grunt
Član
Неће да се чеше тамо где га не сврбиOlalija zasto si izbacio jecam?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Неће да се чеше тамо где га не сврбиOlalija zasto si izbacio jecam?
Iz više razloga,nisam baš ni bio neki veliki proizvodjač,godišnje sam imao oko 50 tona.Dok sam radio preko naše zadruge sa B.Topolom išlo je nekako,isporučim im 2 šlepera,daju mi korektnu cenu i svima dobrnda su počeli da zaxebavaju sa analizom,te puno proteina,te malo i sa njima prestanem da radim.Odjednom niko u okolini neće ječam ili nudi po 4-5 dinara manje od pšenice.Inače sam do 2011 tovio godišnje oko 250 komada debelih svinja i kroz njih sam amortizovao cene svoje robe,tj. svinje sam hranio najjeftinijom robom,nekad pšenica,nekad ječam nekad kukuruz.Pošto više nisam imao svinja teško mi bilo da skladištim 50 tona ječma ja ga izbacim iz proizvodnje.Olalija zasto si izbacio jecam?
Ponavljam ovo hiljaditi put,ima kod mene neki Mića Mirković,strava lik,njegova čuvena izjava:Jel znaš ti za koje zanimanje jedino ne treba lekarski pregled?Maxo uzmes i izdas mojima iz sela za 300, terace masine i 300km samo da rade jutara.
Ne vodim tako delikatnu matematiku kao olalija ali se slazem da oko 250-300e/kj realna dobit, ako toliko platimo zakup sta mi radimo?
Imam ponudu za 95ha po 250e/ha 3 i 4 klasa ima nesto malo i 2 klase, ali to za nasu zemlju je visoka cena.Malo me koci i to sto je malo dalje od mene.
[
Koliko bi vremenski imao da putujes do parcele? (traktorom naravno)
Batalili bi ovi tvoji posle godinu dana ovde zemlju, ovde puno ulazes a malo izvuces nije kao tu kod vas.A ide uglavnom psenica i suncokret a na suncokretu nikakva zarada nije.Maxo uzmes i izdas mojima iz sela za 300, terace masine i 300km samo da rade jutara.
Ne vodim tako delikatnu matematiku kao olalija ali se slazem da oko 250-300e/kj realna dobit, ako toliko platimo zakup sta mi radimo?
Ostane im glavobolja i priča po selu kako rade puno zemlje i da su veeeelike gazde...Evo i ja bi voleo da neko kaze koja je matematika kad plate arendu 250-300e za 1kj i sta im ostane na kraju kad podvuku crtu .
E to je jedino gluplje od skupe arende(ako neko radi).Imao sam ja sličan predlog od komšije pre dve godine kad sam promenio kombajn.Njegova ideja(genijalna) je bila da ST i ja počnemo da vršemo sa prevozom za 25 e/kj,naravno prvo njemu.Sve usluge u okolini ćemo raditi,kad ostali vlasnici kombajna(koji neće imati posla) propadnu onda podignemo na realnu cenu 70 e/kj sa prevozom...Uposljavaju svoje masine da mogu da ih otplate ,nek budu na nuli ali masine rade i tu se naplate kao da rade uslugu
Utom se i masina pohaba, dodje do vecih ulaganja, pojede car vajduUposljavaju svoje masine da mogu da ih otplate ,nek budu na nuli ali masine rade i tu se naplate kao da rade uslugu