj za više prasića, već sam pisaoda vršim selekciju krmača pa se retko dešava da oprasi manje od 10, sad trenutno od 5 krmača imam 65 prasića, svaki posao se isplati ako je čovek istrajan u njemu a ako kod prve preprepke posusta onda bolje da ništa neradi, kada su bili 300din ostajalo je 50€ po komadu i onda niko se nije bunio, na godišnjem nivou da je zarada 20€ po komadu ja prezadovoljan:ppozdrav:
Upravo tako,meni sad propala dva legla,nazimica jedna sve pogazila prasad ostala dva,a druga imam mleko samo u jednoj sisi,dobije inekciju pusti i u ostale sat vremena i opet isto,kod nje ostalo jedno,tako da one idu na klanje,ali zato dolaze druge na njihovom mestu,treba se stalno usavrsavati i poboljsavati,a sto se tih lekova tice,ja bi voleo da mi neko kaze sta da kupim i koliko odprilike kosta,i malo da mi objasni oko toga,jer ne bih da zovem vise veterinara za neke gluposti,primer da dam gvozdje,vitamine i kalcijum krmaci,inekciju za mleko i onu inekciju za napon da se brze isprasi:ppozdrav:

a sto se tih lekova tice,ja bi voleo da mi neko kaze sta da kupim i koliko odprilike kosta,i malo da mi objasni oko toga,jer ne bih da zovem vise veterinara za neke gluposti,primer da dam gvozdje,vitamine i kalcijum krmaci,inekciju za mleko i onu inekciju za napon da se brze isprasi
Na taj nacin ostaje dosta para koji ne odlaze na veterinare,i mora da bude zarade na prasicima :ppozdrav: dobices informacije na PP

Drzati vepra vise kosta nego kupovati seme.
Ali,one muke terati krmacu po komsiluku kod vepra-niko ne moze da plati.Kakve sam ja dozivljaje imao sa tim,pa to je strasno :haha:
Mnogo vredi imati vepra,pogotovo zbog nazimica,a i zbog starijih krmaca,jer se i njima ponekad desi neki zastoj,pa nece da traze momka.A kad je on u blizini,mnogo znaci.
Naravno,ne isplati se za jednu-dve krmace,ali za pet i vise,itekako se isplati.

Nazad
Vrh