Bušenje bunara na njivama

Meni malo nisu jasne neke stvari oko bunara :sta:!!!!

Interesu je me:
-ako busim benar f125 koju pupmu da stavim(motornu),koristicu sistem kak po kap 400 kapaljki po 4 litre u minuti
-da li ta pumpa moze da regulise protok vode,da mi nebude previse jaka pa da mi izbije kapaljke na sistemu ili da mi nebude slabo izvlacila vodu pa da nema dovoljno pritiska u sistemu
-da li moze da se sitem navodnjavanja nadogradjuje,ako sad imam 400 kapaljki, za 2 godine planiram da prosirim nasad za jos 400 kapaljki

Koje pupme preporucujete? :cao:

Pa ako nemas struju onda ti ostaje jedino resenje motorna.Pumpa ti zavisi od kapaciteta bunara.Bolje kupovinu pumpe ostavi kao zadnju stavku posto neznas kapacitet bunara ,a onda kada budes znao mnogo je lakse traziti pumpu.A kapljaci ne mogu tako lako da izbiju.Imam pumpu koja daje 140 lit u min. a gura u 100 kapljaca po 4 lit. i ne iskacu .

Duzina je 200 metara a imam 4 reda od kojih 3 navodnjavam a 4 sam ostavio crevo a ove jeseni treba da zasadim neke vockice za kucnu upotrebu ,cisto da mi ne bude sve leska.
A racunica je ovako : u svakom redu (70 biljaka x 4(kapljac ) lit. na sat) x 3 reda = 840 lit / sat ,
a pumpa je 140 lit./min = 8400 lit/sat pa ti sad vidi da kapljaci izdrzavaju 10 puta kolicinu vode i veci pritisak i ne iskacu.

Pomoc, treba da kopam bunar na njivi, zvao sam 2 firme u jednoj su mi rekli da za 300l/min treba da se kopa na 100-120m i da je cena 150-160e po metru a u drugoj 250e po metru, sto je priznacete ogromna cifra, da li bi neko mogao da mi posalje kontakte ljudi koji izvode te poslove po pristupacnijim cenama.
Hvala vam unapred
Post je spojen: [time]1256555261[/time]

Da li neko u tvojoj blizoj okolini ima bunar ? Na koliko metara je kopao ? Koliko je pristipacna voda od povrsine ? Kojom bi pumpom zalivao ( elektricnom ili na gorivo ) ? Da li si izracunao koliko ti treba vode na sat , da bi na osnovu toga trazio koliki kapacitet bunara da ti neko izbusi ?

@vradus, sto moras tolko duboko da busis bunar?Busis na plice par komada i spojis u jedan ispod zemlje.

Planiram bušenje bunara na njivi,
interesuje me protok od 150-200 lit/min
može li vaša pomoć oko prečnika cevi za taj protok,pumpe(na struju jer je blizu salaš) i ljudi koji buše na teritiriji Sombora,njihovi telefoni.

Imaš u SO jednu ekipu, neznam telefon ali mislim da je kod nas oglas na svakoj drugoj banderi. Odmah da ti kažem da moj kolega nije baš zadovoljan njima.
Tebi je dovoljan bunar od 2 cola (t.j. cev fi 63 koja se gore redukuje na fi 50 mm) a može i samo da se ubaci okiten fi 50. Obavezno da ti stave nepovratni ventil.
Što se tiče pumpe ako imaš struju možeš slobodno da :veseljak:: . Da znaš samo koliko me je koštao benzin za pumpu ::jako_besan::. Neznam koji tip, marka i sl. ali to ćeš već lako rešiti bitno da imaš struje.

Hvala na brzom odgovoru,ima li neka druga ekipa pored somboraca.
Ko je tebi bušio,telefon ??
Našao sam Pedrolo-ve pumpe,ogroman asortiman.
Ne znam da li mi treba pored nepovratnog ventila i posuda sa vodom koja se povezuje na pumpu kao kod hidropaka ili ne jer pumpe nisu samousisne ?

Meni su bušili temerinci, 021/841-810, 063/562-941 Robert Šuranji. Ima i jedna ekipa u Baču ali neznam ni telefon ni kako rade.
Što se tiče pumpe neznam kako to funkcioniše ali ima nešto u temi o sistemu KPK pa pogledaj tamo.

Za sad nema nista od kopanja bunara posto je zemljiste koje je bilo u igri otpalo zbog velike kiselosti ph 4.7, inace posle onih porazavajucih informacija zvao sam coveka koji mi je rekao da je dovoljna dubina od 50m za tu kolicinu vode koja mi treba i to 30e po metru, inace u blizini ( oko 700m) je bio bunar dubine 530m i receno je da to ne bi trebalo da utice, a sto se pumpi tice ako sam dobro razumeo nema potrebe za potapajucom pumpom ukoliko se voda nalazi na 7 i manje metara od povrsine zemlje, a ukoliko je ispod tog nivoa onda je potrebna potapajuca pumpa i agregat ako nema struje, ako gresim ispravite me. pozz

Ne gresis .Bolja varijanta je da mozes da koristis neku dizel pumpu,ali to zavisi od vode u bunaru .Da li znas na tom bunaru koji je blizu koliko je blizu voda povrsini ,mislim na koliko metara?Gde si radio analizu zemlje ? Da li si uzimao sa vise tacaka i od 0-30 i 30-60 ?

