Borovnica

O usporavaju nikad nisam razmišljao, jer stalno kukam što nije zrela bar 10. 06.

Poslato sa G620S-L01 uz pomoć Tapatoka

Tuki čestitam na postignutom rezultatu.:osmeh:::super::::svaka cast::

Pitanja za iskusne borovničare:
Da li ste ikada tretirali borovnicu neposredno pre branja, kako bi USPORILI, sazrevanje plodova?
Koji preparat ste koristili?
Na kojoj sorti borovnice ste ga primenjivali?

Obzirom da se klima menja, dešava se kao na primer ove godine, da naše borovnice (mislim na rane sorte) dospevaju kada još uvek Španija nije završila sa svojom berbom.
Možda bi bilo "zgodno" tretirati ih nekim sredstvom koje može usporiti sazrevanje, kako bi se na tržište plasirale posle španskih i time dostigla bolja cena u prodaji?!
Boramin Ca

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Hvala ST BOJAN!

Kakva su tvoja iskustva sa primenom Boramin Ca?
Iako je to relativno, jer zavisi od mnogo faktora, ako si ga primenjivao, koliko si uspeo da usporiš zrenje plodova borovnice?

Poznato mi je da Ca usporava zrenje i omogućava dužu dugotrajnost (svežinu) ubranog ploda (npr. kod jabuka...).

Kompanija AgroFresh ima preparat Harvista koji je našao veliku primenu kod jabuka i krušaka, a u poslednje vreme i kod višanja i trešanja. Znam da rade i na primeni kod borovnica...
Ne znam dokle su stigli.
Pokušaću od nedelje da ih kontaktiram. Ako nešto saznam podeliću sa Vama. Naravno.

- - - - - - - - - -

O usporavaju nikad nisam razmišljao, jer stalno kukam što nije zrela bar 10. 06.

Klima se menja. Valja razmišljati o svemu...:osmeh:

- - - - - - - - - -

Prema poslednjem izveštaju iz Španije, koji je objavljen 01.06.2018. godine, berba borovnice u Andaluziji je sada na cca 83% od ukupno očekivane proizvodnje.
Posmatrano za isti period 2017 godine zaključuje se da je dinamika realizacija berbe na približno istom nivou.
Prethodna nedelja je i pored dobrih vremenskih prilika imala za 9% manju realizaciju, što ide u prilog činjenici postepenog završetka berbe borovnice u Španiji.
gELZ0SaJKS4QYJLXg-G2v26imO2Jj00AK-ZhjMkWB79_-j-JrUU4YfFYSVj_nqDkkkakwMjHgPZbTdrK3086Dyollr0O0dx3d8lzPOHsnAKCeXoiXf9ggmyry8PaOOHdT2UOW2SruHcSHhSOu9bTl2rK5HYvveb0uzFgc7iq6_7V0Uc2wyk4Lij4sfB9OFvjc-SiB2ppQK1a2a1qay6AO0cSIamB_mF_HJa2-sgl10pngsiXtHif5vRJckCvDzlNb3f30w5AtpHncjqbFPHqwMu2yhPSfHykpHRq23a-92OWqsLi808qB8NwJF3rI8gEKsMFdqM_UsBwnTrZWFzEwYosWHtkzMxV4_Q0daiR7K6_XBgyor2Za3EAUS_-U7VdD_yhhyYxbSTVJ2iJNuaePsAXOixsrFdaacDvw-Eigf8iUVr-59iLP45b1sghUF3f-dHktvj-gv5OH6zAtKo4yYo2u3OvvZ5jjUHAKJCuJ2x0DVGcZluYctHjD_IjawkjsOo-IHp-xiiadnjKJByJapZGk7w04ENezS-w0Jkmkg6mgwfC5OuLN7sW3tzPhtk2m6WLnCL20L4PpAt6QEMOqHI-BYmewbcgXPaHXg=w520-h306-no

