Bolesti koza

  • Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja

mudric milan

Član
Učlanjen(a)
29 Avg 2009
Poruka
243
Lokacija
Obrenovac
Problem može biti u štali kao i u hrani kad se ponavlja.Ja sam jarićima davao "Koadiar".Kod davanja lekova mora se tačno davati propisana doza .Životinju izvagati i dati odgovarajuću količinu leka jer usled nepravilne doze dolazi do otpornosti bakterije na lek.Što je još veoma važno lekove treba čuvati na odgovarajućoj temperaturi.Kad dođe do masovnog proliva potrebno je izvršiti čišćenje i dezinfekciju štale sa nekim jačim sredstvom kako bi se bakterija uništila u objektu.

- - - - - - - - - -

Kako da veterinar pogodi kopja je bakterija to nemože nikako već da da antibiotik širog spektra delovanja ali opet ne poklapa sve bakterije jer tog antibiotika nema.
 

zoran019

Novajlija
Učlanjen(a)
14 Feb 2016
Poruka
3
Lokacija
zajecar
imam jedan problem, jedna koza se ojarila izgleda pre vremena, nema uopste mleka, vime joj je tvrdo i toplo, i izgleda da se uvecava. zvao sam par veterinara ali ocito niko nista nezna. neznam sta da radim sa njom, dao joj je veterinar neke injekcije i juce dobila injektor u vime ali idalje nema mleka. a vidim da joj je bas lose. ima dva mala jareta koje poturam pod druge koze da sisaju medjutim i oni juce dobili proliv..
 

komer

Član
Učlanjen(a)
6 Jan 2014
Poruka
148
Lokacija
Popovaca
Imam problem sa kozom.
Danas joj je 145 dan i spustila je vime,ali nemoze na nogu jednu.
Kada lezi onda sva drhti.i kao da joj se spava.
Od hrane jede kukuruz u zrnu i zob,ima i kotac soli. I naravno sijeno.
Preziva ali svejeno sam zvao veterinara koji nije htio nista dati zbog toga sto bi se trebala ojariti..ja sumnjam na nedostatak kalcija jer kolegina nije mogla uopce stajati i reko veterinar da joj nedostaje kalcija (ali je ojarila 2 jareta prije 5 dana).
Mojoj kozi je ovo prvo jarenje i stara je 2 godine.proslu godinu kada se tjerala u 11.mjesecu nije se nista primilo..ove se tjerala u 10. Pa pretpostavljam da posto se spustilo vime da je ovoga puta bređa.
Pa ako ima tko kakav savjet bio bi zahvalan.
 
Vrh