Bolesti, insekti i preparati - prepoznavanje simptoma, čime i kako zaštiti i lečiti

Problem je sto prskam i jabuke i kruske sljive i kajsije i visnje i tresnje istovremeno.
Deltametrin ne deluje na vasi postale imune a vasi su mi sistemski problem zadnjih godina zato sam uzeo sivanto. Deltametrin sam stavio zbog sljivinog smotavca. Sekvenca ili score je dobra za vise stvari a stvio sam je zbog jabuke protiv cadjave krastavosti a isto i topas protiv pepelnice. Kaptan sam dodao kao kontaktni uz sistemike.
Jebiga ne moze idealno kad hoces jednom smesom da resis dosta razlicitih vocki.
Ne ide to tako. Nije preporucljivo vise od 3 preparata mesati. Ipak moras sve to posebno prskati iako ti tako izgleda lakse.
Ko zna kakva se kombinacija napravila i sta je bilo fitotoksicno.
 
Bilo bi na svakom drvetu da je u pitanju smesa...Pa i galenika često više od 3 preporučuje... Ili je nesto drugo ili neko sredstvo to pravi samo toj sorti...
 
Nisam stavljao score i sekvenca , to je isto, gde si to procitao.

Sumnjam na kaptan i nepoznanica mi je sivanto prime, kako oni deluju zajedno.
Kaptan nekad napravi sranje, možda je zbog njega jer se on ne meša sa EC formulacijama, barem tako piše.
A Score, Decis i Topas sve ti je EC.

Mada, dosta njih meša i ne napravi problem, čak i u programima zaštite stave ga sa EC, ali...
Pitanje je i da li si to prskao atomizerom, ili ručno?
Možda si previše naneo preparata na toj strani.
 
Imam dve mlade breskve i dve mlade kajsije koje su dobile supljikavost lista. Jedna breskva je skroz izgubila list i sad izbijaju novi. Da li mogu da uradim nesto sad za njih. Pre par dana sam prskao Signumom jer je to bio jedini fungicid koji sam u tom trenutku imao. Hoce li on odraditi nesto ili mislite da moram neki drugi da kupim. Druge starije vocke oko njih nemaju taj problem.
 
Imam pitanje . Za voce jabuke sljive kajsije koristio sam od kontaktnih fungicida kaptan i mankozeb naizmence.
Sada je mankozeb zabranjen i nema ga.
Koji drugi kontaktni fungicid da uvedem za to voce umesti mankozeba.
U igri su ditation, folpet, metiram i fluazinam.
To sto izaberem kombinovao bih i dalje sa kaptanom.
 
Pozdrav svima, imam od ove godine neke sljive moravke medjutim cini mi se da na nekim stablima pocinje sarka. Cime prskati jel ima neko iskustva sa necim. Frezovane, kosene, prskane prihranom i insekticidom po jednom.
 
Hajde da pitam ovde jer je ceo podforum o malinama potpuno zamro. Nisam očekivao da će onako da bude neaktivno a to je bio nekada najaktivniji deo foruma.

Iščupao komšija jedan izdanak maline pa mi dao da presadim kod mene. Ja je posadio u saksiju i krenula ona sve super, baš pustila krakove i plan mi je bio da je presadim na jesen na stalno mesto gde bi ona trajno bila.

Problem je nastao što je ta malina, iako u skoro idealnim uslovima nešto pokupila od bolesti. Pokušavam da utvrdim šta je to.


Prvo su se pojavile ove fleke koje me najviše podsećaju na plamenjaču kod vinove loze ali sam guglao i nisam našao da plamenjača napada malinu, e onda sam malo bolje pogledao i video da se na stablu nalaze tri čvora, najbolje se vidi na trećoj slici baš veliko drvenasto zadebljanje, ima još dva takva čvora.

Da li da je presečem tu ispod čvora, vidim da dole ima dva zdrava listića i ponovo će poterati ali nisam siguran da li je ova bolest već zahvatila celu biljku. Da li da se bakćem sa spašavanjem ili da prosto kod komšije opet iščupam na jesen pa da presadim kod mene?

Postavio bih pitanje u temi sa malinama ali tamo nije bilo nikoga već dve godine.
 
Nazad
Vrh