Prosečna otkupna cena značajno odstupa u odnosu na prethodne dve sezone:
dVxO9qVY3GQT3gDUIKyWsrYv1qvuuURfmJjshdta3ri3NYbYUjf7vtJCpU7npGAQvEGJlKQ1jTcn_iBYCj7K4Yl34KpzMGRlFv_VFwI_tH3ETKdPf8aZIVErgvExfzz1mDFlRhRHfnGg14rJzo6RrK0lx_CAEPg8hDNCEQnIMol30t9Zm4CFg1syWW_67Zp_3YnUtUe4DdmDRqj20OKmk_8WGtWV9GjPJRFm95rOX1qCeaMej_0casbaekLFyfZCDSTPjBmRwKSIKNyewwci3ODLqTIpy3JwJdI1lEctzvydN393g80qpOh7AIT2dRJtmoSsero6mOpKDlqVrOnxXYATXLZjkukIiH06NFFAh9OOHi8KIPPtEv-4AFxBdgLJGZvRHurwpXS6TJARnPwlOS1YAyZgRGk84IUrFY8lSGqU_8j0piFs1tHiGdvWXvGeZIJnl80acYBWz6U4LEU_r0xGu1qFMw_-TjnPQjfOezpRgqvUAdKBhPIz88Th-mId-Ayt_4DPCoxf6ClJ3uT7k2XDizel-NEDIAVD0k6gKIg89yrY14x7cxT8AtU_2u3FT2Px9Wu_pDEryk4-DbNTLrmjicse56Ty4pMLrA=w537-h333-no

Na grafičkom prikazu je predstavljeno poređenje po godinama 2016-2018 za 19, 20 i 21 nedelju.
Vidi se da su cene ove godine približno iste cenama iz prethodne sezone.
Međutim, u odnosu na 2016 godinu su mnogo manje ( za cca 30-40%).
Postoje dva ključna razloga:
1. povećanje ponude (više hektara, dobar rod, ...)
2. pad tražnje (hipermarketi "drže" previsoku cenu u maloprodaji, razlika otkupne i prodajne cene je cca 500%)

Ovde kod nas u marketu je pakovanje borovnica od 125g iz Španije od 200 do 230 din. Jako visoka cena u maloprodaji.

Inače kod nas su pre par dana došle na rod borovnice od prošle jeseni koje smo posadili, prvih 8 za testiranje. :) Ovo je sorte duke na slici od pre nekoliko dana. Nismo skidali cvetove, pa je na svakom žbunu po 20-50 plodova. Ove jeseni planiramo 160 sadnica, malo da povećamo za svoje potrebe za početak.

eEKeHd
eEKeHd

Kolike su inicijalne ponude za borovnicu I klase (izvoz), a kolike su za II klasu(domaća prodaja)?:sta:

U Novom Sadu pijačari (nakupci i prodavci) kupuje borovnicu II klase u rasponu od 900-1200din/kg (to su prve ovogodišnje cene).
Očekuju da će njihova nabavna cena u narednim danima pasti na 450-600din/kg kolika je bila i prošle godine.
Borovnicu kupuju u Šidu, Vlasini i Velikoj Plani ( za sada)...

Koliko se vama nudi za izvozni kvalitet?:sta:
a) rinfuzno
b) pakovanja 125,250 ili 500....

Postovanje Borovnicari...
Od sledece godine i ja ulazim u posao sa ovom biljkom... E sad , imam povrsinu od 3h koju sam ogradio, visina ograde je 2m , iskopao arterski bunar, posadio sam belu detelinu, i jos cu sada odraditi stubove za mrezu i to je to za sada do jeseni ili proleca... Ovih dana cu ici da vidim oko sadnica i ostale drangulije oko sadnje sa ovima iz Brestovika i sa Atp Irigetion, sadnja ce biti u hidroponiji - saksijama... E sad sto mene zanima , posto cu uskoro za Italiju po neki traktor za nekog Klijenta (nebitno) pa cu usput malo pogledati i Atomizere za mene.. E sad me zanima da li mi je za 1h dovoljan vucni od 600l i da li treba da ima toranj ili ne, i koji parametri treba da budu idealni vode za zalivanje borovnice...

Srdacan pozdrav, i srecno i bericetno pred predstojecim branjem...������������

Od sledece godine i ja ulazim u posao sa ovom biljkom... E sad , imam povrsinu od 3h koju sam ogradio, visina ograde je 2m , iskopao arterski bunar, posadio sam belu detelinu, i jos cu sada odraditi stubove za mrezu i to je to za sada do jeseni ili proleca... Ovih dana cu ici da vidim oko sadnica i ostale drangulije oko sadnje sa ovima iz Brestovika i sa Atp Irigetion, sadnja ce biti u hidroponiji - saksijama... E sad sto mene zanima , posto cu uskoro za Italiju po neki traktor za nekog Klijenta (nebitno) pa cu usput malo pogledati i Atomizere za mene.. E sad me zanima da li mi je za 1h dovoljan vucni od 600l i da li treba da ima toranj ili ne, i koji parametri treba da budu idealni vode za zalivanje borovnice...

Bela detelina je greska, ide stocni grasak i ovas. Sto se tice saksija, ove godine su susenja masovna pojava, mislim da je to promasena prica u Srbiji. Ako imas odgovarajucu zemlju, sta ce ti saksija? Sto se tice vode, to je mnogo slozeno pitanje pogotovo ako sadis u saksijama. Atomizer vise nego dovoljan, pozeljno je da imas stubove ali nije pod moranje. Toliko od mene

Pozdrav Strahinja!

