Pozdrav i hvala vam što ste se javili. Tema je opširna a ja se bavim jednim relativno malim delom čitave "bunarologije", međutim i to malo je previše da bi se napisalo u jednom odgovoru ovde. Predlažem da svako svoja očekivanja drži na nekom minimumu i da jednostavno krenemo u razgovor. Pitanje koje je postavio Šokac je idealno za početak jednog takvog razgovora.
Pokušaću ukratko da skiciram proces kroz koji se dolazi do optimalnih dimenzija i ostalih karakteristika filtera.
Bez sledećih podataka je nemoguće dimenzionirati filter:
1) granulacija vodonosnog sloja
2) očekivana maksimalna izdašnost bunara (npr. litara u sekundi) (ova izdašnost se tokom korišćenja ne bi trebala prekoračivati)
Polazeći od granulacije se određuje maksimalna brzina kojom voda može da prolazi kroz taj vodonosni sloj.
Iz maksimalne brzine vode i željene izdašnosti se izračuna potrebna površina filtera.
Iz prečnika i površine filtera se izračuna dužina filtera.
Preostaje da se odredi struktura filtera, polazeći sa jedne strane od granulacije vodonosnog sloja, a sa druge strane od veličine otvora u poslednjem i najgrubljem delu filtera (filterska cev sa rupama ili prorezima).
Ako je granulacija vodonosnog sloja 4 ili više puta veća od veličine pojedinačnih otvora u cevi, onda je sama cev dovoljan filter.
Ako je granulacija manja od četvorostruke veličine otvora u cevi, potreban je jedan sloj (omotač) od peska/šljunka takve granulacije, da bude max. 4-5 puta veća od granulacije vodonosnog sloja, i najmanje 4 puta veća od pojedinačnih otvora u cevi.
Kad je razlika između granulacije vodonosnog sloja i veličine otvora u cevi jako velika, može biti potrebno više slojeva filtera različitih granulacija.
Konkretno za moj bunar sam odredio sledeće:
Dimenzije filtera:
===========
Granulacija vodonosnog sloja: 0,1 mm
Maksimalna brzina vode u vodonosnom sloju: 0,03 cm/s
Maksimalna izdašnost bunara: 5000 l/h
Spoljni prečnik filtera (prvi sloj filtera od peska, ne filterska cev): 28 cm
Dužina filterske cevi: 10 m (!)
Struktura filtera:
===========
1) Vodonosni sloj, granulacija 0,1 mm (nije deo filtera)
2) Prvi sloj filtera, granulacija 0,5 mm, debljina 5 cm
3) Drugi sloj filtera, granulacija 2 mm, debljina 5 cm
4) Filterska cev, prorezi širine 0,3 mm
Sve je to "divno i krasno", ali su tehnološke i inženjerske prepreke ogromne. Nije ni čudo, jer sve bazira na idealnoj teoriji "... i tata bi, sine", dok smo sa druge strane ograničeni i finansijski i vremenski itd. Znam da sam puno toga u mojoj priči preskočio, ali želim da mi se postave baš ona najnezgodnija pitanja.
Ako neko vlada nemačkim jezikom, ovde će naći puno zanimljivosti u vezi bunara (inženjerski priručnici za bunare iz bivše DDR / istočna Nemačka iz kojih sam puno mogao naučiti, ali još nisam sve razumeo):
http://www.hgn-beratung.de/Erfahrungen-Brunnen.html