Budućnost sela u ovoj državi.

Не бих да улазим у расправу с тобом јер је ово и онако off

Zemljište u južnoj Serbiji ?

Ah južna Serbija, južna Serbija… Srbija Slobodija. Gadna neka trsa ljudska se tamo zapatila pa se ne da iskoreniti.

Tamo već dvesta godina nema kmetova, čivfčija, paora. Nema spahija, feudalaca, aga.

To je već dvesta godina Republika Slobodnih Seljaka bez obzira na oblik vladavine.

I Petar I Karađorđević Oslobodilac je po smaknuću potonjeg Obrenovića razmišljao da li uspostaviti republiku ili monarhiju. Dal da se prihvati predsednikovanja ili kraljevanja.

Južna Serbija zemlja malog poseda. Južna Serbija zemlja slobodnih ljudi.

Tamo se kupuje vreme.

Nekom Uzloviću jedna Maksimilijana Sarmaševićka neke godine ne mogade obezbediti planinu kroz kupovinu nekakve davno umrle društvene zadruge.

Jedan drugi, potomak obe familije, s jedne mu strane Uzlovići, s druge Sarmaševići, kupi nekakav društveni spahiluk ali se pritajio. Ne vole ga ni Sarmaševići ni Uzlovići jer je iz incesta, pa ne talasa. Mlad je, inokosan, sin mu još sablji nije dorastao, čeka svoje vreme.

Uglavnom, svi tamošnji Uzlovići štekaju žute pare za bele dane i dumaju koji će se Sarmašević zavlasti 2022. pa da krenu u bolje sutra. U svetlo buduće.

Ma ni Radanovići nisu bez svoje računice. Vataju oni priključak na tu belosvetsku restauraciju imperijalizma. Idu im na ruku balkanske prilike, čini im se.

Prazna Crna Trava i Stara planina ? To su Bugari, odgovaraju Radanovići. Nesta Toplice ? To su crnogorci, u glas viču. Ode Sandžak ? Nije sandžak nego Raška, pas im trag odneo, neće zemlju na cipelama odneti.

Poslednja izmena:
Au brate skoro gledam svoj profil i vidim ti si mi na listi blokiranih. Pitam se sto i idem na dugme "unblock" kad evo citam zadnjih nekoliko postova i sve mi je jasno. To je to . Dovidjenja. Burek je jeftin,nema potrebe da se jedu . . .

Što ti trebalo da me odblokiraš ??? Blokiraj i ne jebi ale.

Šta ??? Da te ja podsećam da je incestuozni potomak Uzlovića i Sarmaševića kupio neku društveno-vinogradarsku zadrugu. sa sve zemljom. u tvojoj blizini ???

Da te ja podsećam da ćeš umreti glave nabijene u pesak živeći u zabludi da priča severne Serbije neće doći do tebe i da je Radan Radanović samo lik iz pripovetke Milovana Đ. Glišića ?

Da je sve to samo pripovetka ???

Da si nedostojan potomak činilaca Timočke bune ? Da je u celoj Serbiji tokom 2018. godine izdato manje od 90, slovima devedeset, odobrenja za nabavku oružja za ličnu bezbednost ??? O oduzetim i predatim cevima statistike su nedostupne...

Blokiraj me čoveče i umri u sreći i veselju.

Poslednja izmena:
Bog ti zdravlja dao što me navede da ponovo gledam Timočku bunu.

- Gaće i pravo stanje stvari...
-Nipošto ne treba trpeti bilo koji život...
-SRBIN PAMTI da BEZ PUŠKE i oružja SLOBODE NEMA. On se vaspitavao na tome kako se oružje otimalo, a nikad se nije predavalo. Sad, kad je zakon tu i vlast, puške se moraju predati, ali ni jedna kuća ne sme biti bez nje.- režiser pripisa ove reči Nikoli Pašiću u danu kad je umro Rihard Vagner..

Poslednja izmena:
Radna snaga u poljoprivredi… Hjuman resurs što bi se reklo modernim jezikom.

Kao i u bilo kojoj privrednoj grani razvstava se u kategorije NK, KV, VKV tj. nekvalifikovana, kvalifikovana i visokvalifikovana.

NK. Roblje njižnje, uz izuzetak omladine i sezonaca drugih kvalifikacija kojima je rad u poljoprivredi dopunski izvor prihoda ili trenutna nužda.

NK Roblje. Do nedavno u potpunosti, od nedavno gotovo u potpunosti u sistemu ili oko sistema socijalnog staranja. Nema to ni penzionog ni zdravstvenog osiguranja. Trideset godina ima i priča da mu je kičma oštećena pod teretom. Sedamdeset godina ima i tera bicikl sa cigaretom u uglu usana, sa unučićem jeftinog alkohola ili flašom piva u ruci, obučeno u reflektujući prsluk, boso u plastičnim kineskim papučama.

NK Roblje sve radnje radi.

