Bremenitost i jagnjenje ovaca

vojvođanin

Zaslužan član
Učlanjen(a)
11 Jul 2011
Poruka
3.692
Lokacija
srbobran,vojvodina
Ojagnjilo se 15 komada, a očekujemo još 10-tak.
Nikako da se vreme prolepša pa da šišamo.Na pašnjaku su bez krova, pa nije zgodno da pokisnu.Nadam se da ćemo sledeće nedelje šišati.
 

Sava21

Član
Učlanjen(a)
15 Nov 2010
Poruka
2.566
Lokacija
Sajkas Juzna Backa
Jeb*m li ga,jedna sto sam je zalucio 22 januara je sjagnjena,ostale sto sam kod njih pustio ovna 10 aprila jos nisam video da su se parile.
 

simke93

Član
Učlanjen(a)
9 Maj 2013
Poruka
59
Lokacija
Bijeljina,Republika Rrpska
Pozdrav kolege. Ovca ojagnjena polovinom novembra dvoje ojagnjila, odhranila bez problema, prodani za maj musko 65 kg zensko 55, danas se ponovo ojagnjila 1 zensko krupno ali problem ovca nema ni kapi mlijeka. Dobila oxitocin, pustila malo mlijeko ali opet slabo, nikad mi se to nije desilo pa ako neko ima kakav predlog da mi kaze sta da radim.
 

strile

Član
Učlanjen(a)
7 Jan 2010
Poruka
304
Lokacija
Donji Miholjac
Ništa se ne sekiraj, ako janje ne bleji, mlijeka ima dovoljno.
Moja je uvijek janjila dvoje, a ove godine troje. Na žalost trećegt sam mrtvog izvadio sutradan jer se nešto upetljalo, ali prvi dan mlijeka ni kapi. Tek sutra po malo nadolazilo i eno dvojke rastu.
 

slavis

Član
Učlanjen(a)
28 Okt 2011
Poruka
714
Lokacija
guca
zato kad ovca ojagnji jedno jagnje treba iz jedne sise izmusti kolostrim u malu flasicu i staviti ga u zamrzivac i cuvati za kasnije (odnosno u sledecih 3 dana to ponoviti bar jednom dnevno ).tako skupljena zaliha kasnije ako bude potrebna ce spasiti neko jagnje
 

pivac

Član
Učlanjen(a)
9 Jan 2012
Poruka
28
Lokacija
Niksic
Prijatelji pozdrav treba mi jedno pojasnjenje!Ovce mi se mrkale u martu!A ima par komada koje jos nisu zasusile a nije bilo pomrkivanja pa sam u velikoj dilemi da li su sjagnje!Vas e misljenje!?
 

Sava21

Član
Učlanjen(a)
15 Nov 2010
Poruka
2.566
Lokacija
Sajkas Juzna Backa
Eto i kod mene se nesto desilo.ovcu sam zalucio 22 januara i odmah je ubacio kod ovna,ona se ojagnjila 11 jula,znaci oko 25 dana od pustanja kod ovna.nadam se da ce i ostale tako.Inace,jagnje je zensko,a porodjaj je bio tezi,dva veterinara intervenisali jer je imala uvrnutu matericu,posle inekcije se otvorila i veterinar je obavio porodjaj,hvala Bogu sve se dobro zavrsilo.
 
Vrh