Da li si uradio analizu vode? Ako nisi to je veoma važno, jedna od ključnih stvari koje je potrebno uraditi pre zasnivanja zasada.
Što se tiče sadnje u saksijama kod nas postoje kontraverzna mišljenja o ovoj tehnologiji proizvodnje borovnica i rezultat je nedostatka znanja i loših iskustava onih koji su se u sadnju u kontejnerima(saksijama, vrećama) upustili, pa rekao bih olako, bez prethodne dobre pripreme.
Prvo, tehnologija sadnje u saksijama se koristi na svim kontinentima a u EU je posebno razvijena u UK, NL, POL, AUT i ESP.
Kao primer navešću jednu od najstarijih plantaža borovnice u UK, to je LUTTON FARM iz sela Lutton u grofoviji Nortampptonshire, koja je osnovana 1960 godine i uzgaja 58 godina borovnicu.
Ili borovničar Markus Unger iz Austrije pored Graza koji na svojih 9ha borovnicu već duže od 9godina gaji isključivo u kontejnerima.
Kompanija Winterwood Farms LTD iz UK u Poljskoj ima zasade na preko 350ha (u zemlji, saksijama, zaštićenom prostoru) i jedni su od najvećih proizvođača borovnice u EU.
Da ne bi bilo zabune, ponavljam tehnologija proizvodnje u saksijama je VEOMA zahtevna i traži mnogo znanja i posvećenosti, ne dozvoljava bilo kakve greške.
Evo u prilog tome slike i video
1. LUTTON FARM UK:

https://ibb.co/ddU5co

https://ibb.co/c7rwiT2

MARKUS UNGER AUT:
https://www.facebook.com/beerenstoak/videos/1611047152333351/

Od svih saveta koji bi ti mogao sada dati, je da:
1. ispitaš vodu i utvrdiš koliko odstupa od potrebnih parametara za borovnicu (pri tome ne mislim samo na pH nego i na EC, kao i na kompletan sastav), od sastava vode i supstrata će ti zavisiti i vrsta hraniva koje ćeš u budućnosti koristiti.
2. dinamiku poslova prilikom osnivanja plantaže postaviš tako da ti sve bude 100% spremno i u funkciji pre nego što zasadiš sadnice.
Naročito sistem za navodnjavanje i fertigaciju, koji mora biti adekvatno dimenzionisan i isproban pre nego što sadnice dođu na tvoju plantažu.
3. ne pravi kompromise kada je supstratna smeša u pitanju, kupi gotove smeše za borovnicu dokazanih kompanija
4. ne kupuj saksije veće od 47,5l i ne manje od 25l (ove ćeš u godinama koje slede menjati za veće)
5. ako ti teren plantaže (zemlja) nije ocedita i nema pada, izvuci male bankove bez obzira što hoćeš da sadiš u saksijama (pitaj, proceni)
6. agrotekstil na bankovima će ti se činiti kao bespotrebna investicija, ali će ti u budućnosti uštedeti mnogo novca
7. protivgradna mreža je obavezna, jer ne samo da štiti od grada i jake kiše nego i pravi zasenu u vrelim danima

Momci iz Brestovika, "Borovnica klub" su dobri, puni entuzijazma i žele da pomognu. Razgovaraj sa njima.Imaš konatkte na sajtu: http://www.borovnicaklub.com/

Eto toliko...

Pozdrav Strahinja!

Da li si uradio analizu vode? Ako nisi to je veoma važno, jedna od ključnih stvari koje je potrebno uraditi pre zasnivanja zasada.
Što se tiče sadnje u saksijama kod nas postoje kontraverzna mišljenja o ovoj tehnologiji proizvodnje borovnica i rezultat je nedostatka znanja i loših iskustava onih koji su se u sadnju u kontejnerima(saksijama, vrećama) upustili, pa rekao bih olako, bez prethodne dobre pripreme.
Prvo, tehnologija sadnje u saksijama se koristi na svim kontinentima a u EU je posebno razvijena u UK, NL, POL, AUT i ESP.
Kao primer navešću jednu od najstarijih plantaža borovnice u UK, to je LUTTON FARM iz sela Lutton u grofoviji Nortampptonshire, koja je osnovana 1960 godine i uzgaja 58 godina borovnicu.
Ili borovničar Markus Unger iz Austrije pored Graza koji na svojih 9ha borovnicu već duže od 9godina gaji isključivo u kontejnerima.
Kompanija Winterwood Farms LTD iz UK u Poljskoj ima zasade na preko 350ha (u zemlji, saksijama, zaštićenom prostoru) i jedni su od najvećih proizvođača borovnice u EU.
Da ne bi bilo zabune, ponavljam tehnologija proizvodnje u saksijama je VEOMA zahtevna i traži mnogo znanja i posvećenosti, ne dozvoljava bilo kakve greške.
Evo u prilog tome slike i video
1. LUTTON FARM UK:
https://ibb.co/c7rwiT

