Bora

Odg: Bora

Deka Boro svaka vam cast :bravo:,divim se vasem radu i kolekcionarstvu odusevio sam se kada sam video traktore kako su izgledali pre nego sto ste ih sredili. Vidi se da ih radite iz puno ljubavi i volje pozdrav od Nenada iz Nisa.

Bela B. je napisao(la):
O,taj Guldner je fantastičan motor.Izgleda da je totalno fabričko sve na njemu.A taj Sendling bi bio lep i redak motor,ali ako dobro vidim fali mu dosta delove,ili ste skinuli već? :sta:
Da li možete mi nabaviti negde livene točkove za kolicu motor,slične kao ispod vašeg motora ima.Potrebbno mi je dve manje,i bilo koliko komada većeg dimanzija.Ne mogu naći nigde u otpadima :udri:
Gulldner je kompletno originalan,imam čak i njegovo originalno postolje,teško preko 50 kg,slikaću ga dok ga pronađem :haha: :haha: :haha: A na Sendlingu,fali paljenje i karburator i naravno zablokirao je od korozije.Ovakvih točkova retko ima i ovde,ovi su moji od zaprežnog špartača,ali ću motriti ako naleti ::namigivanje::
Post je spojen: [time]1283592934[/time]
Deka Boro svaka vam cast :bravo:,divim se vasem radu i kolekcionarstvu odusevio sam se kada sam video traktore kako su izgledali pre nego sto ste ih sredili. Vidi se da ih radite iz puno ljubavi i volje pozdrav od Nenada iz Nisa.
Pozdrav Nenade,drago mi je kad se neko mlađi pojavi koji voli ove starine,a evo ti si jedan od retkih,čestitam i ::svaka cast:: treba dosta rada i truda,a to neide ako nešto nevoliš :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1283625800[/time]

Aha,onda glava ima Sendlinga,samo paljenje i karburator to nisu problemi.Pitaću kolege u madjarskoj možda mogu i ja nabaviti ove delove.U vezi točkova sam mislio,da imam dva originalna točka i u livnicu napraviću još dva od aluminijuma,farbam i gotovo :spavam:
Jeste kod nas u srbiji nema od tih motora,jer za pogon koriste već 100 godina vodu,vetra i stoke.A ovde u vojvodini od 30ih godina koriste ljude stabilne motore i traktore,a pre i parne mašine.Al interesantno je da u srbiji postoji više izložbeni primerak parne mašine nego u vojvodini. :zli:

Stabilni motori pokreću svašta.Mlinove,krupare,sečke, vodene pumpe,vršalice,i najčešće krunjača i može napraviti interesantne samohodne kamionete,kao što u madjarskoj to pravili u 70-80 ih godina.

Bela,od Sendlinga ima glava ispravna i klip je ok,ali sam ga ja kupio na otpadu.Prilikom pregleda kod kuće ustanovio sam da je bivši vlasnik,verovatno prilikom izbijanja klipa malo raširio veliku pesnicu na klipnjači.Ležaji radilice su loši,i kao da ih je neko pokušavao nalivati kompozicijom.Tako da to za sada stoji,dok ne rešim šta ću sa njim,a dotle ni ti nemoraš tragati za paljenjem i karburatorom.Sada ću da počnem raditi Guldnera,ima puno da se radi a ::novac:: malo,pa ćemo videti dokle ću stići ::namigivanje:: A tebi za točkove malo se strpi,možda nešto nađem :ppozdrav:

Pa dobro,te greške sam i ja napravio,da je kod kuće sam rasturio motor i video sam šta je problem :sta:
Za Sendlinga ne brinite,ležajevi na radilicu kuglasti,je li?A kod klipnja jeste morate napraviti,ako nema, nosača od bronza,i posle toga nalivati sa kompozicijom,ili napravite kompletan ležaj od bronza ako treba samo za izložbe i za manifestacije,a ne svakodnevni rad :osmeh:
Ako želite nekada prodati,ja ću biti kupac za taj motor.Ja trenutno popravjam mali hoffer motor,koji imam u galeriji,on ima 4.5K.S,benzinac je i 99% kompletan i ima fabričke delove.Strugar napravi mi karike za klip ima fabrički bosch magnet,i nadam se da biće dobar motor u kolekciji. :D

Bela B. je napisao(la):
O,taj Guldner je fantastičan motor.Izgleda da je totalno fabričko sve na njemu.A taj Sendling bi bio lep i redak motor,ali ako dobro vidim fali mu dosta delove,ili ste skinuli već? :sta:
Da li možete mi nabaviti negde livene točkove za kolicu motor,slične kao ispod vašeg motora ima.Potrebbno mi je dve manje,i bilo koliko komada većeg dimanzija.Ne mogu naći nigde u otpadima :udri:
Pozdrav posto mi je vrlo interesantna tema cesto je pregledam a bas neki dan sam bio na stovaristu sekundarne sirovine i vidi sam kolica koja spominjete samo sto imaju na sebi neki motor nisam siguran koja je vrsta motora. Jeste predaleko odmene ali ako vas bas interesuje javite pa cu otici provjeriti cjenu ako nebude prodano.

Pozdrav!Interesuje me,pitajte cenu,a ako imate mogućnosti napravite par snimka,može i sa telefonom ili bilo kako.da znam koji tip.

