Borovnica

Da li je NPK djubrivo 6:12:24 sa 6% sumpora u amonijačnom obliku dobro za borovnice da se stavlja na dno rupe prilikom jesenje sadnje? A može verovatno i 8:15:15 sa 9% sumpora i 3% kalcijuma, isto u amonijačnom obliku azota?

Nije. I jos nesto, ne postoji sumpor u amonijacnom obliku. Da nisi mislio na azot?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Da, na azot sam mislio. Šta je generalno tvoja preporuka, kakva vrsta djubriva u rupe prilikom sadnje? Odnos bi se izbalansirao zavisno od analize zemljišta, ali čisto koji oblik okvirno za borovnice.

Da, na azot sam mislio. Šta je generalno tvoja preporuka, kakva vrsta djubriva u rupe prilikom sadnje? Odnos bi se izbalansirao zavisno od analize zemljišta, ali čisto koji oblik okvirno za borovnice.
Prvo analiza zemljista, nacin sadnje pa tek onda ide prica o djubrenju. Ali posto ti ovo sa borovnicom radis iz hobija, sadi je bez djubriva. Ako je dobra sadnica, primice se. Djubri posle sadnje

24+. Jedna.
40fb5208a20e8d3a180593303dc7189a.jpg

Poslato sa G620S-L01 uz pomoć Tapatoka

Svi se ucutali, broji se lova..

Da, kad ide extra dobro, onda se počne ćutati, tj ne razglašavati na sva usta. :)

Inače, ne znam kako se ostalima čini, ali meni deluje da se toliko brzo namnožavaju plantaže borovnica da je velika šansa da će to uskoro vrlo loše da utiče na cenu kako bude ponuda drastično rasla...

Za 5 godina nece se brati 30% plantaza koje se sada podizu. Ljudi nisu normalni sta rade. Zivi bili pa videli.

Definitivno je sve vece interesovanje za borovnicu, postojeci zasadi se sire a novih u opstinama Sapca i Loznice je sve vise kako ce to uticati na cenu vreme ce pokazati..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Da, kad ide extra dobro, onda se počne ćutati, tj ne razglašavati na sva usta. :)

Inače, ne znam kako se ostalima čini, ali meni deluje da se toliko brzo namnožavaju plantaže borovnica ............................................

Evo i ja sam kandidat .

Pre 2 god sam bio opasno zagrejan za malinu .

Vec imam neku ustedjevinu , planirao jos da uzmem otpremninu iz firme , moji i zenini nudili zemlju , uslovi takvi da

mogu da biram sortu ( wilamet ili polku )kolege nudile skoro besplatno sadnice , ja razmatrao dovodjenje vode na plac ,

non-stop citao ovakve tekstove ..............................................................................................................

SRBI NAŠLI NAČIN DA ZARADE: Masovno sade ovu VOĆKU, jer donosi čistu zaradu čak MILION dinara

https://www.srbijadanas.com/biz/srb...rbije-se-sadi-ova-vocka-zarada-je-neverovatna

I onda se registrovah na forum ( da se informisem ) videh da sve nije tako crno-belo i nekako bas u

to vreme poce igranka sa otkupnom cenom ?

Da se vatam borovnice ? ( pa jovo-nanovo )

Evo i ja sam kandidat .

Pre 2 god sam bio opasno zagrejan za malinu .

Vec imam neku ustedjevinu , planirao jos da uzmem otpremninu iz firme , moji i zenini nudili zemlju , uslovi takvi da

mogu da biram sortu ( wilamet ili polku )kolege nudile skoro besplatno sadnice , ja razmatrao dovodjenje vode na plac ,

non-stop citao ovakve tekstove ..............................................................................................................

SRBI NAŠLI NAČIN DA ZARADE: Masovno sade ovu VOĆKU, jer donosi čistu zaradu čak MILION dinara

https://www.srbijadanas.com/biz/srb...rbije-se-sadi-ova-vocka-zarada-je-neverovatna

I onda se registrovah na forum ( da se informisem ) videh da sve nije tako crno-belo i nekako bas u

Probaj

Upravo to. Ja imam osećaj da problemi sa cenom kreću od sledeće godine. Ova je nekim čudom izgleda još uvek odlična otkupna cena. Mislim vidite, ja bih voleo da je za svo voće cena vrhunska, ne želim da mračim samo iznosim intuiciju koja retko greši.

