Bolesti i lečenje krava

Nisam mjerio temperaturu jer krava uobicajeno jede i ponasa se.Kod mene je skoro 2 mjeseca i odavno sam primjetio da povremeno kaslje a od skoro sam primjetio te sline(sekret)iz obe nozdrve 10cm duzine otprilike,bas ruzno za pogledati.E sad dal se javljaju odmah nakon kaslja neznam ni ja isto tako ima cudan stojeci stav odnosno skvrceno stoji,jedan stariji covjek mi rece da je mozda metilj u pitanju.

Vojkanvrelo jel riješeno šta sa onim vimenom.?
Ratko kakvo je stanje kod tvoje krave.?

Vime se polako resava ali se drugi problemi javljaju.Zasusio sam je.Vime je dobro,sise su onakve i dalje.Kao opaljene brenerom.Medjutim,sada nece da ustaje.Temperaturu nema.Cudim se i sam.Toliko sam krava vido a ova kod mene me stavlja na polaganje...

pankin Rana zarasta,idalje neustaje samostalno,mleko je smanjila na oko 32-33l i idalje nejede kako bi trebalo.Videcu u narednih 5-6 dana sta cu sa njom,nije problem dizati je dok nekrenu radovi u njivi,ako ostane tako moracu da je sklonim

Vojkane da nije neko trovanje u pitanju?

Mislio sam i ja ali sam se prilicno konsultovao pa sad mislim da nije.Vime je od ko zna kojih razloga stradalo,to vise i ne trazim uzrok.Njeno ne ustajanje je opet cudno.Jos dok je bila visoko steona ona je stalno stenjala i bila nekako lenja na ustajanje.Kad se otelila jedva je ustala.Mislio sam da nema dovoljno kalcijuma.Medjutim,ubrzo se lepo ocistila.To je ipak znak da ima kalcijuma.Ipak sam joj dao propisnu dozu kalcijuma.Ali i dalje je pomalo tesko ustajala.Sada kako se javili ovi problemi sa vimenom sam je prebacio u drugu,komotniju stalu.Ona i tu skoro nikako ne ustaje i po ceo dan samo stenje.Kao da ima strano telo.Vesela je,i jede,onako ne previse.Vise nisam pametan.Sad cu da prikljucim infuzioni set i dam infuziju.Niko me,ni na fakultetu nije savetovao oko intoksikacija iako sam bas pitao ali ajde i to da uradim,to bar nije skupo.

Ali idi sa velikim dozama kad sam imao problema sa mikotoksinima davano je tri dana po 1,5 litara ujutro i 1,5 uveče i tek nakon 4 dana se potpuno oporavila uz minazel visoke doze u hrani .davano je pola fiziološke pola glukoze

Ja dajem preko infuzionog seta.On regilise protok koji ne bi trebalo da je prejak ni na maximumu za jednu prosecnu kravu.
U bocu sam ubacio Calfoset 40ml.Pocela je da opruzuje extremitete i da dodatno stenje,zatvara oci,slabo reaguje na udarce rukom.Kad sam demontirao set i poceo da se udaljavam ona je pocela nesto po jaslama da zvace.Samo da poludis.

Pa calfoset je opizdio kakav maximum na infuzionom aparatu sa calfosetom prijatelju jes bar dao kofein?

- - - - - - - - - -

ona je sad praktično u predinfarktnom stanju

Ma ne bre covece,kakvi.Puna boca fizioloskog sa 40 ml kalfoseta je nista.To se jako razredi.Nisam ja pustao na maximum,samo ti kazem da i na maximum da pustis da tece nece biti prebrzo jer krava to moze da podnese.Ne ide to toliko brzo.Glukoza recimo bi trebala malo sporije.Cim sam se pomerio od nje ona pocela da jede.Nisam trebao ni da prekidam,nego ajde.
Nekada se desava negativna reakcija pa i samo kap po kap da dajes,nema tu nekog pravila.

Pa zato se daje kofein a zašto joj uopšte daješ calfoset ako želiš malo da je poguraš trebo si joj dati pod kožu da se polako absorbira

Pod kozu je dobila pre 5 dana.Tih 40 ml je nista kolega.Terapeutski je bar 200ml.Znam kad treba davati kofein,ne brini.

Pa dobro ali zašto je onda počela da izvrće oči i da se pruža valjda joj bilo fino

Nije joj bilo fino to sigurno ali u ovom poslu ne mozes uvek biti 100% tacan.Bilo je slucajeva kod kolega da cak i krava ugine odjedared u toku infuzije.Blokada srca i kraj.To se jednostavno desi.Iako je sve ispostovano_Ova moja je zatvorila oci.Kao da spava.Verovatno nije usla u sok ali je bila blizu.A mozda je bila i lazna uzbuna.Ja sam prekinuo a ona je cim sam se odmakao ceprkala po jaslama.Jedno je sigurno-kada dajem glukozu 10% onda treba dosta polako,mada nekad i to mnogo ne sporim,calfoset ako je cist takodje ide prilicno sporo ali iskusan veterinar tacno zna kada je preterao pa ili prekine ili uspori.Uglavnom se kalfoset daje kroz fizioloski.Znaci da se pola boce fizioloskog pa onda se u nju ubrizga 100ml Calfoseta i tako nastavi davanje.Onda moze malo brze.Inace fizioloski rastvor je dobio naziv po tome sto je supstanca najpribliznija krvi.Nema nikakvih primesa i u teoriji moze se davati polovina protoka vene.S obzirom da je jugularna vena krave sa veoma velikim protokom znaci i da moze da se prilicno brzo daje.Ne mora da se ide toliko brzo pa da bude bas kao pola protoka ali moze sigurno da se covek opusti.

Vojkane, a šta planiraš sa tom kravom? Sada si je zasušio, hoćeš li je osemenjavati (ako ozdravi) i čuvati još 9 i po meseca, ali opet nije mi jasno, ako je na sisama preovladalo mrtvo tkivo, tu nema regeneracije... Da ne metastazira na ostale organe?

Nazad
Vrh