Bremenitost i jagnjenje ovaca

Video sam da je neko u temi vezanoj za sisanje ovaca napisao da je na sajmu prosle godine kostao 27000 din, Sto je bas povoljno.

Da,ta firma izlaze na sajmu,i bude popust,e sad dal je bas toliki to ce verovatno reci kolega Matke kad se javi.Na sajmu imaju i popust na masine za sisanje Heiniger.A prosle godine negde u oktobru su slavili rodjendan te prodavnice i onda je dva dana bio popust 20% na svu robu pa i na ultrazvuk.

Nije u srodstvu pareno i samo ovaj jedan se takav ojagnjio_Odmah je eutanaziran, pošto mu je vrat savijen na dole i u desno.Nema šanse da uhvati sisu.

Da,ta firma izlaze na sajmu,i bude popust,e sad dal je bas toliki to ce verovatno reci kolega Matke kad se javi.Na sajmu imaju i popust na masine za sisanje Heiniger.A prosle godine negde u oktobru su slavili rodjendan te prodavnice i onda je dva dana bio popust 20% na svu robu pa i na ultrazvuk.

a kako mi juznjaci da saznamo koje su to prodavnice.:osmeh:

Da li je normalno da jaganjci sisaju drugu ovcu sem njihove mame?Pre neki dan sam video da jaganjci sisaju ovcu koju stignu a ovce im dozvonjavaju.Danas sam isto to video da jarici sisaju druge koze koje su isto ojarene.

Evo da se i ja javim. :osmeh:

Nisam bio skoro u prodavnici, ali proveriću cenu ultrazvuka, znam da je ostao još jedan u prodavnici i da je cena na sajmu bila baš "debelo" spuštena.
Trebao bih čim dobijem platu da idem po desetak blokova i još nekih sitnica pa javljam sve detalje, a sve ostalo što je kolega Sava rekao je tačno. :ppozdrav:

Prekljuce ujutru krenem na posao i vidim jedna se ojagnjila.dva jagnjeta poprilicno jednaka,ali vidim jedno prljavo,odmah sam znao sta je u pitanju-odbacila ga,kao sto je uradila i prve godine,druge je prihvatila oba,al na jedvite jade,i evo treci put se blizni i nece jedno da prihvati.daj odmah u box,zadoj janjce,brisi ovo jedno,sve po ps,ali dzaba,nece pa nece,pokusavali smo ceo dan,bila je vezana ceo dan i noc,zadajali jagnje na svaki dva sata,nece ni da cuje za njega,mazao jaganjce rakijom,tukao sam je,i nema sanse,toliko ga mrzi da je pokusavala rep da mu odgrize.Prodam jagnje za 25 evra da se ne muci,a ovca ce kad othrani ovo na klanje.Neko je pisao da je problem u hrani,ova je jela sta je htela i dzaba,garantujem da je za ovo neka genetika kriva.

Savo nekad je u pitanju genetika tj luda zica u ovcijoj glavi a nekad losa hrana u tvom slucaju je ovo prvo cim odgaji jagnje eliminisi je.

Od pet ovaca,sve su se jagnjile u februaru,martu 2012 i sada se samo jedna ojagnjila a jedna ce za par dana. Ostale 3 ovce(inace najbolje,jagnjile se na svakih 9-10 meseci) nijedna se nije ojagnjila i sumnjam da su uopste sjagnjene. Takodje 2 dviske starosti 15 meseci nista. Ovan je bio stalno sa njima(isti vec dve godine,tako da nije do njega) i zaklao sam ga 15 decembra. Ovce su virt i idf x virt. Imale su sugu koja se konstantno vracala iako sam 3 puta dezinfikovao objekat i ovce dok je nisam iskorenio. Da li je moguce da je suga uticala na aktivnost ovna ili ovce? Ili je nesto drugo u pitanju? I savet,sta dalje raditi?

Nisu bile tad debele,sada vec jesu jer sam mislio da su sjagnjene pa sam pojacao hranu i ovo mi se nikad nije desilo da hranim godinu dana i od njih 5 ni jednog jagnjeta,inace su starosti 3-4god. Mada cude me i dviske da se nisu mrkale,imaju 15 meseci ali su iz dvojki i trojki pa sam ih pojacano posebno hranio i spojio sa ovnom kad su imale 9 meseci,ali nista. Ne znam da li da ubacim starijeg ovna dal ce se mrkati ili da nisu jalove jer godinu dana nisu sjagnjene. Da li bi sinhronizacija uspela?

Nazad
Vrh