A inače što se tiče foruma i informacija na koje će se naleteti tu, to zna biti dosta demorališuće, pa opet ne treba ni to uzimati zdravo za gotovo. Istina je skoro uvek negde izmedju. Ja npr u svom primarnom biznisu kojim se bavim i u kojem znam šta sam postigao i na koji način, kada odem na forume iz te oblasti, stalno nailazim na postove ljudi koji nekom odgovaraju na pitanja i kažu kako to ne može tako, kako tu nema para, kako to nije moguće itd...a ja gledam i ZNAM da je moguće jer sam ja to uradio mnogo puta, i više od toga. I šta da im kažem, ćutim i smejem se.

Tako da...zeznuto je kada se razmatra pokretanje novog biznisa jer na sve strane ćeš naći ljude koji te demorališu, a sa druge strane ćeš imati uglavnom ljude koji te bombarduju potencijalnim sjajnim zaradama u tom poslu jer u većini slučajeva imaju direktne ili indirektne koristi ako ti uložiš svoj novac u to. Teško je doneti tu prave odluke, jedino se na kraju osloniti na sopstvenu intuiciju, i uz sve to upustiti se u biznis koji te stvarno ispunjava i gde voliš to što radiš. U tom slučaju i u nepovoljnim tržišnim uslovima, dovijaćeš se ili naći alternativne načine da to unovčiš jer te pokreće strast i ljubav prema tome što radiš.

Jedan moj rodjak bankar zajedno sa dvojicom kolega kupio negde u Macvi 3,5 ha i posadili borovnicu, 8000 sadnica po ha u saksijama. Samo kopanje bunara sa kapacitetom 3000l u min i sistem kap po kap ih kostalo 50000e. Zalivni sistem im radili Izraelci a sadnice i sadnju sa protivgradnim mrezama im radili Holandjani. Registrovali su gazdinstvo i koriste subvencije. Prema proracunu Holandjana u 4. godini prihod treba da bude 150000e po ha mada on kaze da bi sad potpisao na 50000. Navodno zbog velikog sirenja zasada ocekuje se pad cena u buducnosti na 4e po kg ali ne manje od toga.

Jedan moj rodjak bankar zajedno sa dvojicom kolega kupio negde u Macvi 3,5 ha i posadili borovnicu, 8000 sadnica po ha u saksijama. Samo kopanje bunara sa kapacitetom 3000l u min i sistem kap po kap ih kostalo 50000e. Zalivni sistem im radili Izraelci a sadnice i sadnju sa protivgradnim mrezama im radili Holandjani. Registrovali su gazdinstvo i koriste subvencije. Prema proracunu Holandjana u 4. godini prihod treba da bude 150000e po ha mada on kaze da bi sad potpisao na 50000. Navodno zbog velikog sirenja zasada ocekuje se pad cena u buducnosti na 4e po kg ali ne manje od toga.

To je baš jako jako gusta sadnja sa 8.000 sadnica po hektaru, čak i u saksijama. Što se cene tiče, sve zavisi koliko će se još namnožavati, jer interesovanje ne staje već samo raste i dalje, plus postojeći zasadi se šire tako da će dalju cenu sigurno diktirati velika ponuda, a kad se plus i visoki muljatori umešaju daj Bože da to ne bude išlo ispod cene koju kažeš. Ko je ušao u ovo vizionarski npr oko 2010-2011, sadnice mu već par godina imaju sjajan rod, otplaćena investicija, lepo se i zaradi, i plus dobro će zaradjivati još par godina. Ko sad tek podiže zasade, biće zeznuto za neku veću zaradu. Investicija će se verovatno vratiti za par godina, ali kada bude trebala da dodje na red dobra zarada i prinos, pitanje šta će tad biti sa cenom. U svakom slučaju pratićemo situaciju.

Nazad
Vrh