Bora

Odg: Bora

Rale 83 je napisao(la):
Cika boro svaka cast na izlaganju :ppozdrav: Jos mnogo mudrorija cemo nauciti od ovog (cike) starca
Drago mi je ako ti je ovo zanimljivo i ako ti se sviđa ::namigivanje::

Gratuliram Boro,lepe slike imate.
Ta parna masina sa plugom je iz mađarske,nalazi se isto takva odnosno dva komada sa plugom u Kesthelju,u poljoprivrednom muzeju.Svake godine jedanput oraju sa mašinama,na danu muzeja.Tada sve što ispravno možemo videti u dvoru,i dve parne mašine Fowlera u radu.Pravo ćudo,ja sam već video.
Ja znam tako da prva vršalica sa Clayton-shuttlewort parnom mašinom je radio u Bečeju,a danas ova mašina je u Budimpešti u Vajdahunyad tvrđavi.
A ovaj stabilni motor,ima i Mezekevesdu u najvećem muzeju poljoprivrede,i tamo isto možemo videti kako radi. :cao:

Ovoga puta želim da vas upoznam sa jednom već zaboravljenom tehnologijom,starom 130 godina :D radi se o Sauggas motorima,ili gasnim motorima.Iako za današnje vreme izgleda pomalo neverovatno,ali sve do 50-ih godina prošlog veka,bilo je kamiona i autobusa na našim putevima,koji su pokretani upravo ovako.Sauggas,ili gasnim motorima.U Šabačkoj fabrici Zorka,jedan takav kamion se zadržao do 1960 godine,a i vozač koji ga je vozio,moj kolega Bora Arlov,pričao mi je dogodovštine u vezi sa tim kamionom(Bora je sada pokojni).Uz pomoć drva,princip se zasniva na nepotpunom sagorevanju drveta,zbog nedovoljne količime vazduha stvaraju se gasovi:ugljen-monoksid koji je osnovno gorivo,i vodonika i metana.Dobijena mešavina gasa je zapaljiva isto kao i benzinske pare.A da bi se motor pokrenuo,potrebno je založiti ga.Deo u kome sagorevaju drva,sastoji se od dva cilindra.U unutrašnji deo se stavljaju drva,i on je povezan sa pet dizni sa spoljašnjim,iz koga gas ide u filtere(skruber).Na srednjem delu cilindra nalazi se otvor kroz koji se bakljom potpali vatra.U sistemu mora biti uspostavljen vakum,pa se otvori kroz koje se ubacuju drva i čisti pepeo,zatvaraju poklopcima koji dihtuju.Gas se u filterima(skruberu) čisti od nečistoća i hladi tako da sa 250-300 stepeni,do motora stigne ohlađen na 25-30 stepeni.Zatim se sa ventilatorom,ručnim ili na akomulator,povuče gas iz cilindrične furune...Kada smeša postane zapaljiva,što se proveri šibicom,ventilator se isključi i stavi deo(mešalica) u kome se gas meša sa vazduhom u odnosu jedan prema jedan,i poput benzinskih para iz karburatora pokreće motor.Gas nije pod pritiskom,već se proces odvija u sistemu vakuma.Ono što posebno fascinira,je potrošnja,i razlika u ceni benzina i drva.Naprimer,umesto 1 litra benzina troši se 2.5 kg.drva.A na 100 km motor sagori 20 kg drva,a jedan kubik drva teži oko 600 kg.pa se presaberite,a ja kažem 10 puta pa i više je ušteda.Ali to nije jedina prednost ovog motora,izduvni gasovi imaju mnogo manje štetnih komponenti i čađi.tj. i okolina se mnogo manje zagađuje..Poređenja radi,tako sada naši benzinci rade na stepenu kompresije od 8-10 ,dizeli od 17-22,a za ovaj gasni bi bilo idealno 12-13 stepeni.Drugo,gasna smeša ima oko 2590 KJ na kubni metar,dok benzinska ima 3344 KJ,zato je gasni motor slabiji.Primera radi,motor od 45 ks na benzin,imao bi 27-28 ks na gas.Hehe,sve je lepo,ali nije komercijalno,jer da bi se motor pokrenuo potrebno je 15-20 minuta,da se vatra razgori.Uložionik stane od 35-50 kg drva,zavisi od motora,što je dovoljno da se pređe 150-200 km.Ali nesme sve da sagori,mora stalno da ostane jedan sloj drva.Ukoliko se motor zaustavlja manje od sata,nema se račun gasiti motor,bolje je da radi na leru,jer mnogo je jednostavnije zbog potpale.....Sa nekoliko slika pokazaću vam kako je izgledao kamion,a kako traktor sauggas ::namigivanje:: ::namigivanje::

