Bolesti kod kunića

kneza80

Novajlija
Učlanjen(a)
16 Dec 2014
Poruka
9
Lokacija
Prijedor RS
Vec je bila kod veterinara, dobila je dozu kalcijuma i dao joj je infuziju. Sutra sve ponavljam, valjda ce sve biti u redu. Hvala ti na pomoci.
 

Drobac

Član
Učlanjen(a)
17 Mar 2013
Poruka
856
Lokacija
Ruma
Ako je do kalcijuma, ona bi već sutra polako trebala da počne da se oporavlja, a za 2 dena nećeš ni znati da je bila bolesna. Izbaci joj granule iz ishrane, davaj čiste zobi i sena. Ako nemaš sena, može i detelina, ali samo stabljika, list skini sa stabljike. Znači, par dana slaba hrana, pa postepeno pojačavaj. Daj joj koju šargarepu ili parče jabuke (gledaj da nisu prskane).
 

Gabesz20

Član
Učlanjen(a)
26 Feb 2010
Poruka
278
Lokacija
Subotica
Jel ima neko predlog sta raditi kada se naguta dlake kunic za vreme linjanja...jedan muzjak mi od kad se linja nece bas da mi jede, predpostavljam da je doslo do gutanja vece kolicine dlake i da prouzrokuje stomacne tegobe.
 

Drobac

Član
Učlanjen(a)
17 Mar 2013
Poruka
856
Lokacija
Ruma
Naravno da je izlečiva, ima raznih načina, a uzrok je šugarac, parazit koji siše krv kunića i izaziva svrabež. Moraš to što pre lečiti inače može da ode na srednje uho i da kunić ugine. Ne bi bilo loše ni da denzifikuješ kaveze i opremu.

Kod mene šuge u ušima nema, pošto su ovnoliki jako otporni na šugu u ušima, ali se desi katkad u krznu, obično kad promenim dobavljača slame, pošto šugarca zna biti u slami, pogotovo ako su joj blizu psi i mačke.

Ja lečim injekcijom ivermektina. Nije čak ni loše to preventivno davati kunićima jer ih štiti od ektoparazita, pa i nekih endoparazita. Doza je 0,4 kubika na 10 kg telesne mase, pa se uradi revakcina na 10-14 dana, a može i još jedna revakcina (isto na 10-14 dana), onda imaš potpunu zaštitu.

Pored toga, te kraste bi trebalo i očistiti, možda i namazati nekom mašću (flogocid).
 

reze73

Član
Učlanjen(a)
12 Apr 2015
Poruka
63
Lokacija
Zrenjani,Mužlja
023 533 519 veterinarka Sandra.Ovo ti je broj veterinarke iz Zrenjanina kojoj su kunici specijalnost. Mi smo je par puta zvali za neke konsultacije posto i mi imamo tako jednog ludaka od zeca. Javi sta ti je rekla.
Predložila je drugog veterinara,koji se bavi egzotičnim životinjama.Tako da sam se razočarao u njenu specijalnost.Više mi je pomogao kolega sa foruma.I ovom prilikom bi se zahvalio Bucatitel-u. :ppozdrav:
 

genca

Član
Učlanjen(a)
8 Jan 2013
Poruka
206
Lokacija
Zajecar
Cime vi i kako lecite sugu kod kunica...? Suga je tek u pocetnoj fazi...na usima i na kapku oka se pojavljuje po neki pecat...
 
Vrh