Bolesti koza

• Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
Ako sam dobro procita, imala je krvavo zute oci. Sigurno je skupila kakvog krpelja koji je zarazio. Pretpostavljam da se radi o piroplazmozi.
Pozdrav.

da, oci su bile krvavo zute.

ali sta je moguce da krpelj takvo nesto uzrokuje? ovo sto se dogadalo je bilo prestrasno za gledat, cisti horor.

glavom stalno vrtila u krug, bacala se po podu... uopce glavu nije mogla drzat.

spensi je napisao(la):
Ako sam dobro procita, imala je krvavo zute oci. Sigurno je skupila kakvog krpelja koji je zarazio. Pretpostavljam da se radi o piroplazmozi.
Pozdrav.
Ako se ne varam uz pobrojane simptome ide i prisustvo krvi u mokraci koje se lako detektuje jer mokraca ima boju Koka-kole. Takodje, trebalo bi da je temperatura povisena, pa onda da ide gore-dole pa u poslednjoj fazi pred uginuce ispod normale. U ovom slucaju temperatura je bila 39°C, sto je normalna temperatura za koze.?
Kod piroplazmoze uobicajeno je da zivotinja izgubi zivost,"kunja",....ima uobicajenu sliku bolesne zivotinje ali moze da ustane i mirna je a glavu najcesce drzi nisko.
Ovde je obrnuto. Ne moze da ustane ali zabacuje glavu!?!?
Ima drugih bolesti kod kojih postoje pobrojani simptomi ali zute oci ne idu uz to. To jeste glavna karakteristika piroplazmoze. Tako da sve skupa ostaje nejasno!

Je u pravu si, ali postoje tri oblika bolesti.
Prvi je perakutni oblik koji je jako brz. Zivotinja ugiba za par sati, i simptomi su hemoliticka anemija, propadanje eritrocita (zutilo), i dolazi do poremecaja svjesti i ostecenje mozga (lipo je opisano u simptomima koje je imala koza). Uglavnom uginuce nastaje zbog hipovoluminoznog soka.
Drugi je akutni oblik kod kojeg je karakteristika visoka temperatura, anemija, moze doci i do povracanja i proljeva i dolazi so promjene boje mokrace koja je u pocetku tamnija i poslje prelazi u karakteristicnu boju poput koka kole.
Treci je kronicni oblik kod kojeg je temperatura kako si opisao cas gore cas dolje.
Moja pretpostavka je da je imala perakutni oblik piroplazmoze, a narocito jer je period aktivnosti krpelja.
Pozdrav.
Tar je napisao(la):
spensi je napisao(la):
Pozdrav.
Ako se ne varam uz pobrojane simptome ide i prisustvo krvi u mokraci koje se lako detektuje jer mokraca ima boju Koka-kole. Takodje, trebalo bi da je temperatura povisena, pa onda da ide gore-dole pa u poslednjoj fazi pred uginuce ispod normale. U ovom slucaju temperatura je bila 39°C, sto je normalna temperatura za koze.?
Kod piroplazmoze uobicajeno je da zivotinja izgubi zivost,"kunja",....ima uobicajenu sliku bolesne zivotinje ali moze da ustane i mirna je a glavu najcesce drzi nisko.
Ovde je obrnuto. Ne moze da ustane ali zabacuje glavu!?!?
Ima drugih bolesti kod kojih postoje pobrojani simptomi ali zute oci ne idu uz to. To jeste glavna karakteristika piroplazmoze. Tako da sve skupa ostaje nejasno!

Xexe, znam ja da tebe treba malo potstaci da se raspricas!
Sigurno se sreces sa piroplazmozom vise od nas ostalih jer si u Italiji koja je uz Grcku najvise izlozena. Slede Spanija i juzna Fr. Po navedenom moglo bi se ocekivati da broj obolelih zivotinja pocne da raste u Istri i Dalmaciji.
Interesantno da je poslednjih godina zabelez znacajan poras obolelih i uginulih pasa u Bg i okolini. Takodje i broj ljudi narocito onih koji su krpelja zakacili na popularnim izletistima, Ada Ciganlija, Kosutnjak, pa cak i na Uscu.
Koze i ovce. Primecen je razvoj imuniteta na odredjene oblike bolesti koji ne stiti od drugog oblika. Zato se sada sve vise govori da je rec o srodnim ali razlicitim izazivacima a ne samo razlicim oblicima manifestacije.

Piroplazmoza narocito napada zivotinje kod kojih dolazi do pada imuniteta.
Na zalost nekontrolirano ljecenje, nekontrolirana profilaksa i nekontrolirano kretanje bolesti dovode do ekspanzije i to mutacija raznih uzrocnika bolesti.
Pozdrav.

Jedan moj prijatel mi kaze da njegove koze jedu najlon! Dali to je normalno, ili... Dali to ce ima negotivni uticaj prema koze? Sta treba da se pevzema?

pozdrav i unaprijed hvala.

