Borovnica

Slike od jutros, berba u punom jeku...
d640ed0352c9843310380299c2fad3ed.jpg
d113b3e3249fbb11c68a9162f7206c19.jpg
36cf1a4728321cd6c2af21b91c46d882.jpg
f23dc9d73b674b43b60bc6c4b9648c31.jpg
8c97e092bb129ca3fb35d1d880448938.jpg

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Svaka čast, sjajno izgledaju plodovi!

Inače, pravim neki generalni plan prihrane za borovnicu, pa sam mislio da ide ovako nešto, a neko od iskusnijih borovničara može da da neke smernice ako nešto treba da se menja možda:

1) u rano proleće čim krenu pupoljci ili pre toga - da ide amonijum sulfat
2) nakon cvetanja pa sve do pred kraj berbe - da ide jače kalijuma, da li bi to mogao da bude kalijum sulfat ili nešto drugo preporučujete?
3) pri kraju berbe - da ide još malo azota, da li opet amonijum sulfat ili nešto drugo?
4) posle berbe a do kraja vegetacije - da ide jače fosfor i kalijum, to može možda yara mila 8-24-24 ili nešto drugo savetujete?

Hvala unapred.

Svaka čast, sjajno izgledaju plodovi!

Inače, pravim neki generalni plan prihrane za borovnicu, pa sam mislio da ide ovako nešto, a neko od iskusnijih borovničara može da da neke smernice ako nešto treba da se menja možda:

1) u rano proleće čim krenu pupoljci ili pre toga - da ide amonijum sulfat
2) nakon cvetanja pa sve do pred kraj berbe - da ide jače kalijuma, da li bi to mogao da bude kalijum sulfat ili nešto drugo preporučujete?
3) pri kraju berbe - da ide još malo azota, da li opet amonijum sulfat ili nešto drugo?
4) posle berbe a do kraja vegetacije - da ide jače fosfor i kalijum, to može možda yara mila 8-24-24 ili nešto drugo savetujete?

Hvala unapred.
Ima mnogo parametara koji uticu na kolicinu i sadrzaj prihrane. Prvi i najvazniji je analiza sadnog mesta pre kretanja vegetacije, zatim starost zasada i tako dalje

34% 16+, 56% 14+ i 10% 12+ iz gajbe u kojoj nema "nuja". Zahvaćeno čašom.
8243ce0e80c474a9bf164d0325b624bf.jpg

Poslato sa G620S-L01 uz pomoć Tapatoka

Ima mnogo parametara koji uticu na kolicinu i sadrzaj prihrane. Prvi i najvazniji je analiza sadnog mesta pre kretanja vegetacije, zatim starost zasada i tako dalje

Da, razumem naravno, ali ovo bi se radilo na manjom količini za sopstvene potrebe pa ko da plaća analizu svaki čas. Čisto okvirno me zanimalo da li je takva prihrana generalno okej za neki standard.

Mreža je odradila, međutim sa gornje strane ima štete jer je padalo sa jakim vetrom.

Poslato sa G620S-L01 uz pomoć Tapatoka

Mreza je sebe isplatila samo ovim jednim hvatanjem leda... Tuga zaista sta je pogodilo vas kraj tamo... A za ovaj šljivik, no comment :/

Tuki Hvala Bogu da je Mreza izdrzala, ovo prekjuce je bilo katastrofa.. Mene u Kraljevu je obisla oluja, samo kisa.. Sljive i Kajsije su pretekle, msm kajsije nema od mraza, ali stabla su ostala neostecena... Nema ovo vreme je postalo katastrofa, da se vise bez mreze ne isplati ista saditi i raditi.. Ali i sa tim mrezama se mora paziti ko radi... Cuo sam da hvale Stefana iz Arilja, a i da je Leoni isto dobar jer sve je uvoz italija nista se ne radi kod nas...

Ajde kad ste kod protivgradnih mreža, mada je Tema Borovnica, a meni je profesija postavljanje istih, moram primetiti da su na toj količini leda, nakupljenog u mrežu, trebale plakete da se otvore i rasterete sistem...
Ume tako i da popusti i padne ceo sistem, dešavalo se već...
Nebitno ko je proizvođač opreme, stubova, ankera, žice, sajle, žabica, alki, kapa, plaketa...
Tuki, na koliko ti je razmak plakete od plakete na mreži ?
Trebalo bi da je od 1.8 do maksimum 2 metra jedna od druge...
Nekad smo išli na 1.6-1.7 ali smo napustili, jer je praksa pokazala da nije dobro, baš iz razloga otvaranja-neotvaranja plaketa pod teretom leda (grada)...
Što je još gore, ljudi samoinicijativno postavljaju kukice da bi dodatno obezbedili da se plakete NE OTVARAJU !!!
Pogotovo na početku i kraju reda....

Nazad
Vrh