Bolesti i lečenje krava

Ми правимо само сиреве.Некада је било млеко али више не.Када сам ја давао млеко свака три дана је контролисано на воду.Сасвим ти је довољно да повремено преконтролишеш са маститис реагенсом или чак на црној подлози.Ко се разуме све се одмах лепо види.Ти прецизни подаци који говоре колико баш има соматских то је релативно и никада неће бити код тебе исто и код млекаре,то буди сигуран.

Ja sam probao od večernje muže, nisam ga uključio da hladi, da bi bilo vruće, možda pokaže preciznije i rezultat je bio zadovoljavajući, ali što kažeš ti, za sad mi to nije potrebno jer još nisu počeli da rade analize, a i ne najavljuju.. Kome ti predaješ mleko?
Na mojoj liniji pre dva dana uzimali uzorke (ne od svih jer ima mnogo proizvodjača), jurili vodu. Danas rezultat kaže da 90% proizvodjača je imalo od 4,5 do čak 35% vode u mleko.... Za nepoverovati...
Kod mene se svaki dan uzima uzorak koji se kontroliše nasumce na vodu antibiotike i ostale rezidue u mlijeku i aflatoxin

Na antibiotike verovatno blefiraju kao i za aflatoksin a ostalo se radi.Kod mene i dok je Imlek kupovao mleko kod mene je trazio da se potpisuju ljudi da ne daju mleko sa antibiotikom a znam neke koji su prodavali mleko a krave su lecene.To je prilicno komplikovana i skupa metoda odredjivanja.

Vojkane, svaka čast.. Verovatno imaš plasman?
E moj Pankin, veruj mi da meni lično (za druge ne garantujem) nisu uzimali uzorak pa sigurno preko 4 godine... I sada još niko ne najavljuje da će biti nešto..
Na antibiotike kontrolišu, ali dok uhvate ko sipa, njemu karencu prodje jer imaju glup proces. Mleko u mlekari se svakodnevno kontroliše, ali mleko sa cele linije pa kad se utvrdi antibiotik onda se uzimaju uzorci iz svakog sela po jedan, pa kad se utvrdi iz kog sela, onda se selo deli na nekoliko proizvođača, pa kad se utvrdi grupa kod kojih je nadjena, onda se uzima od svakog posebno, a dotle prodje karenca i ništa ne nadju..
A što se tiče aflatoksina, odličan način ako hoćeš nekom da smanjiš cenu mleka..

Nisi u pravu ,uzorci se ne pregledaju svi svaki dan nego kad nađu u kamionu (sirovina ne ulazi u mljekaru dok se ne uzme skupni uzorak i ne pregleda na rezidue i aflatoxin) a na pregled za antibiotike gledaju i na moj zahtjev kad imam liječenu kravu i prođe karenca pošaljem uzorak da budemo sigurni da nema ostataka u mlijeku a desilo se puno puta da i poslije karence još uvjek ima antibiotika u mlijeku.A što se tiče aflatoxina i to sam se uvjerio da gledaju ja sam svoj kukuruz nosio u novi sad na analizu i našli su aflatoxin i izbacim kukuruz iz hranidbe da bi s vremena na vrijeme ubacivao ponovo u smjesu da ne bi prošlo ni tri dana sa kukuruzom a već sirovinac iz mljekare zove i pita šta se dešava a on nije znao kad sam ubacio kukuruz

Pa ajde da ne budem siguran za nase okruzenje,tamo je mozda drugacije.Ali odmah da kazem da je bilo price kod ozbiljnih ljudi da je aflatoksin bio i mnogo ranije u mleku ali to niko nije toliko ozbiljno kontrolisao dok nije bilo medija.Antibiotici se kod nas zaista rade na nivou mlekare.Time oni celokupnu kolicinu pregledaju kako bi bili sigurni u svoj plasman na trzistu.Ovako pojedinacno nema sanse i to znam pouzdano.Radi se provera ali retko.Ako te uhvate onda si najebo.Sto se mene tice trebalo bi da se radi jako cesto jer to je jako opasna stvar igrati se sa antibioticima.

Vojkan nisi razumeo.

Gleda se kamionski uzorak pre nego što se prazni cisterna.

Ako je taj pozitivan na antibiotik, gledaju se svi uzorci koji su bili u toj cisterni.

Stoga se uzima uzorak svaki put kad se uzima mleko u kamion.