Hektor je napisao(la):
Jedan moj prijatel mi kaze da njegove koze jedu najlon! Dali to je normalno, ili... Dali to ce ima negotivni uticaj prema koze? Sta treba da se pevzema?

pozdrav i unaprijed hvala.

Naravno da nije dobro. Sad ovisi koliko su toga najlona pojele, ako je mali komadic nema veze. U svakom slucaju im vit. i min. i sol nebi škodili. moze bit bit i nedodtatak celuloze ako su na mladoj paši pa jedu najlon i karton

toni je napisao(la):
Naravno da nije dobro. Sad ovisi koliko su toga najlona pojele, ako je mali komadic nema veze. U svakom slucaju im vit. i min. i sol nebi škodili. moze bit bit i nedodtatak celuloze ako su na mladoj paši pa jedu najlon i karton

Koza je mlada na prvo jare, pred 6 dana ojarila. Mislam da je pojeo veca kolicina najlona. Ima li mogucnost sa nekave intervencije sa nekim preparatom da to se izvadi ili barem spreciti?

Hvala i pozdrav.

Hektor je napisao(la):
toni je napisao(la):

Koza je mlada na prvo jare, pred 6 dana ojarila. Mislam da je pojeo veca kolicina najlona. Ima li mogucnost sa nekave intervencije sa nekim preparatom da to se izvadi ili barem spreciti?

Hvala i pozdrav.

Јуче сам приметио да ми једна од најбољих коза "крмеља" на једно око, не видим неки узрок али примећујем да је мало смршала и маје дање млека и ако добро једе. Имате ли неки савет шта предузети?

ja vas molim dami neko odgovori imam kozu nemogu je nikako udebljat sta daradim i dali ima neki lijek za jacanje imuniteta koze hvala vam unaprijed

Ja imam jedno pitanje jarac mi nemoze bas najbolje na prednjim nogama neznam o cemu se radi davao sam mu sve vitamine ali opet (neslatko)da tako kazem hoda i cim dodje kuci odmah lijeze sto prije nije bio slucaj.O papcima netrebamo pricati jer ja redovno bar 2 puta na godinu sijecem svakoj zivotinji.

Pozdrav ljudi,

pročitao sam sve što bi moglo biti vezano za problem krvi u mlijeku ali nisam pronašao odgovor, ako netko zna o čemu se radi dobro bi mi došlo:

Kupio sam nedavno kozu i nakon dva dana sam primjetio da u jednoj vimi daje lagano obojano mlijeko. Pomislio sam da je mastitis ali se u toj temi opisju različiti simptomi, između ostaloga i da je vime upaljeno pa daje u toj vimi manje mlijeka. Ovdje je sve u redu, daje jednako mlijeka (oko 2l, bez dohranjivanja), podjednako na obje strane, ne primjećujem nikakve upale. Ponekad ima mali gnojni čep (više kao zgrušano mlijeko nego gnoj - izgleda kao velika pahulja snijega sa malim crvenim točkicama koje su od zgrušane krvi), ali uglavnom nema niti to. Koza ima navodno 3-4 godine (još uvijek ima donje zube).

Zanima me hoće li joj proći to krvarenje u vimi, pošto mi nije baš prijatno piti krvavno mlijeko, i kada, bivši vlasnik mi je rekao da mogu zamijeniti kozu za drugu ako sam nezadovoljan, ali se sad već ova udomaćila, a i jako je mirna i poslušna pa je ne bih mijenjao ako nije krajnje potrebno.

jedna koza kod mene dobila je rane iza obe bradavice iz kojih curi mleko,mislim da su je jarad tako nagrdila,ima ih troje a prvi put se jarila neznam da li da je koljem ili sta da radim s njom i od cega su rane

У једном стаду коза код фармера приметио сам да имају "жвале", (краставе избочине на уснама). О чему се ради и да ли је то заразно?

Dragce najverovatnije se radii o ektimi, kontagiozni ektim ovaca i koza, bolest se manifestije pojavom krasti oko usana i na vimenu uzrocnik je virus i obicno se javlja sa jeseni zbog toga sto zivotinje unose grublju hranu dolazi do mikropovreda koje su vrata za ulazak infekcije . Zvanicno bolest se kategorise kao zoonoza (prenosiva na ljude) ali neznam koliko je to tacno.Licno nebih voleo ovako nesto da mi se desi ako si bio u poseti nekom takvom farmeru nadam se da si dobro dezinfikovao djonove od cipela posle. evo i par linkova na engleskom.
http://www.sheepandgoat.com/articles/soremouth.html
http://www.goatworld.com/articles/soremouth/soremouthpt.shtml

Хвала Митићу,

Да, сад видим шта је у питању, ко зна дал сам пренео, видећемо.

Nedavno sam imao kod dve koze obojeno mleko sa primesama krvi ali se ubrzo pokazalo da su je povredile rogate koze prilikom guranja za hranu u redu. Par dana sam izmuzavao te cetvrti posebno i redovno mazao Flogocid masti i za 4-5 dana je sve proslo, rana je zacelila.

Nazad
Vrh