Bušenje bunara na njivama

Ideja kao ideja nije losa ali ima uvek ono ali . Finalni proizvod ove vetrenjace je tank od X,Y, litara vode ,odakle ti opet treba pumpa koja dalje gura vodu kroz raznorazne sisteme zalivanja .Sto znaci da sa jedne strane imas cenu komplet vetrenjace ,montaze ,tanka,cevi ,pumpe u bunaru itd. i sa druge strane dizel pumpu od oko 800 eura + gorivo .Cini mi se da bi za razliku koja je ogromna u korist vetrenjace mogao da kupis goriva za 3 zivota da navodnjavas . Ali ako nista drugo bar bi izgledala na njivi kao u filmovima.
:ppozdrav:

Zanimljivo je ovo sa vetrenjačom ali kakve sam ja sreće kad bi je montirao prestali bi svi vetrovi :haha:
Nije to loša varijanta za dobijanje struje za neki salaš ili slično. Generator proizvodi struju, višak se šalje u akumulator pa se povlači u momentima kad je manje vetra.
Ali opet kad sve staviš na papir ::lose:: .Nemam je toliko para a i da imam odakle mi :haha:

Finalni proizvod ove vetrenjace je tank od X,Y, litara vode ,odakle ti opet treba pumpa koja dalje gura vodu kroz raznorazne sisteme zalivanja
možda bi moglo nekako da ide prirodnim putem zavisno od visine rezervoara ali bi bio jako slab pritisak

ali kakve sam ja sreće kad bi je montirao prestali bi svi vetrovi
ili bi došao neki tornado i oduvao je za sva vremena :haha:
Nije to loša varijanta za dobijanje struje
to sam video u jednoj vikendici na fruškoj gori ali je to nešto malo bilo i ručni rad jednog "stručnjaka" al radilo je tako da kad ima vetra radi jedna sijalica od auta i mali neki radio a kad nema vetra onda uživaš u tišini preko dana a noću u mraku :haha:

Da, mogao bi rezervoar da se podigne pa posle prirodnim padom. Koliki bi pritisak dobio neznam ali pritisak opada kako se rezervoar prazni.
Što se tiče proizvodnje struje ima stvarno ozbiljnih rešenja ali za ozbiljne novce. Dok država to malo ne pogura teško da će to da zaživi. Možda uvođenje novih distributera nešto promeni.

Morala bi to biti ozbiljna visina ako hocu zalivati 8 ha odjednom.
I onda okopavas i kad zelis osvezenje imas i svoj bazen i sa visine gledas vocnjak :haha: :haha: :haha: ::svaka cast::

Novci jesu veliki ali za jedan trafo imaš tri balona ::super:: . 10k $ je manje od 7k e. Pola od toga će ti uzeti ovi naši glodari samo za energetsku saglasnost da te spoje na mrežu + još brdo troškova + potrošnja po industrijskoj tarifi X godina. Sve i da ti ne treba trafo i to izlazi puno para.
Prednost ovih balona je i ta što kad ti sve dosadi namontiraš korpu i odeš na put oko sveta :haha:

Kad krenes na put oko sveta ponesi i nesto za meze i dobrog sremackog soka. ::vino:: ::000::

Koliki pritisak terba da bude u sistemu za zalivanje kap po kap.

Ma cini mi se da bi radio samo za helijum ,posto nasi lovci ( a i oni koji to nisu ) pucaju na ste sto leti i ne leti . Table pored puta su tako izbusene kao na strelistu . Pa ovaj balon bi im dosao kao meze .
Post je spojen: [time]1258045491[/time]

Creva su testirana na 8-10 bara ( ova koja ja koristim ), zavisi od duzine . Komsiji koji ima plastenik ( oko 25 metara ) poklonio sam mu dva bureta od 1000 lit. On kaze da kada ih podignes na metar od zemlje dobijas pritisak malo manji od 1 bar . Uglavnom slobodnim padom zaliva sa dva ceo plastenik .
Ali cu na prolece da kupim pored irometra i merac za pritisak pa cu meriti i mene mnogo zanima koliki je pritisak na pocetku laterale i koliko opada na duzinu od 100-150 metara.

