draganpopo
Član
Sto se tice vakcine ja je nabavljam oko Bjeljine, a dolazi iz Srbije nekim krivim Drinama, odakle i kako neznam, a 2007 kad sam imao od 13 prasenja samo 30 odhranjeni zakrzljali prasadi i kad nevidis izlaz, nosili smo uzorke u Novi Sad 100e dali veterinaru sto je uzorke nosio u Novi Sad, 300e analiza, a zatim Iz Prnjavora u Beograd za vakcine, pa vidi da tih tvojih 200 km, nije ni daleko niti neki trosak, a sto se tice kvocke ona jest dobra, samo nije ni pametno toliko spustati nisko silalicu zbog prevelike temperature i sto ti kazes skoro spalis prasad, odozgo je tem mozda i 40+ , a slama se razgrne i hladna ploca, i tu se veliki problem stvara, dolazi do problema koje navodis, a da se ploca nemoze dezinfikovati do kraja i nije toliki uzrok infekcije, nego kad se krmaca pomokri i pobalega pa umelja vime, tu je glavna i najveca infekcija, i prasad direktno unose bakterije sa vimena zajedno sa mlijekom i stori se katastrofa. Ko moze plasticne resetke i grejne ploce resavaju sigurno 70% problema sa prolivom prasadi, znam iz sopstvenog iskustva a i to su bile glavne preporuke prof. dr Dosen Radoslava sa instituta NS. PozdravZategli su jos sinoc kada sam davao drugu dozu Kaodiara, a danas na jedno primetio zuckastu, ali tvrdu stolicu. Ma sve mi je jasno, samo jos da mi kazes gde da nabavim vakcine, ali da mi posalju, a ne da idem 200 km po njih. Sto se tice temperature kod prasica, na nekim vidim da im malo kozica oprljena od kvocke, moracu da im mazem kremu za suncanje. A podloga u sanduku je od slame koju, svaki dan menjam. Meni se betonski pod u prasilistu pohabao i nikako ne mogu da ga ocistim 100 % od naslaga koje se navuku po sitnim rupicama. I kada vrsim dezinfekciju, ne dospe svuda i eto E. Coli koja se uvukla u objekat i ne mogu da je se resim. Planiram da na beton, nalepim gumirani pod, tako da dobijem i glatku i topliju podlogu.