Bolesti koza

  • Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
Verovatno posledica upotrebe penicilina,on kod krmaca hoce da izazove gluvocu posle upotrebe.
Ima i antibiotika sirokog spektra delovanja koji mogu da deluju na samu upalu i spustanje temperature pre nego sto se pristupi lecenju penicilinom.

Znaci izbegavati penicilin? (Koze su nam ga i ranije primale, ali nikada se nista slicno nije desilo). Da li postoji mogucnost da je od hrane, posto je izgleda od toga i krenuo problem, tj. temperatura i bolovi. Kako mi mama opisuje koristili su granulice za jaganjce/jarice, a kada se potrosio dzazic, kupe opet iste (isti proizvod i proizvodjac), ali jarici prvih dana nisu hteli da ih okuse iako su prethodne jeli u slast. I, kako kaze, ove nove su bile nesto sitnije nego prethodne - znaci razlikovale se po izgledu od prethodnih iako je deklaracija ista. Kada su poceli jesti, posle par dana se prvo jare razbolelo - zatekli je sa jako visokom temperaturom, bezivotnu, samo jeci, ne balega... Mama joj pravila klizmu da isprazni creva, a kada se malo oporavila i probavni sistem proradio, i jedno i drugo su izbacivali brabonjce "specene" i dosta krupnije nego inace...
 
Takvi brabonjci su posledica temperature,a temperatura je opet posledica neke upale.Nisam siguran da li moze biti od hrane,jer da je hrana losa bilo bi proliva i povracanja.Verovatno nisu hteli da jedu jer je sitnije,i moji jaganjci lepo pojednu granule,a ono brasnasto sto ostane ni da pipnu.tako je to kad nauce na granule.
Penicilin je odlican za temperaturu,ali nosi neke posledice,naravno ne uvek,zato je bolje na vreme krenuti lecenje sa nekim drugim antibioticima,pa ako ne deluju preci na penicilin.
 
pozdrav svima kod jedne koze ide mi krv na sisu i dole na kraju sise ima ko neka krasta to dok ne odgulim neide nikako mlijeko al kad odgulim onda u mlijeku ima dosta krvi sta bi to moglo bit:sta:
 
Taman sam hteo da napišem kako je kod mene prošlo sa krastama, kad vidim da se i elmiru isto dešava. Zato ću pisati latinicom, u slučaju da ne zna ćirilicu.

Elmire, imaš samo 4 ili 5 poruka pre tvoje poruke fotografiju vimena jedne od mojih koza. Da li tako izgleda kod tebe? Tako je kod mene počelo, a onda su se kraste raširile i postale mnogo gore, iako sam ih mazao kamforom, pa jodom, cinkom, flogocidom. Posle su se pojavile i na vimenu druge koze. Ona je prošla mnogo gore, jer je bila jedna krastica baš na sisi, pa je bila muka musti je, jer je bolelo.

Tek nakon desetak dana se pojavila prva krastica na ustima jednog jareta, a posle i još jednog, pa onda i na ustima druge koze. Možda i nije desetak dana, možda dan-dva manje, ali su meni ti dani izgledali kao večnost, jer sam se uplašio za njih. Pošto nije dugo vremena bilo krastica na ustima, bio sam zbunjen, jer se svuda spominju one, kao prvi simptom. Čak se na engleskom bolest popularno naziva "sour mouth" (u bukvalnom prevodu - kisela usta). Posle par nedelja je prošlo, mada ima još malo ožiljaka na vimenima. Ali kako pišu, neće ostati na kraju ni ožiljci.

U svakom slučaju, ako je tako kako sam ti ja opisao, kolega nemanja_st01 ti je rekao šta je u pitanju. Zarazna ektima. I nema ti pomoći, jer nema leka, osim da vodiš mnogo računa o higijeni njih i sebe dok traje, a i ubuduće. Kažu da bi trebalo da bude prelazna i na ljude, ali da nije bilo zabeleženih slučajeva. Kad je prošlo, ja sam svu prostirku (slamu) promenio, staru spalio i dezinfikovao prostor živom sodom (natrium hidroksid).

Aj' sa srećom i polako. Zadnje vreme došlo, kad sam i ja u prilici da dajem savete. Svim ljudima dobre volje živeli!:ppozdrav:
 
Kako sa nekim od narodnih ljekova zalecit proliv kod jarica? imaju mjesec dana i idu van na ispasu sa ostalim.
da im ne dajem one tablete ili injekcije.
 
pozdrav svima, ja sam Toma i od skoro sam clan imam problem sa prolivom kod jarica ne znam sta ga izaziva, veterinar im je dao neomicin i jos nesto medjutim 2 su uginula, ponovili smo jos 2 su kriticna. kaze da je od loseg kukuruza(koji na oko izgleda ekstra). Ako je neko imao slicnih problema neka pomogne. hvala unapred
 