Uploaded with ImageShack.us

savoris je napisao(la):
ja sam negdje pročitao da je čovjek napravio ili prilagodio motor od juga na ovaj sistem , poooodavno je to bilo nemožem da se sjetim detalja

evo nadjoh ga
http://www.inet.hr/~bpauric/hdrva.htm
@Savoris,ovde sigurno nisi pročitao,a i bolje bi bilo da si nam napisao nešto novo,ovako neznam šta si hteo reći.Ovaj sistem se može uraditi na svaki benzinski motor :cao:

Malo zanimljivosti iz prošlosti,neće biti na odmet.Za danas ću vam iz biografije velikana iz istorije poljoprivrednih mašna,dati kratak insert fabrike *Garet* :D Porodica Garet potiče iz Safolka,ali je firma osnovana 1778 godine,kada se Ričard Garet preselio u Lajston,i tamo otvorio kovačnicu.Njegov unuk Ričard Garet je duže bio u ovom poslu,ali 1836 godine je napravio naglu ekspanziju,i počeo da pravi sve vrste poljoprivrednih mašina za izvoz.Firma Ričard Garet i sinovi je 1897 godine bila fabrika sa 2000 zaposlenih.Svoj najveći slom doživela je 1919 godine,kada je nova Ruska vlada odbila da prizna dugove Carske Rusije prema strancima.Evo jednog lepog primerka parnog lokomobila Garet na ovoj slici :cao:

Pozdrav Boro!

Da li imaš u arhivu još neke slike o HSCS(Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth) mašinama?Stabilne motore,traktore me interesuje.Možda imaš one slike koje mi nema.

rlmdrs.jpg

Harrison Steam tractor - cca 1895 god.

Još jedan od velikana iz istorije poljoprivrednih mašina,ovoga puta to je Engleska fabrika MARŠAL :cao: Fabrika Maršal Sinovi i CO,je velika porodična firma poljoprivrednih mašina iz Gejnzboroa.Počeli su da rade kao kovači 1848 godine,naglo su uspeli pa su u ranim 50-im već proizvodili lokomobile.A od 1863 do 1894 parne mašine,od 1864 vršalice,od 1865 do 1870 lokomotive,i od 1881 do 1892 traktore.Kompanija Maršal imala veliku proizvodnju svih ovih mašina,ali je krajem 19-og veka prestala da ih proizvodi,i kasnije proizvodila samo traktore.Kompanija se 1947 godine integrisala sa Kompanijom Džona Faulera i postala Maršal-Fauler (Marshall-Fowler Ltd) :cao:

Post je spojen: [time]1288797854[/time]

Post je spojen: [time]1288823712[/time]

Evo nekoliko slika sa jučerašnjeg druženja Radio-Amatera u Novom Sadu.Pored Panonstiba,Valjevca,Savorisa,Attile,koji su Radio-Amateri,možda će još nekog zanimati.Izvinjavam se ako sam nekoga od Amatera propustio,nemogu trenutno da se setim :haha: :haha:

Uploaded with ImageShack.us Setio sam se propustio sam mog omladinca Peto1,i on je iz te grupacije ::namigivanje::

Imam ja jednu zamerku,cika Boro sto nisi javio pa da se upoznas sa ekipom Panonstib,Peto i moja malenkost.
Drugi put se obavezno javi. :cao:

Post je spojen: [time]1289133454[/time]
N.A nisam bio,nego su mi kolege poslale slike,a to stoji prvi dolazak u Novi Sad,bilo kojim poslom sledi sastanak ::svaka cast::

savoris je napisao(la):
pa ovdje ste imali više zvučnika nego radiouređaja :D
Savo,nisam bio tamo,ali mislim da su oni veliki zvučnici stalno tu u toj iznajmljenoj sali,služe za ozvučenje,tokom nekih drugih manifestacija ::namigivanje::

Nazad
Vrh