Briket proizveden mešavinom 70% priljevine od tvrdog drveta i 30 % žetvenih ostataka ima malu kaloričnu vrednost, da bi se zaminio jedan kubni metar tvrdog drveta(bukva ili hrast) potrebno je oko 3.5 tone briketa.Cena jedne tone takve mešavine briketa je oko 16000 dinara, a trenutna cena drveta je oko 4300 dinara za kubni metar.Briket proizveden samo od žetvenih ostatak ima još manju kaloričnu vrednost i potrebno je oko 5 tona briketa da zameni jedan kubni metar tvrdog drveta.Potrebno je obratiti pažnju na način proizvodnje briketa.Naime postoji dva tipa briketa po načinu izrade.Prvi način izrade je hidrauličnim presama, i to je najjeftiniji i najrasprostranjeniji način izrade briketa.
Ne znam kolika je kalorična vrednost tvrdog drveta. Ali sam uveren da kalorična vrednost zavisi u mnogome od količine vlage u njemu. Jer očigledno je da se dobar deo toplote "baci" na isparavanje vode iz drveta, uglja, briketa... Međutim sa druge strane ako je tvrdo drvo suvo to ujedno znači i da je jedinica njegove zapremina sada lakša nego dok je bilo vlažno- ima manju gustinu.
Mislim da bi pored kalorčne vrednosti čvrstih goriva trebalo da ubacimo pre svega veličinu donja toplotna moć pa da onda vidimo šta je kaloričnije to jest šta ima veću toplotnu moć. E sad odnos tvrdo drvo/ čist agrobriket = 5 čini mi se da je malo naduvan (možda malo više). Ispravi me odmah ako grešim ili ako moje razmišljanje odlazi u pogrešnom smeru.
Evo nekoliko podataka iz stručne literature koju pratim o slami kao gorivu pa ti uporedi sa drvetom:
Srednja vrednost donje toplotne moći slame pri vlažnosti od 15 % iznosi 13.086,7 kJ/kg
Neki drugi autori navode da pri skladišnoj vlažnosti od 14% njena toplotna moć je 14.000kJ/kg. Pepeo koji ostaje po sagorevanju je maksimalno 8 %.
Literatura: "Potencijali i mogućnosti briketiranja i peletiranja otpadne biomase na teritoriji pokrajine Vojvodine" prof dr. Miladin Brkić-rukovodilac studije.
Pošto imam parče briketa od 1m iz ove prese čiji sam snimak okačio na mom prethodnom postu, reći ću par fizičkih karakteristika o njemu:
Prečnik briketa je 7 cm (0.07m) sa unutrašnjim otvorom prečnika 2 cm (0,02m), a masa briketa dužine 1 m je malo više od 3 kg (uzmimo 3kg). Pogledajte sliku briketa
http://www.agrogas.co.rs/Agrogas -Oprema za briketiranje.pdf
Ispada da je gustina briketa od slame (ako podelimo masu od 3 kg sa zapreminom tog probušenog valjka od 0,0035325 m
3) oko 849kg/m
3. Naravno, nasipna masa bi bila mnogo manja. Evo najgori slučaj za nasipnu masu briketa ukoliko zamislimo briket sa kvadratnim poprečnim presekom- stranice kvadrata 7 cm. U jedan dužni metar stane 14,28 prečnika briketa (uzmimo 14) i u visinu pošto je 1 m nek bude 14. Dakle dobijamo 196 štangli briketa od po 1 metar (mase 3 kg) u jednom kubnom metru. Znači 196x3kg=588kg - nasipna masa treba da je više od 500kg/m
3.
Ja bih sad nekog zamolio da pronadje fizičke karakteristike bukovog drveta ili još bolje uglja, pa da zajedno uporedimo. Siguran sam da postoje i prednosti i mane briketa prema drvetu i uglju.
Vezano za cenu dolazim do podataka da je briket od slame negde oko 80 EUR po toni na mestu briketiranja. To je cena koju sam saznao juče iz kruga ljudi koji imaju mehaničke briketirke za biomasu.
Hvala