@ peto1
Ako misliš na trake KPK obično je deklarisano da rade od 0.5 do 2 bara i da pri tome daju jednaku količinu vode po kapaljci. E sad kako je to u praksi vidiš kad kupiš i namontiraš.

Creva su testirana na 8-10 bara ( ova koja ja koristim ), zavisi od duzine . Komsiji koji ima plastenik ( oko 25 metara ) poklonio sam mu dva bureta od 1000 lit. On kaze da kada ih podignes na metar od zemlje dobijas pritisak malo manji od 1 bar . Uglavnom slobodnim padom zaliva sa dva ceo plastenik .
Ali cu na prolece da kupim pored irometra i merac za pritisak pa cu meriti i mene mnogo zanima koliki je pritisak na pocetku laterale i koliko opada na duzinu od 100-150 metara.

Koliko se u tehniku razumem na 1m visine nema ni 0,1 bar. Jer je 1 bar 10,5m visina vodenog stuba.

@ peto1
Ako misliš na trake KPK obično je deklarisano da rade od 0.5 do 2 bara i da pri tome daju jednaku količinu vode po kapaljci. E sad kako je to u praksi vidiš kad kupiš i namontiraš.

Pa te vetrenjace koje pumpaju vodu mogu nagurati na 5m visine to ti je 0,5 bara i ako se polako puni kada ima vetra imas besplatnu vodu i konstantno zalivanje.

Ja se nikada nisam zanosio da dizem burice,kanistere i sl. na neku visinu .Kazem ti sta mi covek rece , ako je on mene slagao onda i ja sve vas.
Ako ti kazes da je 0.1 bar ok .Ali ajde mi objasni kako covek sa tim pritiskom zaliva kap po kap ceo plastenik a kaplje mu i na prvoj kapaljci kao i na zadnjoj .Po meni je za tu situaciju potreban malo veci pritisak .

Ne mislim na trake nego na creva precnika 20 mm .

E sad , napisao si da je deklarisano da rade od 0.5 do 2 bara ( trake ) . Ja neznam sta on koristi ( trake ili crevo ) ali po ovoj teoriji on sa tim malim pritiskom ( 0.1 bar ) ne moze da zaliva .

Ispravime ako gresim .

@Sale

E sad , napisao si da je deklarisano da rade od 0.5 do 2 bara ( trake ) . Ja neznam sta on koristi ( trake ili crevo ) ali po ovoj teoriji on sa tim malim pritiskom ( 0.1 bar ) ne moze da zaliva .

Ispravime ako gresim .

Naravno da ne mozes da zalivas sa prskalicom ali KPK mozda.

nebojsa je napisao(la):
@ peto1

nebojsa je napisao(la):
Meni su bušili temerinci, 021/841-810, 063/562-941 Robert Šuranji. Ima i jedna ekipa u Baču ali neznam ni telefon ni kako rade.
Što se tiče pumpe neznam kako to funkcioniše ali ima nešto u temi o sistemu KPK pa pogledaj tamo.
nebojsa mozesli par odgovora da mi das
1.koja ti je dubina bunara koju su ti Temerinci busili
2.po kojoj ceni
3.koja ti je cev po precniku
4.koliko vode daje
hvala ti unapred :ppozdrav:

@ vosi
Dubina bunara je 28 m, cevi su fi 63 pa na vrhu redukovano na 50 i stavljen nepovratni ventil i ručna pumpa. Nisam siguran pošto je bilo, mislim nešto ispod 230 e što mu onda dođe 8 e/m. Sav materijal je njihov, moje je bilo samo da donesem 2-3 džaka frakcije i 3 m3 vode.
Što se tiče kapaciteta meni skoro uvek pumpa radi na pola gasa (tomos 550 l/min.), znači preko 200 l/min. a terao sam je i sa 3/4 gasa i vukla je normalno.

Nazad
Vrh