Bolesti ovaca

Veterinar je pomogo , al vec je opet u istom stanju :zli: :zli: nece joj biti spasa
Post je spojen: [time]1291235504[/time]

Ako se radi o ketozi nazalost tesko da se moze ista napravit.
Stvar je u tome sta i jagnjad unutra ko zna u kakvom su stanju. Mozda su i mrtva.
Ukoliko ugine javi se ja sam uvjek spojen na fb, pa ti javim sta ces pogledat i slikat.
Janjad i da izvadis cisto sumnjam da bi krampala. Tesko. Ja sam imao veliki broj slucajeva ketoze, i uglavnom bi ih vadili dok je ovca jos ziva, ali od njih masu koju smo izvukli mislim svega tri - cetiri su se spasili. Ostali su uginuli odmah prvi dan ili par dana poslje.
Pozdrav

tako je bilo i sa mojom prvom ovcom,imala je trojke jedno dzinovsko je vec u njoj bilo mrtvo,a druga 2 su umrla za 3 dana ovca nije mogla da ustane na zadnje noge ni da izbaci posteljicu,na kraju je i ona crkla,to je moje strasno i prvo iskustvo sto se tice jagnjenja ::lose::lose

Da bih oslobodio vise prostora za jagnjenje , odvojio sam siljezad i OVNA iz stale u drugi objekat .
Objekar je polu otvoren sa ispustom , mali ispust a zivotinje mogu uci unutra kad zele .
Ovan mi nesto slabije jede , prati pokrete hraanioca i umuljavase , al se negura za zrnastu hranu udje na hraniliste i stoji , napolju je hranilica za seno i uvek ima u nnjoj sena , nocu ih ne zatvaram jer smatram da ako im bude hladno sami ce uci unutra i sabiti se da se ugreju .
STA VI MISLITE O OVOM OVNU ?
P.S. Razlog pisanja velikim slovima nije vikanje nego sam zeleo da naglasim pitanje .

Rale 83 je napisao(la):
Da bih oslobodio vise prostora za jagnjenje , odvojio sam siljezad i OVNA iz stale u drugi objekat .
Objekar je polu otvoren sa ispustom , mali ispust a zivotinje mogu uci unutra kad zele .
Ovan mi nesto slabije jede , prati pokrete hraanioca i umuljavase , al se negura za zrnastu hranu udje na hraniliste i stoji , napolju je hranilica za seno i uvek ima u nnjoj sena , nocu ih ne zatvaram jer smatram da ako im bude hladno sami ce uci unutra i sabiti se da se ugreju .
STA VI MISLITE O OVOM OVNU ?
P.S. Razlog pisanja velikim slovima nije vikanje nego sam zeleo da naglasim pitanje .

Koliko vremena to traje, zavisi mozda je neso bolestan a i nemora da znaci jer ako je hrana po volji, isto kao i kod ljudima nekome treba vise hrane nekome manje ali bolje ga posmatraj nekoliko dana

Imam pitanje,maloj jagnjadi su se u izmetu pojavili kao crvici mali(tako su mi ih opisali,nekad nece da sisaju),sta je to,stari su 10 -20 dana?

Jutros iznenadjenje u boksu gde sam odvojio dve ovce pred jagnjenjem. Jedna od njih je 'izbacila telo'. Ne znam kako se to stručno zove i dosad mi se nikad nije dešavalo kod ovaca. Kod krava sam imao toga dosta. Pokušao sam da pronadjem da li je negde nešto pisano o tome i nisam uspeo. Ako negde ima uputite me. 'Telo' sam polako vratio unutra, e sad me brine što je prilikom vraćanja došlo do izlivanja neke tečnosti za koju nisam siguran da li je mokraća ili je možda pukao vodenjak. Posle vraćanja sam pokušao da uvučem ruku i nisam mogao jer je zatvorena materica. E sad se pitam šta raditi naročito zbog lošeg iskustva od prošlog jagnjenja kad smo mislili da se ovca 'otvara' a ustvari je bilo suprotno i naravno na kraju sepsa. Napominjem da je normalnog ponašanja tj. jede i pije vodu.