U tom bunaru voda izlazi na samu povrsinu a analizu zemlje sam radio u Institutu za zemljiste (ovlasceni su) u Drajzerovoj ulici u Beogradu i receno mi je da uzimam uzorke sa dubine od 0-30 levo i desno od dijagonale i tako jedno 8 puta. Nego kazi mi koliko ti imas bunara, na kojoj dubini, koliki im je kapacitet i gde si nabavio 450t stajnjaka i po kojoj ceni?

Imao sam srecu sto u selu pored ima velika farma ( drzavna ) 7 jul. Ali su im cene kao kod privatnika .8 tona u prikolici sa dovozom oko 100 eura + rasturanje ( njihivo) sa 4 traktora ,ultom .... Suma sumarum oko 7500 eura za g..... A ukupno bunara sam busio 5 kom na vise parcela .Na ovoj od 8ha dva .Tj. jedan izbusili majstori i kada smo probali nema kapacitet koji smo se dogovorili , majstori pravac kapija a bunar osta na njivi sa 150 lit.u min.Onda drugi majstor i veoma profi 600-650 lit u min. Imas skicu u temi navodnjavanje kap po kap da se ne ponavljam .
Post je spojen: [time]1257864287[/time]

Pa gde si bio covece kad sam kupovao od ovih prevaranata :bravo:

meni su izbusili bunar majstori sa motorom apen 50kubika nesto preradjen,malo kajseva ,zupcanika,jedan tronozac malo vode oko3-4000litara i busi :D

bunar sam izbusio na 50m dalje nisu mogli nisu imali dijamantsku busilicu hehe(stena)

sa tim bunarom zalivam 50 redova po 400m pritiskom od 2-3bara sistemom kap po kap sledece godine
na toj parceli sejem 8hektara kukuruza ali cu ga zalivati topovima ,dali neko zna neto oko tog zalivanja vodenim topovima :haha::haha:??

Post je spojen: [time]1257878508[/time]

na pocetku parcele postavim okiten sistem sa spojnicama i dalje dovezem cisternu od 10 000litara vode i iz nje pumpom zalijem njivu sistemom za 10min izbaci 10 000litara 1 cisterna dovoljno za hektar ili najbolje da se izmeri vlaznost zemljista i dalje nastaviti po protokolu hehe ......

Ja sam isto jednom razmišljao o tome zašto ljudi ne zalivaju ratarske kulture bar ovde kod mene gde je dosta lako doći do vode. Onda sam seo i napravio jednu prostu računicu, odprilike ovako:
-za jednu zalivnu normu ti treba 20-30 mm vode zavisno od vlažnosti
-1mm=1l/m2 što znači 10.000 l po hektaru
-ako računamo donju normu to je 20x10.000=200.000 litara ili 200 m3 vode samo za jedno zalivanje i samo za jedan hektar. A za tvojih 8 ha ::samo bes::
-izračunaj koliko ti treba dizela ili ne daj Bože benzina pa vidi koliko ti se to isplati na ove cene proizvoda. Možda eventualno ako baš vidiš da će sve totale da uvene. Mog kolegu je samo za jedno zalivanje po jutru koštalo preko 50e ali to ni blizu nije bilo dovoljno da nakvasi kako je trebalo.
Ja bi voleo da sam omanuo u računu pa ako neko ima bolji digitron neka javi :haha:

Post je spojen: [time]1257885553[/time]

nebojsa je napisao(la):
Ja sam isto jednom razmišljao o tome zašto ljudi ne zalivaju ratarske kulture bar ovde kod mene gde je dosta lako doći do vode. Onda sam seo i napravio jednu prostu računicu, odprilike ovako:
-za jednu zalivnu normu ti treba 20-30 mm vode zavisno od vlažnosti
-1mm=1l/m2 što znači 10.000 l po hektaru
-ako računamo donju normu to je 20x10.000=200.000 litara ili 200 m3 vode samo za jedno zalivanje i samo za jedan hektar. A za tvojih 8 ha ::samo bes::
-izračunaj koliko ti treba dizela ili ne daj Bože benzina pa vidi koliko ti se to isplati na ove cene proizvoda. Možda eventualno ako baš vidiš da će sve totale da uvene. Mog kolegu je samo za jedno zalivanje po jutru koštalo preko 50e ali to ni blizu nije bilo dovoljno da nakvasi kako je trebalo.
Ja bi voleo da sam omanuo u računu pa ako neko ima bolji digitron neka javi :haha:

Post je spojen: [time]1257885553[/time]

Pa onda pokusajte ovako netreba ni sruja ni nafta.

http://www.aermotorwindmill.com/
Post je spojen: [time]1257890998[/time]

Nazad
Vrh