Bolesti i lečenje krava

Ee Vojkane ja nisam bio tu jutros kad je dolazio, a cale kaze da je dao neki Pen Step ili tako nesto nije ni on siguran, imas li ti neki predlog pa da vidim sa njim sutra.

Ratko moras ovo parce koze sto visi da iseces.Posle ispiranja hidrogenom bi trebalo da skines penu od hidrogena pa da posipas sa praskom za kastraciju.Malo utopis da se nalepi na ranu.Potom ce jako brzo rana da zasusi i onda nista vise ne diras.Eventualno povremeno dodajes prasak.Kada vec pocinje da prolazi moze malo cink vit. mast i to je sve..
Otpalo je samo i danas je ispao sav gnoj iz rane,isperem je hidrogenom sacekam da pena nestane pa natopim jodom.Kako se zove taj prasak da probam i sa tim.....

Pogledaj ako se još dobije Geokorton. Taj je idealan za takve rane.

Proizvodi Pliva Kalinovica odnosno kak se to danas zove.

Mislim da nema potrebe za praskom , jer nev znam dal ne bude provuklo ga u mleko ako se muze krava hidrogen i jod su sasvim dovoljni da rana da zaraste ,sprej cuo sam da moze zeleni neki na bazi otc

Milane kako mislis da ce prasak da se usvoji u organizmu a ovi preporuceni sprejevi nece???Daj molim te.Sigurno je da ce neki delic da udje u krvotok ali to je zanemarljivo.To su sve lekovi koji su namenjeni za lokalnu primenu i cak je doza jako mala da bi mogla da deluje sistematski.Naravno da moze i gomila sprejeva koja je namenjena za rane ali zasto traziti i kupovati ako to nije neophodno jer njegova situacija to ne zahteva.Hidrogen i prasak VETADERM ili DERMOSTOP ili sta vec ima je sasvim dovoljno.Jos jedna stvar je bitna a to je da ne bi trebalo da se stalno ispira hidrogenom a jos losije je da posle njega ide jod.Koristi se ili jedno ili drugo_Ovde je potrebna sto skorija granulacija tkiva a stalno ispiranje to ometa.Zato je bitno da se uradi temeljno pranje hidrogenom i gazom pa onda prasak koji to lepo zasusi onda organizam sprovede granulaciju tkiva i ubrzano otpocne regeneracija.Ako se jos brze zeli oporavak onda se kasnije namaze cink vitaminska mast ili ihtiol kamfor,sta se vec ima i to je kraj price.Ne bi zeleo da sad neko kaze da se ja pravim pametan ovde ali tako bi bilo najbolje da se uradi.
Penicilinski sprejevi koji su gore spomenuti imaju jako slican sastav kao ovi praskovi.Sprej je upravo napravljen da sto pre zasusi ranu i dovede do granulacije.Kvasenje je kontraproduktivno.

- - - - - - - - - -

Ljuljaci,upala zglobova je retka stvar i ja sam to video jedared samo.Ajde reci nesto vise o problemima oko te krave.Sta se tacno vidi,koji su ekstremiteti u pitanju,ima li temperaturu?

- - - - - - - - - -

Evo vam jedna slika za arhivu ove teme.Pozeljni su komentari.Posebno neka obrate paznju nasi najveci stocari Ratko i Pankin....I odmah da kazem pogledajte i temu bolesti ovaca.
p2130122.jpg
[/IMG]
p2130119.jpg
[/IMG]

Meni liči na koliformni mastitis, jaka upala i gangrena. Mada je ovde zahvatila samo papile što je čudno. To sam video kod jedne koze, bukvalno polovina vimena je bila potamnela i gangrena krenula, ovako crna polovina vimena je bila, i na kraju ovca je preživela da ne verujete, al ta polovina vimena bukvalno otpala.

Nije nikakav mastitis.
Kada je potamnela cela jedna ili vise cetvrti to je onda sigurno gangrenozni mastitis.To se jako tesko leci ili gotovo nikako_Ovo je ovde najverovatnije teska ishemija papila.Ali i profesori sa veterinarskog se jos cude sta je tacno i koja bi bila terapija.Meni je totalno nejasno koji je razlog,krenulo je od jedne sise i otislo na sve 4.Nisu gangrenozne i nema nekroze.Sisa je postala kao drvo a na dodir kao sljiva.Presijava se.Inace slucaj je iz moje stale.Krenulo me,nema sta.

Baš šteta, kad krene ono krene. Ne pada mi ništa drugo na pamet, da je do aparata verovatno bi se javilo još kod nekog grla. Stvarno ništa slično nisam čuo.

Ni ja ovako nisam vidio neka manja područja na vimenu da ali ovako puno ne,izgleda kao opečeno .Da li je ta krava liječena u skorije vrijeme od nečeg.

Baš šteta, kad krene ono krene. Ne pada mi ništa drugo na pamet, da je do aparata verovatno bi se javilo još kod nekog grla. Stvarno ništa slično nisam čuo.
Jos nekoliko kolega me to pitalo,da nije do aparata.Ali nije.Cak mu je malo i manji vakum nego sto treba,izgleda da plocice treba da se menjaju.Malo je pocelo jos nekoliko dana pre telenja da plavi i posle se samo sirilo.Nije bilo ni edema ali je vime bilo veliko.
Pankin,nije lecena,junica je.I to dobra junica.Bila.Mislio sam da nije neka bakterija ali ispada da je samo vime veoma nezno i da je tokom lezanja doslo do prekida krvotoka i do odumiranja tkiva.U raznim slojevima.Znaci neverovatno redak slucaj.
Zarkov,nisam siguran da sa nasim klasicnim testerom mozes da ustanovis broj da somatskih celija na ovaj nacin.Mada to ti toliko i nije valjda bitno.Ako se mleko sluzavi lose je i to je kraj price.Ti mozes da uzmes mleko iz laktofriza ali bice to tesko da budes precizan.Somatske celije je puno toga u mleku i bilo bi potrebno vise od klasicnog testera.Svakako ako neko uspe korisno je za sve nas.

Ja sam probao od večernje muže, nisam ga uključio da hladi, da bi bilo vruće, možda pokaže preciznije i rezultat je bio zadovoljavajući, ali što kažeš ti, za sad mi to nije potrebno jer još nisu počeli da rade analize, a i ne najavljuju.. Kome ti predaješ mleko?
Na mojoj liniji pre dva dana uzimali uzorke (ne od svih jer ima mnogo proizvodjača), jurili vodu. Danas rezultat kaže da 90% proizvodjača je imalo od 4,5 do čak 35% vode u mleko.... Za nepoverovati...

Nazad
Vrh