Borovnica

Odg: Borovnice

dejantmitrovic je napisao(la):
Jedan od najboljih treseta je litvanski treset ako se dobro secam njegova ph je 3,5

Nabavio sam danas litvanski treset i pise da mu je ph od 3 do 4,5.
Zanima me u kom odnosu se treset meša sa piljevinom i stajnjakom?
Poručio sam danas nekoliko sadnica borovnice (sorta berkley) od economcopa iz Subotice po ceni od 375 din po sadnici plus troškovi dostave pošto su ovi iz revadva rasadnika bezobrazni sa cenama (850 din)

posadio bih borovnicu u okolini Leskovca pa me zanima dali je neko otkupljuje u tom kraju, ipak je to najvaznije.

Ovako ljudi imam posađenu Jagodu i usput sam nabavio sjeme Borovnice koje sam posadio,sad niče pa čemo da vidimo što če biti-dali tko ima kakva iskustva o tome?

Postovane kolege forumasi ,
Moje ime je Mladen Jovanovic i imam zasad borovnice povrsine 20 ari u Bajinoj Basti koji je podignut 2008.godine. Po svim preporukama strucnjaka na mojoj parceli nije bilo moguce podici zasad jer je kiselost bila nezadovoljavajuca (ph 6.23, malo humusa i malo ostalih mikroelemenata). Medjutim primenom nove tehnologije u podizanju zasada uspeo sam da zasad dovedem na zavidan nivo. Iz tog razloga sam spreman da svojim odgovorima pomognem svim kolegama koji su zainteresovani za podizanje novih zasada. I jos jedna stvar za sve forumase, za borovnicu su najvazniji voda i velike kolicine piljevine od cetinara jer se najbrze razlaze tako da vam ph vrednost zemlje nije mnogo bitna.
Pozdrav.

Još jednom, dobro nam došli kolega!:ppozdrav:

Koja nova tehnologija je u pitanju, da niste možda podizali zasad na bankovima?
Što se tiče crnogorične piljevine, lako je vama sa 5 pilana u okruženju, moraćemo doći da se malo "ogrebemo" za par prikolica. :osmeh:

Koje sorte imate u zasadu? Pozdrav.

Nisu bankovi nego smo nove zasade podizali bez zemlje. U redove dubine 40 do 50 cm stavljali smo prvo kore cetinara , zatim poluraspadnutu piljevinu i do povrsine zemlje taze piljevinu. Nakon sadnje ponovo smo sadnice zatrpavali piljevinom i tako smo joj napravili idealan supstrat za rast i razvoj.

Na zasadu imam Duke i Ozarkblue.
pozdrav

Dobro dosao takodje .ako sam dobro razumeo (da uprostimo) ti fahticki si zasadio borovnicu u piljevini . Opisi malo ako mozes kakve su sada jesu li u dobrom stanju,kolike su velicine ...

Kod mene se pojavio kao neki crv ili gusenice zute boje sa crnom glavom velicine oko 2 cm a debljine ka mina od hemijske olovke iz korena udje u granu i ide po njoj i grana se susi .tako da sam u subotu isao sa nrel D putem sistema za navodnjavanje i nadam se da ce biti efekta .

Poslednja izmena od urednika:
Dobro dosao takodje .ako sam dobro razumeo (da uprostimo) ti fahticki si zasadio borovnicu u piljevini . Opisi malo ako mozes kakve su sada jesu li u dobrom stanju,kolike su velicine ...
Tacno tako. Piljevina stvara humus prilikom raspadanja, a svi ostali elementi se dodaju kroz sistem za navodnjavanje i preko lista. Zasad je dobrom stanju i ove godine je dosta cvetnih pupoljaka vidljivo na svim izdancima. Po mojoj proceni trebalo bi da bude od 300 do 500 kg na onim sadnicama na kojim ostavim rod. Ovo kazem iz razloga sto sam prosle i pretprosle godine zrtvovao rod zarad povecanja zelene mase zbuna. proslogodisnje slike sa zasada mozete pogledati na
http://bbborovnica.blogspot.com/
moj zasad je na 1, 2, i 10 -toj slici
pozdrav

dejantmitrovic, bilo bi dobro slikati tog crva pa ćemo videti šta je.

mladen978, jako lepo, uzor za sve nas. Možete li mi reći, kako su kolege zadovoljne sa Nui sortom, pored vojvode ona je moj favorit.:ppozdrav:

:cao:
Izuzetno dobra sorta, bar se tako kod nas pokazala. Krupni plodovi i stizu rano sto je u celoj ovoj prici sa borovnicom i najvaznije. Mada se i ja slazem sa Vama da je sorta DUKE ipak br. 1

ja posadio borovnicu iz sjemena,evo tek sad niče..3.mj.je trebalo da prva biljčica nikne.radi se o am.borovnici-kentucky.Jednostavno experimentiram,a planiram i sadnju kad naraste.samo neznam s koliko starosti smije prezimiti vani.jer ovo je tako krhko ,nježno..izgleda poput djeteline s dva lista.....

uvoz,ali opet postoji način da se sadnice stvore..evo moje rastu jako sporo,dok ne narastu za 2-3g.sadim Jagodu.velik su trošak sadnice.ali mislim da ima budučnost i u toj proizvodnji.Nitko nezna a tko i zna neče reči da se iz sjemena dobije biljka,samo treba vremena i moraju bit uvjeti.ta što bi rasadnici radili...

2yknyav.jpg
1z68v4n.jpg
64m91g.jpg
2mc62s8.jpg
9r6dme.jpg
evo i mojih borovnica slikanih 11.06.2011 inace u cetvrtoj su godini starosti

Pozdrav svim forumasima, narocito mom zemljaku Mladenu.Ove godine ce konacno biti neka berbica, ostaje da vidimo kakva ce biti cena.Dal ce se formirati realno ili ce biti kao sa malinom.
Mislim da je gajenje iz semena jalov posao(mada nikada se ne zna), ali kada se zasad ubokori moze se godisnje proisvesti neka kolicina sadnica koje poteraju iz zila .
dejantmitrovic na kojoj nadmorskoj visini ti je zasad i kada procenjujes da ce poceti berba?

Nazad
Vrh