@ novice
Imas mali kapacitet bunara i tu ne mozes mnogo uciniti .Bunardzije kazu da max mozes povecati 25 % kapacitet nekim duzim koriscenjem samog bunara .
@ivanhoe
Na bunar koji sam izbusio fi 160 mm tj .busena je rupa od fi 320 a stavljena cev od fi160 mm . U tu cev moze se staviti max potapajuca 5 coli koja po Grundfoss proracunu moze da da max 400 lit. i to da je potpim na 20 - 25 metara ( za to postoji izracunavanje ). Koristim DMB dizelku Slap 800 5,5 bar koja daje blizu 600 lit u minutu .Tako da se bas neslazem sa tvojom tvrdnjom da potapajuce pumpe mogu dati vise vode.
Za veci kapacitet od 500 do 1000 lit .treba veliki fi za potapajucu i velika struja cak i blizu 35 kw .
Za proveru jednog manjeg bunara fi 50 i dubina 37-38 metara koga je izbusila Nandorova ekipa koristio sam Tomos pumpu koja po tablici daje do 500 lit/min.Punili smo rezervoar od 1000 lit. ( oko 7 min.) i na malom i velikom gasu daje istu kol.vode ,znaci to je max.bunara Samo sto bi duzim koriscenjem jace pumpe od bunara zaronio bunar ( ovo je misljenje vise bunardzija ),koristili smo je kratko.Kupio sam Pedrolo pumpu od 150 lit/ min. i sada sjlaka extra.
Drugi strucnjak ,mislim iz Rume Jurca dosta ga ljudi hvali . Kaze da mozes postaviti pumpu od 500 lit . i na kraju druge strane potisne staviti cesmu i pustiti samo jednu kap i pumpa ce raditi.
Ali bez probe mislim da ti tesko ko moze reci kapacitet bunara.Pusti tu DMB pumpu da radi i prati nivo vode u bunaru,koliko opada od momenta paljenja .Ako puno opada to nije dobro.kada padne izmedju 7 i 8 met pumpa ce ostati bez vode i ako je ne iskljucis riknuce.