2. MARKUS UNGER AUT:
https://www.facebook.com/beerenstoak/videos/1611047152333351/

Od svih saveta koji bi ti mogao sada dati, je da:
1. ispitaš vodu i utvrdiš koliko odstupa od potrebnih parametara za borovnicu (pri tome ne mislim samo na pH nego i na EC, kao i na kompletan sastav), od sastava vode i supstrata će ti zavisiti i vrsta hraniva koje ćeš u budućnosti koristiti.
2. dinamiku poslova prilikom osnivanja plantaže postaviš tako da ti sve bude 100% spremno i u funkciji pre nego što zasadiš sadnice.
Naročito sistem za navodnjavanje i fertigaciju, koji mora biti adekvatno dimenzionisan i isproban pre nego što sadnice dođu na tvoju plantažu.
3. ne pravi kompromise kada je supstratna smeša u pitanju, kupi gotove smeše za borovnicu dokazanih kompanija
4. ne kupuj saksije veće od 47,5l i ne manje od 25l (ove ćeš u godinama koje slede menjati za veće)
5. ako ti teren plantaže (zemlja) nije ocedita i nema pada, izvuci male bankove bez obzira što hoćeš da sadiš u saksijama (pitaj, proceni)
6. agrotekstil na bankovima će ti se činiti kao bespotrebna investicija, ali će ti u budućnosti uštedeti mnogo novca
7. protivgradna mreža je obavezna, jer ne samo da štiti od grada i jake kiše nego i pravi zasenu u vrelim danima

Momci iz Brestovika, "Borovnica klub" su dobri, puni entuzijazma i žele da pomognu. Razgovaraj sa njima.Imaš konatkte na sajtu: http://www.borovnicaklub.com/

Eto toliko...
Jedno pitanje, gde se nalazi tvoj zasad?

Zašto bi sadio u saksije? Ne odgovarajuće zemljiste?
I drugo veoma važno. Ne od ATP _a! Znam zasade sa njinim sadnicama. Bogu plakati.

Ako nemas uslove za sadnju u zemlju ili si vec prelomio da hoces u saksije obidji zasad firme Gruza Agrar oni imaju zasad od nekih cc 4ha i to je jedan od boljih zasada sto sam video u saksijama( bar je takva situacija bila prosle godine).. Sto se tice Atp-a meni nisu ulili poverenje da krenem sa njima u saradnju pritom sam cuo i za losa iskustva sa njima, iako sam video dobrih zasada sa njihovim sadnicama ( dobar deo zasada u mom kraju su sa njihovim sadnicama)..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Blubery Serbia, vodu nisam proveraovao jos dok ne vidim sa neki kakav je sastav vode potreban, jer to nisam nasao nigde na Internetu a i po nekim forumima.. Sti se tice saksija definitivno sam odlucio da sadim u njih, supstrat cu naravno kupiti koji mi budu savetovali, stubove cu ove godine postaviti za protivgradnu zastitu i cim se bude zavrsilo sa sadnjom odmah ide mreza.. Bas sam pratio rad momaka iz Brestovika pa mi se cine da hoce bas pomoci i znaju dosta oko toga, pa cu ovih dana otici i popricati malo i sa njima da vidim sta i kako ...

Dejan 015 , bio sam prosle godine na savetovanju vicarsta sto je radila Gruza Agrar, sve sam video ali mi oni ne ulivaju poverenje jer znam dosta ljudi koje imaju lose iskustvo sa njim..

Tuki , u saksije bih sadio iz jednig jedinog razloga a to je bolja kontrola i preciznije zalivanje i prihrana...

St Bojan , hvala na odgovoru.. Imam vec neki atomizer od 500l ali noseni, ali bih ga sad zamenio sa nekim vucnim, e sad sam mislio uzeti neki od 600l ali Boze moj videcu sad na sta naleti u Itali pa sta isksne, ali mi je bitno fa znam da 600l zadovoljava.. Sto se tice stubova , normalno da se rade i zbog odbrane od ptica, naravno grada sencenja i svega toga sto mreza moze...

Nazad
Vrh