to je prolapsus materice. tečnost koja je izašla je mokraća.ako do jagnjenja ima par dana onda je odvoji i hrani sa malo sena ali više puta u toku dana , mora biti u čistom i svaki put kada ispadne moraš vraćati.ukoliko ima do jagnjenja više dana onda treba je ušiti pa na dan jagnjenja skinuti kopču.jagnjenje obavezno da odradi veterinar koji nakon jagnjenja mora je ponovo ušiti i to drži tako do zalučenja jagnjeta. ako sve bude u redu ovcu možeš zadržati u dalji priplod i nije pravilo da se to može opet ponoviti. ja sam imao taj problem prošle godine i rešen je ovako kako sam ga opisao, ovca je opet sjagnjena i mislim da nosi dvojke isto kao i prošle godine stim što sada nema ispadanja materice

cukaneca je napisao(la):
Jutros iznenadjenje u boksu gde sam odvojio dve ovce pred jagnjenjem. Jedna od njih je 'izbacila telo'. Ne znam kako se to stručno zove i dosad mi se nikad nije dešavalo kod ovaca. Kod krava sam imao toga dosta. Pokušao sam da pronadjem da li je negde nešto pisano o tome i nisam uspeo. Ako negde ima uputite me. 'Telo' sam polako vratio unutra, e sad me brine što je prilikom vraćanja došlo do izlivanja neke tečnosti za koju nisam siguran da li je mokraća ili je možda pukao vodenjak. Posle vraćanja sam pokušao da uvučem ruku i nisam mogao jer je zatvorena materica. E sad se pitam šta raditi naročito zbog lošeg iskustva od prošlog jagnjenja kad smo mislili da se ovca 'otvara' a ustvari je bilo suprotno i naravno na kraju sepsa. Napominjem da je normalnog ponašanja tj. jede i pije vodu.
Rano jutros kad sam video da je deo vodenjaka napolju pomislio sam da je kraj mukama ali ona i dalje nije otvorena. Ne znam šta dalje? Znači materica nije otvorena /jedva stavim dva prsta/ a deo vodenjaka je napolju verovatno zbog napona kad izbaci 'telo'.

ma ja mislim da tu nema mnogo,ubrzo ce se otvoriti i ojagnjiti, ili u suprotnom jagnje ce uginuti,mada nisam siguran 100%

cukaneca je napisao(la):
cukaneca je napisao(la):
Rano jutros kad sam video da je deo vodenjaka napolju pomislio sam da je kraj mukama ali ona i dalje nije otvorena. Ne znam šta dalje? Znači materica nije otvorena /jedva stavim dva prsta/ a deo vodenjaka je napolju verovatno zbog napona kad izbaci 'telo'.
Jeli se ojanjila ?

komandante ima li vec nesto?
Post je spojen: [time]уторак, 28. децембар 2010. 05:36:45 CST[/time]
Post je spojen: [time]уторак, 28. децембар 2010. 13:27:19 CST[/time]
::novac:: ::novac:: ::novac::

Možda najteže jagnjenje koje sam dosada radio. Zasada je sve ok. malo me brine ovca ali nije joj bilo lako. Dva komada al su bili jako spušteni i duboko.

Kakav je po vama VERMITAN 600 za suzbijanje metilja i ostalih parazita creva i pluca.

Po meni najbolji (2 ili 3 puta godisnje i ne mislim ,samo pazim kad su sjagnjene kada ga dajem vodim racuna o tome ),bolji od fascoverma,vz helminta i sl,jedino je kako moja baba kaze od njega bio bolji dobri stari distol,u kraju sam gde je metilj prava napast

pozdrav svima.moze li neko da mi preporuci koje preparate da koristim za preventivu suge i crevnih parazita i u koje doba godine?mnogo kuburim sa ovdasnjim veterinarima,svakakvim sredstvima se sluze,jedan je cak dobio nadimak"coca-cola"pretpostavljate zbog cega.

Bezbroj puta je receno malo samo prolistaj nazad, ivemerktin i porodica ako nista neuspijes "naci"upisi u google druze i sve ti se samo kaze :ppozdrav: .

Nazad
Vrh