Ajde opet da ne generalizujem ali znam da kod mene jedan kamion cisterna obidje na stotine proizvodjaca.Nikad nije vrsen pregled kod nikog na antibiotik a svi stalno lece i prodaju mleko.Mislim budimo realni a ne naivni.Ali ajde da ne pricamo previse.

U pravu je Tine. Kod nas Imlek kupuje mleko, i tako radi. Prilikom uzimanja mleka iz svakog laktofriza uzimaju uzorak u bočicu kao kontrolni. prilikom prijema u velike cisterne vrši se testiranje svakog tanka sa manjih kamiona. Ako se utvrdi prisustvo rezidua antibiotika u određenom tanku, vrši se pojedinačno testiranje svakog uzorka iz datog tanka i utvrđivanje "krivca". Skoro je komšija plation 3000 kg mleka, i to sa krivicom. Javio mu se mastis kod krave u dve četrti, ćale ode utisne joj injekotre, i kaže mu za karencu, on ne kaže ženi, ona pomuze i sastavi mleko. Baš vode računa o tome poslednje 2-3 godine. Takođe postoji opcija slanja mleka od krava lečenih antibiotikom, kako bi se utvrdilo da li je mleko bez rezidua i može se prodavati sa ostalim mlekom. Inače to košta 300-500 din, mada nisam 100% siguran za cenu, nismo odavno koristili ovu opciju.

U pravu je Tine. Kod nas Imlek kupuje mleko, i tako radi. Prilikom uzimanja mleka iz svakog laktofriza uzimaju uzorak u bočicu kao kontrolni. prilikom prijema u velike cisterne vrši se testiranje svakog tanka sa manjih kamiona. Ako se utvrdi prisustvo rezidua antibiotika u određenom tanku, vrši se pojedinačno testiranje svakog uzorka iz datog tanka i utvrđivanje "krivca". Skoro je komšija plation 3000 kg mleka, i to sa krivicom. Javio mu se mastis kod krave u dve četrti, ćale ode utisne joj injekotre, i kaže mu za karencu, on ne kaže ženi, ona pomuze i sastavi mleko. Baš vode računa o tome poslednje 2-3 godine. Takođe postoji opcija slanja mleka od krava lečenih antibiotikom, kako bi se utvrdilo da li je mleko bez rezidua i može se prodavati sa ostalim mlekom. Inače to košta 300-500 din, mada nisam 100% siguran za cenu, nismo odavno koristili ovu opciju.
E tako se radi i kod mene samo što je besplatno kad ja zatražim pregled.

Namau subotickoj mlekari rekli da vise nece da rade analizu na somatske i antibiotik od kad smo otisli po okrilje imleka zasto to valjda oni samo znaju sad treba da nosimo na institut itd,,kad smo pitali sta ako na institutu mleko bude dobro kad se radi analiza naatibiotik a u mlekari ne,posto zna svasta da se desi i tada nam skinu pet hiljada litara koliko iznosi komora od kamiona za prevoz oni kazu pa tuzite institut...da nije zalosno bilo bi smesno.inace kod nas se masovno prodaju krave zbog otkazivanja otkupa!sorry na off topic

Sto se tice kad imam lecenu kravu posaljem imleku mleko pregledaju 400 din kosta popodne pozovem i kazu imali antibiotika , inace pregled ne vrsi imlekova lab vec neka vetrinarska stanica sa kojom su potpisali ugovor.

I kod nas je sistem da se test na antibiotik radi na pretakalištu iz svake komore kamiona posebno. Ako bide problema pregledaju se uzorci svih proizvođača čije je mleko u toj komori. Nikad nisu otišli od mene a da nisu uzeli uzorak iz laktofriza. Kod mene na otkupnom mestu ja uzorkujem pojedinačnim proizvođačima. Dosad mi nisu trebali ti uzorci al kad znaju da su pod kontrolom malo se drugačije ponašaju. Takva je praksa na celom terenu. Kod nas su posebno uzorkovali za mikrobiologiju povremeno u toku prošle godine iako se nije plaćalo po tome. Sad kad se to gleda ne sumnjam da će se uzorkovati redovno.

Hej drustvo,recite mi u kakvom je problemu krava koja cesto kaslje i primjecujem vec par jutara ogromne sline joj vise iz nosa,krava inace nije moja nego sam je primio od kuma na cuvanje neko vrijeme jer se nema ko brinuti o njoj pa dok ne vidi stace sa njom.

Verovatno je u pitanju virus , imali temperaturu , kakve sline i kad se javljaju skine kad kija ili nakon kaslja ...

Nazad
Vrh