Bolesti svinja i njihovo lečenje

Треба ми помоћ, једна свиња ми се да ли, ошугала или шта већ и то баш страшно изгледа. Био ми неки ветеринар јер код нас нема правог ветеринара односно има али само за куце и маце. Дао јој је ивермектин, и ево већ две недеље га чекам да дође да понови терапију. Значи, дође ми, да је кукавну рокнем и однесем у шуму да се лисице и шакали госте. Не могу да је гледам, а не знам како да јој помогнем. Иначе спавају на слами има их троје и само је она награбусила. Ево и слика па ако јој има помоћи хтео сам је за приплод.

Само једна а не остале? Понови ивермектин али да знаш каренца је 28 дана. И реци ветеринару амоксицилин, дексамедазон и витамин ад3е. Немој да је шкартираш. Колико је стара та слама.

Да само она, слама је од прошле године није кисла на њиви, а ни на тавану. Лепа је и жута као дукат. И керовима је простирем и живини.

Нешто је вероватно било у тој слами и тако се унесе у свињац. Не верујем да може канибализам од сламе, обично поједу сламу. Да ли се баш гризу или се ране створе преко ноћи?

Repove su prokrvarili a uši su počeli grickati ali bez posledica. Drvene daske i jedan drveni stub koji imaju i to su drk.li, grizli... čak su i zid počeli da ližu (da mogu i njega bi zagrizli). Uglavnom da su ženske pravile problem, eventualno jedan muški ali ni blizu koliko ono jedno malo govno od svinjčeta. Non stop ide i drka ostale. Grize dok ne proteče krv a onda ni drugima ne treba puno da počnu. Ponekad izguramo dve tri ture, bez problema a ponekad ih uhvati ludilo a ne kontam u čemu je stvar. Hrana uvek ista (Patent + naše sirovine). Uvek im je čisto, prostor nije mali, sveža voda, temperatura jeste veća leti ali sad nije vruće pa se grizu. Rešimo mi to sa sajlom i sečicama al koji im đavo to me intresuje...

Напиши ста све стављаш од компоненти и које количине. И код мене се деси да грицкају шта стигну. Брзински умешам храну па буду неједнако распоређене компоненте, храним оброчно па је некад довољно и 10-15 минута касније их хранити то је хаос.
Неко правило је да се најбољи остављају за тов а оно ситно и на око лоше да се прода као прасе. Ту решаваш велики део могућег проблема.

Koliko treba da prođe vremena od štrojenja nerasta da može da se zakolje?

Neozel i zakiseljivač dodajem uvek, a kad počnu da škrguću zubima dodajem u hranu repin rezanac i rešava problem griženja repova.

Миназел, неозел? Костомин?
Nekada davno Minazel, ali odavno ništa.
Mozda im psenica smeta. Druga stvar, kakav je kukuruz? Ako ima budjavog, hoce i to da smeta
Pšenicu smo smanjili sa 10 na 5 po savetu vet. tehničara jer je bilo nekih problema ali sam zaboravio kojih tačno.... Mogu i da izbacim pšenicu a pojačam kukuruz ili ječam ako je do pšenice. Ništa buđavo ne ulazi u skladište samim tim se ne daje tovljenicima.
Neozel i zakiseljivač dodajem uvek, a kad počnu da škrguću zubima dodajem u hranu repin rezanac i rešava problem griženja repova.
E jedino repin rezanac nismo probali. Koliko ga dodaš?

Убаци неозел 2 кг на 100 кг и костомин 1 кг на 100 кг.
Nije li to previse? mislio sam da tog neozela ide 0.5% a minazela jos i manje?
Ovaj kostomin jel to da doda iako se stavlja redovno 20% imunofuda? Jel to neki 2% premiks?
Isto sam cuo da psenica nije za svinje, umesto nje jecam ili tritikale

Nazad
Vrh