Borovnica

Sviđaju mi se klasteri sa treće slike i (ako dobro vidim) dupli kapljači. Mislim da nisam pitao gazda Dejana koje su sorte u voćnjaku(?).

Pozdrav svim forumasima, narocito mom zemljaku Mladenu.Ove godine ce konacno biti neka berbica, ostaje da vidimo kakva ce biti cena.Dal ce se formirati realno ili ce biti kao sa malinom.
Mislim da je gajenje iz semena jalov posao(mada nikada se ne zna), ali kada se zasad ubokori moze se godisnje proisvesti neka kolicina sadnica koje poteraju iz zila .
dejantmitrovic na kojoj nadmorskoj visini ti je zasad i kada procenjujes da ce poceti berba?
neznam tacno za nadmorsku visinu ali otprilike 100-150m

Sviđaju mi se klasteri sa treće slike i (ako dobro vidim) dupli kapljači. Mislim da nisam pitao gazda Dejana koje su sorte u voćnjaku(?).
sorte su brigita i bluecrop,a creva se prvo bila okiten sa kapljacima od4 l na sat pored biljke ali prosle godine bila susa pa cale se uplasio da nije dovoljno pa smo stavili i obicne trake sa druge strane misleci da istera samo do zime ali funkcionise i ovako za sada i nadalje.

Poslednja izmena od urednika:
@mladen978
nadrmorska visina kod mene je 550-600m, ja sam isto zainteresovan za sadnju borovnice, znam za piljevinu i slazem se sa tobom da piljevinom garantovano "popravljas" sastav zemlje koji borovnici treba.Ono sto mene interesuje a sta si pomenuo u postu to je voda.Sta je kod vode najbitnije, kakav sastav vode bi trebao da bude?

image00325.jpg
Pozdrav!!
Borovnica spartak i djuk ukupno 220 sadnica treca godina.
Juce su ubrani i prvi plodovi borovnice.
Bilo bi ih i vise da nije bilo grada tako da sledece godine ide mreza.

image00324h.jpg

29atysm.jpg

Mokre su od pranja a sto se tice lastara ima ih i dobro su podnele zimu.
Malo ih je grad unazadio u maju mesecu i naceo je dosta ploda ali nema stete na listovima.
Slika ce biti uskoro samo da se setim da ponesem telefon.
KOja su vasa iskustva sa zalivanjem?
Neki saveti u vezi zalivanja...

O navodnjavanju borovnice može knjiga da se napiše. U domaćoj i stranoj literaturi navode se različita iskustva pre svega o količini vodenog taloga i kvalitetu (hemijski sastav vode).
Prava stvar je zalivati kišnicom ili sniziti pH vode na 5-5.5, za početak 25L na 10 dužnih metara (dnevno, u sezoni). Pogledaj i temu -Azotna kiselina- http://poljoinfo.com/showthread.php?947-Azotna-kiselina

Voda ti je savršena što se tiče pH.
34dq7fc.gif

Je li to izvor, bunar?

Hemijsku sliku vode verovatno imaš kad si radio analizu, bitan je nivo kalcijuma i gvožđa.

2 Kamiona otisla za holandiju cirka bruto 7.5 tona po ceni od 6,5eur sutra ide treci pozzzzz valjevac borovnica se ne pere nikada..koga zanimaju sadnice prijavite se da bi skupa paorucili inace sadnice su iz holandije icena zavisi od kolicine poruke na PP

provac, rspisite se. Koja je to zadruga ili udruzenje? Moze li se jos neko prikljuciti? Koje sorte imate kad je vec otisla prva kolicina? Sta je 6,5 evra, cena u izvozu ili prema proizvodjacu?