Boro,našao sam takav motor kao vaš Sendling na internetu.To je tip WS 304 ili WS356,zavisi koji pečnik ima klipa.Karburator nije problem,a magnet je običan jednocilindrični bosch,kao na Deutzovima.
xga437.jpg

11j0u9f.jpg

zss3cx.jpg

1z1a52a.jpg

14lsp07.jpg

243eyjn.jpg

Bela,moj Sendling je kao sa slika ispod prve,galava i auspuh na njoj su isti,a karburator i magnet nije ni imao.Imam ja sve kompletno i klizni ležaj i njegov nosač.Samo što je neki pametnjaković,odvojio to sa klipnjače i tukao u klipnjaču da izbije klip.Sređuj Hoffera,a kasnije možda ti i prodam Sendlinga,ali to za kasnije,uglavnom neću ga prodati nekom drugom :cao: :ppozdrav:

Da,onda znam koji je.Svi su slični samo neki ima originalan auspuh,a drugi nema.Taj problem nije toliko velikao,a prvo treba izvaditi klipa,od toga ne bojim,a posle toga sigurno treba nova bolcna od klipa i nova čaura gornja za klipnjaču,i ako je oštetio taj idiot klipnjaču,onda to treba ispraviti.
Jeste,radim na hofferu,a posle toga će doći IHC i na sbodnom vremenu mali deutz,koji sad leži na sto u delovima. :ppozdrav:

Klip od Sendlinga je bio izvađen i ponovo stavljen formalno,sa tako malo raširenom klipnjačom.Ostali delovi nosač kliznog ležaja,klizni ležaj i šrafovi od klipnjače,bili su u nekoj kesi stavljeni u rezervoar za vodu.Inače klip je dobar,sem karika koje su zapekle i slomljene.Prečnik klipa je 93mm a bolcna 24 ili 25mm,nisam siguran,a dužina klipa je 110mm,bolcn može da se nemenja :ppozdrav:

Imali smo Arana koji je služio za pogon pumpe za navodnjavanje. Tuk-tuk-tuk... ima jako specifičan i prepoznatljiv zvuk. Dida ga je prodao nekom čovjeku koji ga je ubacio u samohodni krunjač kukuruza.

Bećarina pusta je napisao(la):
Imali smo Arana koji je služio za pogon pumpe za navodnjavanje. Tuk-tuk-tuk... ima jako specifičan i prepoznatljiv zvuk. Dida ga je prodao nekom čovjeku koji ga je ubacio u samohodni krunjač kukuruza.
Ma da,kao što smo već rekli,imao je primenu na sve strane,jako zahvalan motor i mali potrošač :cao: PS-a gde si ti Bećarino,nema te već odavno,pozdrav za tebe :haha:

Boro posao stišće sa svih strana, pa sam naknap sa vremenom. Kad ćeš nabaciti slike Tomice i na ovaj forum?

Slike Tomice imaju ovde na 17 i 18 stranici,verovatno si bio u poslu,pa nisi propratio.Zasada drugih slika nema,biće kasnije dok budem radio na njemu ::namigivanje::

Evo slike mog ljubimca,kojeg nisam vlasnika ali sam ja napravio da bude lep i ne gomilu zarđenog gvožđa :cao:
2a6phl2.jpg

2ymd7a0.jpg

eq5tls.jpg

1492pls.jpg

o6mgc6.jpg

huq5jp.jpg

Evi i majstor :cao:
2hhkgea.jpg

Imam jedno pitanje za vas old tajmeriste(ne znam kako da vas nazovem drugacije).
Kada kompletirate masine...cika Bora on sve sam radi koliko sam primetio i razume se,ali on to radi vise..."amaterski" a kako ti ljudi npr iz madjarske i u svetu koji imaju 20-ak traktora...za to treba jako puno para da li i oni sve rade sami ili im majstori rade...tj plate da im se nadje,uradi a oni ga samo lickaju kasnije ... ??

Dobro pitanje!
Ovog guseničara sam radio sa tatom i trajalo mesec dana.To je bila samo optička restauracija.Nisu hteli prodati mašine,i ostao u poljoprivrednoj preduyeći kao izložbeni primerak,gde stoji više od 30 godina.
I ja napravim mašine sami,ako ima debele delove onda pomaže tata,i ako nešto treba variti ili napraviti.Ja vršim mehaničarske radeve i farbanje.
Te kolekcionare koji imaju više traktora ili stabilnih motora,oni imaju majstore za radove.Najčešće imaju drugi delatnost,i ako imaju vremena onda zarađuju plus novaca.Moj poznanik u madjarskoj ima preduzeće koji proizvodi pneumatike i hidraulike za kočione sisteme od autobusa i teretnjaka.Ima svaku mašinu za obradu metala,on je jedino u blizini koji radi vrlo precizno.Ima druge kolekcionare koji sam obnove svoje mašine,to traje oko 6-12 meseci,a novac im je od poljoprivrede,ili od druge delatnosti.
Za poljo mašine ne treba potrošiti toliko pare,kao npr.u automobilima ili u motociklima,i papire im ne treba :cao:

North ARMY je napisao(la):
Imam jedno pitanje za vas old tajmeriste(ne znam kako da vas nazovem drugacije).
Kada kompletirate masine...cika Bora on sve sam radi koliko sam primetio i razume se,ali on to radi vise..."amaterski" a kako ti ljudi npr iz madjarske i u svetu koji imaju 20-ak traktora...za to treba jako puno para da li i oni sve rade sami ili im majstori rade...tj plate da im se nadje,uradi a oni ga samo lickaju kasnije ... ??
N.A.kao što je Bela već rekao,ti kolekcionari se bave drugim biznisom,i iz toga finansiraju svoj hobi koji vole :cao: Naprimer kod nas,Čedomir Žeravica u Novom Miloševu ima savremeni Boš Servis,a i impozantnu zbirku od preko 80 starih mašina ::svaka cast::

Nazad
Vrh