Bolesti i ostali problemi kod teladi

U objektu...spisak uginuca se prosirio i na junicu posle 5 6 dana od teljena uginula kszu veterinari pojela ložu i dobila sepsu, jedno tele kad smo telili pukla noga mesec dana ga previjamo tele veselo pije mleko, sli noga nikako ne prolazi cak mi se cini sve gore i gore... poterao me neko maler....
Kad se vec bavis sistemom krava-tele pusti ih na pasnjak. Kod mene dok su se goveda telila u stalama stalno problema... Sad kad su napolju sve funkcionise kao po loju... Ni proliva ni upale pluca... Tele se na snegu bez ikakvih problema. Sto se loze tice mislim da to nije uzrok uginuca... Kod mene bar 30% krava pojede lozu i nikad nisam imao problema.

Kad se vec bavis sistemom krava-tele pusti ih na pasnjak. Kod mene dok su se goveda telila u stalama stalno problema... Sad kad su napolju sve funkcionise kao po loju... Ni proliva ni upale pluca... Tele se na snegu bez ikakvih problema. Sto se loze tice mislim da to nije uzrok uginuca... Kod mene bar 30% krava pojede lozu i nikad nisam imao problema.
Nadam se do jeseni da cu reazovati neki ispust, zanima me kako ih osemenjavas kad su na pasi, ili pustas bika, i koliko posle teljenja kravu osemenhavati, kad je naidealnije dva meseca 3 ili vise ...

Nadam se do jeseni da cu reazovati neki ispust, zanima me kako ih osemenjavas kad su na pasi, ili pustas bika, i koliko posle teljenja kravu osemenhavati, kad je naidealnije dva meseca 3 ili vise ...
Pasnjak ke podeljen u 3 dela. Jedan je odgajaliste za junice(20ha) i tu nema bika, drugi je veliki pasnjak gde su bikovi sa kravama((180ha) i treci je porodiliste(1ha). Kravu pred teljenje prebacujem u porodiliste, kad se oteli, ako necu da je semenim, vracam je na veliki pasnjak kad tele ima 15-ak dana. Ako hocu da semenim ostaje tu dok ne trazi bika, sacekam jos 3 nedelje da vidim da li ce povadjati i posle je vracam na veliki pasnjak. Kod mene 80%krava primi bika mesec dana nakon teljenja, a ima i onih koje traze tek kad zaljucim tele...

Treba mi jedan savet sa ovim jos nisam imao iskustva.

Hteo sam da ocistim telad o parazita i za to najčešce koristim imervektrin. E posto u stanici gde kupujem nije bilo imervektrina kaze prodavac meni da uzmem neki Klozan to je isto to samo jos + resava i metilj i nz sta sve...
Reko moze daj svejedno mi je. Rece mi doza 1ml na 10 kg. Reko ok da li treba da delim na 2 mesta kaze ne treba.

To su sad toliko otečeni vratovi evo vec mesec dana da to normalno nije. Ovaj jedan ima dzombu kao 2 pesnice, cak sam i busio iglom prvo curi neka gnoj posle neka vodenjikava tečnost.

Sta raditi dalje?

Sipaj špricem hidrogena u otok par dana za redom.nije do preparata,verovatno je igla bila prljava,a i ove temp.pogoduju bakterijama.ja sam imao takav slucaj kad mi je veterinar radio program mera.na svim govedima je bio bas veliki otok.busio sam onom crvenom iglom i svaki dan po 20-30 ml hidrogena u ranu.nije lose ni antibiotski sprej oko same rane naneti.

Највероватније није добра апликација лека била, односно остало је у кожи. Пробајте пфајзеров ивермектин, иде интрамускуларно не можете да погрешите код давања. Тај део је вероватно под упалом, може да помогне било шта против упале или поред те упале на кожи дати дексамедазон. Сечење само ако је већ сазрело или изгледа као да ће да пукне. То животиње боли, осете притисак у дом делу коже и мишића.
Може да се деси да када убодете иглу, помери се лево десно под кожом и расече мишић таман толико да направи проблем. Али ту су коњи најосетљивији, код говеда је реткост због лабаве коже.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Nazad
Vrh