Za pocetak,lep pozdrav svima,kako clanovima,tako i ostalima sto posecuju ove stranice..
Pre neko vece sasvim slucajno sam otkrio ovaj sajt gluvareci po netu za informacijama o poljoprivredi.. Citao sam skoro celu noc sto me zanimalo,pogotovu o borovnici,posto vec imam neke poluideje cime bih se bavio...Dosao sam do nekih zakljucaka sa stranica ovog foruma..
Trenutno zivim u inostranstvu,zelja mi je da se vratim u svoju zemlju medju svoje ljude i da se posvetim zemlji koju posedujem.. Ne mastam o nekom bogatstvu ili biznisu vec da od te iste zemlje mogu ja i moja porodica pristojno da zivimo...Unapred sam zahvalan svima sa kojima cu nadam se dijalogovati,izmenjivati ideje,iskustva,planove na pozitivan i korektan nacin...
Pozdrav od Markana sa obronaka Homolja..

Dobro došli na forum. Ako su zaključci da je borovnica plemenita voćka kojoj treba posvetiti puno pažnje ali i rada i znanja, na pravom ste mestu.

Upravo tako Futurefarming,nisam se slucajno zakacio bas na ovoj stranici hahahaha.....procitao sam sve od pocetka i mogu reci da sam zaista nailazio na izlaganje raznih iskustava koje su mi dosta iskristalizovale mnoge stvari vezane za uzgoj ove plemenite vocke. Znam da je to prvi mali korak,ali za mene znacajan,ko ne krene,taj nece ni stici!!!
Sto se posla i zauzimanja tice,toga se ne plasim,jer sam pola mog zivota proveo na tom imanju i radio na njemu,ali ne sa ovim mentalitetom i pogledima na nacin proizvodnje i koriscenja onoga sto zemlja moze da pruzi... Iskustvo koje sam pokupio putujuci po svim zemljama Evrope,videci kako oni to rade i koji odnos imaju prema bilo cemu sto rade,me je navelo na ovakvu odluku...Znam da smo mi jos daleko za njima,ali optimista sam i verujem u nas strucni kadar i sposobnost nasih ljudi!!! Mozda sam se malo i udaljio od teme,medjutim smatram da mi nece niko zameriti.....
Veliki pozdrav svima.. do narednog pisanja....

Поздрав свима на форуму, посебо онима који учествују у овој дискусији. Доста корисних ствари сам сазнао управо у овој дискусији. Иначе пикирао сам једно имање у близини Аранђеловца и намеравам да га купим и на њему подигнем плантажу боровница. Очекујем да за недељу дана, под условом да у међувремену не падне киша, покупим узорке земљишта и воде и предам их на анализу. Обавестићу вас о резултатима. Оно што сам до сада, у вези са неопходним параметрима и условима, схватио је следеће:

Ph земљишта: 4,5 - 5,0
Ph воде: 5,0 - 5,5
Хумус: 5 - 10%
Надморска висина до 800м
Наводњавање: "кап по кап" и "вештачка киша" (као заштита од мраза)
Противградна мрежа

Ако сам погрешиo у нечему, молим вас исправите ме.

@provac
sa koliko povrsine si skinuo tu kolicinu, koja je sorta kod tebe, koliko berbi imas u toku godine i jel moze bukova piljevina ili hrastvova umesto cetinarske, druga stvar, jel mora piljevina ili moze da sakupe borove iglice iz borovnjaka i sa njima neki sloj zemlje npr 15cm. Ne bi bilo lose ako bi nam neku svoju sliku postavio.
Sta mislis o recnoj vodi za zalivanje, npr planinska reka.

Nije bas sve tako "zlatno" sa prodajom borovnice, kupca nije lako naci.Nadam se da ce sledece godine biti bolje.Bitno da je kvalitet tu, evo jedna grana koju je cale greskom pokosio, u neprekidnom ratu sa travom. :)

dqi1hh.jpg

Meni danas nudila jedna zena iz udovica da otkupljuje ya ruse krupne po 6 a sitne po 4 evra ali ja sam zavrsio sa berbom ima jos nesto sitno sto cu ostaviti za sebe .tako da ako neko ima jos da bere a nema bolju cenu neka se javi da mu ostavim kontak.

Nazad
Vrh