Можда ћеш добити прави одговор, ако напишеш нешто више. Колики су јарићи, чиме их све храниш, кад су и са колико одбијени од козе, какав је пролив, једу ли и пију, да ли дрече...? "Имам јариће и имају пролив" не говори много. Не кажем да сам неки стручњак и да ћу ти ја дати одговор, него те саветујем као колега и као заинтересован
 
stari su oko dva meseca, zaljuceni su sa oko 40 dana, pravio sam hranu sam: kukuruz, suncokretova ljuska(ne sacma) stocno brasno, sojina sacma i premiks za prezivare. Dajem im i seno u izobilju. proliv je zelenkast. Uglavnom jedu i piju normalno, medjutim dva sa jacim prolivom slabije, poceo sam da im dajem caj od dunjinog lista.
 
Za proliv jarića meni je najefikasniji bio koadiar on se daje oralno i veoma je efikasan.Inače za prolive od prirodni lekova najjača je dunja plod može i smrznuta.
 
Može li mi netko odgovoriti iz svog iskustva od koliko starosti su muški jarići spremni za rasplod i posle jarenja koliko je prošlo vremena da je koza tražila jarca najranije?
 
ajde malo da prodiskutiramo oko zarazna ektema. imao sam u stado pred 3-4 god.znam kako izgleda i kako se leci. ovi koze sto ih imam sada nisu bile tada u tom stadu.pre 5 dana tacno za vikend se pojavile tockice na jedna sisa kod jedne koze sad pocinju da se sire,pola vime je so krastama.kozu smo izdvoile od stado.ta koza mi se okozila poslednja i ima 2 muski jarici stari mesec dana.
kod druge koze ne se pojavilo jos nista ni po vimena ni po njusku i kod jarici i jarac nema nisto. interesuje me kako se pojavlja ova bolest koji je uzrok pojave?.da napomenem jarac na 26 maj mi je bio kod jedan drugar a prvi simptomi kod koza se javili 8 juni.parila mu se koza pa ga uzeo i sutra dan ga vratio,kaze nije se uparila. pretpostavljam da sam dobio zaraza preko jarca ako su mu bile negove koze zarazene-nisam ih video. ali jarac nema nigde kraste ni po njusku ni po polovi organe. dali ako koza prelezi ovu boles posle stanjuje imuna na istoj?pretpostavljam da moze moj jarac je prelezao posto sam ga uzeo od veliko stado,pa sada on ne boluje a samo siri zarazu. isto da napomenem koze nisu imali kontakt sa druge zivotinje,drzimo ih stalski.u petak uvece sam ih prvi put pustio oko pola sata na pasu.mesto gde su pasle je odma do stala i na to mesto nisu pasle druge zivotinje.sutra dan(subota 8-juni) posle pustanje na pasu odma sam zabelezio krastice. ocekujem za 10tak dana da mi se zarazi celo stado.pazim na higijenu,prvo muzemo zdrave koze a na kraj zarazena. mislim cela nedelja i nemogu da otkrijem razlog od sta se ova bolest pojavlja. ako se kod mene zarazile preko jarac sto je bio so koze od drugara kako se onda zarazile njegove koze? tekst je malo dugacak ali zeleo sam da malo prodiskutiramo da otkrijemo uzrok zarazne ekteme:ppozdrav:
 
prvo idi da pogledas koze kod tog drugara da vidis da li mu je stado zarazeno, ako jeste onda je sigurno infekcija dosla odatle, onda zvati veterinara pa racune za lecenje mu prosledis ako ti je drug onda ce da plati ako nece onda zans sa kom imas posla
 
Колико сам ја читао и колико се тога сећам, козе уопште и не морају да показују знаке заразе (ово не тврдим). Друго, оне које су једном оболеле, постају отпорније (за ово сам сигуран). Све зависи од имунитета животиње.

Има баш на овој теми порука са линковима ка страним сајтовима, па ко разуме енглески... Ако желите, могу да преведем, али ће ми требати времена, јер сам у гужви. На нашим сајтовима, колико сам ја успео да нађем, нема ништа о овој болести
 
Drago mi je da se početnici brzo edukuju i da daju tako dobre savete valjda je ovo naše podneblje bogom dano za razvoj moždanih vijuga ali jedno je sigurno kad bi vam doktor rekao mislim da bolujete od tumora ali nisam siguran koje bi mišljenje imali o doktoru.Tvrditi nešto u što niste sigurni to baš nije poželjno da se iznosi u javnost to ste mišljenje kolega mogli zadržati za sebe ili tvrdnja da koza ako neku bolest preboli postaje imuna to i pored pretrage i pomoć znalca stranih jezika za ovo kratko vreme nisam mogao da dobijem potvrdu.Pre sam molio kolege da nešto što nije dokazano u praksi ne serviraju kao istinu jer se je u praksi to pokazalo kontraproduktivno.
.
 
Nazad
Vrh