Bremenitost i jarenje koza

Bravo Mina cestitam, pusti ih da se odmore ali ih sutra cesto zadajaj da sto pre ocvrsnu. Da li znas ko im je otac, trebalo bi da prenese lepe osobine na njih. Daj im multivitamine i neka su sa srecom. I kod mene mnogo ubedljivo vodjstvo curica 10-3 . pozz.
 
Da, znam ko je otac veliki bijeli jarac...stariji jest ali ocito nije za baciti :haha: ,i da dvoje slabijih je izasla sa onom posteljicom ili kosuljicom kako se vec zove, uglavnom hocu da kazem da nije bilo ovog foruma da bi ja danas vjerovatno izgubila jarice...jer sam tu naucila da ih iz toga trebam brzo izvaditi...i jednom sam cak morala presjeci i pupcanu vrpcu....iskustvo stresno da se opisati ne moze....ali eto samo se nadam da ce se izvuci...u toku noci cu biti budna i ici barem na svaka dva sata ih dizati da jedu ali samo uzmu malo gutljaj ili dva i ispuste..nadam se da ce sutra malo stati na nogice i oporaviti se ...e ako bi mi neko mogao reci samo koliko cesto da ih stavljam da jedu znaci i ako nece da jedu koliko cesto da im nudim i ako jedu koliko cesto trebaju....pa eto hvala za sve :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

I da stalno sam u dilemi ovako kad su jarici tek stigli, trebam li ostaviti svjetlo da im gori cijelu noc da ih ne bi zgazila, dok oni malo ne stasaju ili one ipak vide i osjecaju njih i po noci, pa da i ja mirno spavam...
 
photo0407.jpg
photo0406.jpg
Evo i moje prinove od pre dva dana.
 
Dobro vece... ima li neko da mi kaze smijem li nocas spavat...prvojarkinja...mlijeko nalila...i vec pola dana ima zuckasto-bijeli iscjedak koji je skoro vec dosao do zemlje...da li postoji neko pravilo koliko prije jarenja se to pojavljuje ili je individualno...ona jede, sad sam bila kod nje a tek joj je 144 dana bremenitosti otprilike dan, dva, gore-dole, ali mi cudan taj iscjedak sto se tako pojavio, kod ove dvije starije koze sto su se ojarile toga nije bilo

- - - - - - - - - -

Pa zar nitko... ipak znaci veceras dezuram ... :( :off_topic:

- - - - - - - - - -

Vidim ja da sam ja dosadila sa svojim pitanjima...ojarila se koza danas oko 12 i tek nakon sat i po jare staje na nogice...mozda preumorno, nece da otvara usta da jede na silu sam mu ubacila malo sa flasicom pa cu pokusavat svakih sat vremena podbacivat ga pa mora nekad bit gladan jbg
 
pozdrav, kozari, nova sam ovdje i puna pitanja i nedoumica.
evo da se i pohvalim, došla ujutro u staju i nađem prve jariče, blizanci. sad me zanima da li je potrebno izmuzivati kozu ili to prepustim jarićima i kako da znam da je sve u redu s vimenom
 
Pazi,povukla sam nogu :osmeh:Sve vise zena na forumu!Dobrodosle koleginice :cvetic:Kazu obavezno izmuzavanje svako vece do poslednje kapi bez obzira sto ga nema puno i sto oni sisaju!
 
hvala, Jelena, nije ovaj forum samo za muškarce, i mi svašta znamo:osmeh:.
znači, svako veče mužnja, još samo da naučim musti:osmeh:
 
Dobro vece, naravno da ces nauciti musti ivana1976 ,nije to tako tesko... i ja sam prinudno naucila, sto se mora nije tesko heheh...ali trema i nervoza kad je jarenje u pitanju ne popusta ni sa prvom kozom ni drugom ni trecom, kod mene vec tri se ojarile, cekam cetvrtu i opet sam uzbudjena kao i za prvu ali uzitak kad vidis te malisane je neopisiv, ja imam do sada 6 kom 4:2 za curice.... lijepo sto si tako zatekla jarice (manje stresa) mene ni jedna nije tako iznenadila kraj svake sam bila tu...ali nema veze...sretno ti bilo sa kozicama divna su to stvorenja :ppozdrav:
 
Danas se ojarila i poslednja. Sedam koza - trinaestoro jarića. Prvo trojke, pa tri puta blizanci, pa jedno, pa opet blizanci, i danas jedno kod prvojarke. U većini slučajeva sam ja bio babica, a dva puta uključujući i ovo danas je bila moja žena.

Pozdrav za novu koleginicu Ivanu i moralna podrška u novom biznisu. Koza je ubedljivo najbolji izbor za stočara početnika. Bolje je da se učiš i vežbaš na kozama nego na kravama. Kad jednom ispečeš zanat na kozama, polako i jednog dana za tebe neće biti tajne u uzgoju preživara.
Ja sam išao obrnuto. Moja prva iskustva u stočarstvu su vezana za goveda. O kozama nisam imao pojma, ali je zato moja žena od osme godine imala zadatak da svako jutro muze kozu dok su joj roditelji bili na poslu.

- - - - - - - - - -

pozdrav, kozari, nova sam ovdje i puna pitanja i nedoumica.
evo da se i pohvalim, došla ujutro u staju i nađem prve jariče, blizanci. sad me zanima da li je potrebno izmuzivati kozu ili to prepustim jarićima i kako da znam da je sve u redu s vimenom

Ako koza ima kojim slučajem krupne sise onda jarićima u početku treba pomoć dok sisaju. Ja ne izmuzam ništa prvih dana, prepuštam stvari prirodi. Ipak kontrolišem vime opipavanjem da nema slučajno tvrdih otoka. Prvo mleko je najdragocenije za zdravlje jarića i zato moraju oni da ga potroše, a ne psi i mačke. Kasnije kada utvrdim da neka koza ima više mleka nego što njeno jare može da posisa(to se dešava samo kod jedinaca) u tom slučaju podmećem jariće od drugih koza i to one najkržljavije, obično od trojki ili blizanaca u prvojarki. To činim isključivo uz strogi nadzor(držim jare) da ga ne bi koza lizala jer tada može da se dogodi da ga njegova mati odbaci.
 
Poslednja izmena:
Lepo bogami,odmah ismevanje na nas racun!To se kaze:"pamti pa vrati"!:off_topic:Kod mene je ostala da se ojari jos zuta ljubimica a ove cu uskoro da odlucim.E bas mi je to problem ali sta cu.Ima da bude vrecanja...valjda nece dugo.
 
hvala svima na savjetima, posebno kolegi rzbrzotrzu, ovakav savjet zlata vrijedi:osmeh:
razumijem ja ljude sa smislom za humor i ne može me uvrijediti ako me nazove kozom, to su pametne životinjice:osmeh:, a jbg, nismo se svi učeni rodili
 
Kod mene je žena isto glavna oko koza. Igrom slučaja sam se ja zatekao najčešće kod njih dok su se jarile.
 
Nazad
Vrh