Otvrdlim debelim prstima sposobnošću mikrohiruškog vakum-aspiratora uzima semenku veličine makovog zrnceta i smešta je u tresetnu kockicu na klijanje, tek rođenu biljčicu sa dva kotiledona listića pikira u čašicu. Sedi na kakvoj improvizovanoj konstrukciji, koju vuče traktor u trci sa vremenom i površinom, držeći se zubima za vazduh i nabija rasad u zemlju.
Puže njivom i proređuje šargarepu sejanu ciklonom i drljačom.
Klečeći lebdi nad zemljicom crnom i zalame zaperke na ojačalom padajizu.
Vezuje krastavce il maline uz pritke il žice, obmotava građevinsku mrežicu oko mladica voća, bere maline, jagode, dunje i jabuke, skuplja krompir i šargarepu iza pluga, pere hladnom vodom golih ruku do laktova, prebira i pakuje po skladištima i hladnjačama, uz klasiranje naravno.

Dok radi, ušima striže braneći oči od muva i insekata, il da mu se ne zamrznu i otpadnu, stalno je na oprezu od fijuka i pucnja šefove kandžije.

U idealnim, idealnim, IDEALNIM uslovima NK Roblje radi 9 sati dnevno, 6 dana u nedelji i plaćeno je na današnji dan 235 dinara po radnom satu pri čemu se odbija pola sata pauze za doručak-ručak i 15 minuta pauze za kafu.

U IDEALNIM uslovima na današnji dan ima ugovor o radu na povremenim i privremenim poslovima po osnovu koga mu robovlasnik plaća nekakvo osnovno zdravstveno osiguranje za vreme dok ugovor traje za slučaj akutnog, hitnog, urgentnog, stanja prouzrokovanog povredom na radu.

Dok ih gledam, meni, ortodoksnom komunisti i ateisti, otima se uzdah: Gospode Isuse Hriste smiluj se na Roblje njižnje.

Poslednja izmena:
комунисти нареде Десанки М. писле другог рата и победе револуције да напише песмо о рударима Песникиња оде у рудник и напише песму о томе колико је то тежак лош посо само реално стање ови атеисти више нису никад од ње ништа тражили увек има горих послова на селу и влаСНИЦИ РАДЕ

Sela kao naselja sa 1000 i vise stanovnika koji se bave iskljucivo poljoprivredom su nemoguca u danasnje vrijeme i njihovo odumiranje je neminovno . Jednostavno nema resursa dovoljno za tako nesto , uglavnom zemlje . Kao naselja sa porodicama kojima je poljoprivreda dopunsko zanimanje mozda ali ovde u BH,HR,SrB nema trenutno uslova za to . Sela su u ravnicarskim podrucjima a sa stanovnistvom koje se bavi poljoprivredom moguca teoretski ali sa mozda stotinjak stanovnika po selu , a to su u stvari razbacane farme ili salasi . U ostalim podrucjima jedima teoretska sansa za opstanak klasicnih sela je kao skup velikih stocarskih farmi , al to opet nije trenutno mofuce jer je stocarstvo ionako trenutno slabo profitabilno.
Jednoj poljoprivrednoj porodici je potrebno godisnje prihoda lupam ali minimalno 30 000e za ovakav nacin zivota a za 500 porodica po selu jednostavno nema resursa dovoljno.

Dobro si rekao , dobro je to i moze , ali onda granice nemogu biti otvorene . Vratnjice mozes da otvoris ili zatvoris , nemozes da postavis nepovratne ventile . Ako je zatvoreno onda je to tor.

E sad , neznam detalje , al to su vjerovatno neminovnosti . Mislim da nije realno da osudjujes samo dinkica za to . Ako je to toliko lose , mogli su njegovi naslednici ili ovi sada da to raskinu , nije krvlju zapecaceno l

Nemoj taoo , budi realan . Evo npr otidji u temu ratarstva , psenice,kujuruza ,soje i reci dabi trebalo zatvoriti granice .... Docevrijeme da se to okrene , ali nikad se nezna , sto sam reko nemogu granice da budu nepovratni ventili po potrebi

Nisi ti procitao moju poruku do kraja...
napisao sam da se vodi strogo racun o uvozu-izvozu, reptrocitet
Ne mogu samo ja da kupujem tvoju robu a ti ces kupiti od nekog drugog
znaci otvorenost granica kao sada odgovara jedino ekonomsko jacim drzavama....
dok siromasnije ce biti jos siromasnije

E to jest problem . Udanasnjem svijetu novac vlada . Ali kako protiv toga ? Novac je nazalost jaci i od politike i od patriotizma ... ali kako protiv toga?

Moglo bi se o tome dublje , ali sadce protivnici globalizma i zagovornici nacionalnih torova svoje teorije , a ja opet mislim da je u brisanju granica , koje nam evo prave problem rjesenje . Stvar kao sto je EU npr je cist primjer brisanja granica a ne obenuto . Nw bukvalno ali je tako iako mnogi izokrecu cinjenice. Ako nam je ona konkurencija i problem , pa mogli smo dosad biti punopravni clanovi ladno , pa bi problema idalje bilo raznih ali dosta manje.

Nazad
Vrh