Bolesti i lečenje krava

Ljudi, da li neko i kako u toku muže izmedju dve krave dezinfikuje muzne čaše? Da li se desilo nekom da upala vimena predje sa jedne krave na drugu, putem muzilice?
Kad mi se pojavi više od jedne upale u stadu ja napravim u kantu odopinu dezisana i radim međufaznu dezinfekciju i pokazalo se učinkovito
http://www.pliva-sept.hr/izosan-g.html

- - - - - - - - - -

I zaboravio sam ne mora se ispirati nikad nije bilo tragova u mlijeku

U utorak je krava imala teško telenje i od onda ne može na noge.Svaki dan joj dajem vodu, silaže za pojesti i nešto peleta.Ima li neki starinski domaći recept kako je na noge podić? :D
Probao sam jučer sa traktorom ali preslaba je na nogama.

Jeste li probali refleks u zadnjim nogama , imali osecaj u njima?
Koliko vas je vuklo tele pri teljenju ,i da nije mozda naglo pala posle izbacivanja teleta ?
Uzrok neustajanja moze da bude povreda ,gubitak kalcijuma ili strah....

Zadnje noge kao odsecene. Opustene.
Nije pala jer je lezala cijelo vrijeme. A kalcijum sam joj dao dvije doze.
Izgleda da nista od nje. Ali sa teletom je dobro sve

To je najverovatnije gubitak kalcijuma I mislim da se mora dati kalcijun kroz infuziju sacekati pola sata pa probati ustajanje,mada treba da vidis da nije otkinula tetivu pri pokusaju ustajanja,to su neka moja iskustva,mada zovi veterinara I probaj da je okreces cesto da ne lezi na jednoj strain...

Najmlecnije grlo u stali pre 15 dana dobilo temperaturu 41,davali antibiotike i temperatura spala posle sedam dana kada se ispod prednje desne plecke pojavila gnojna kesa koja je juce pukla celom duzinom.Krava je svo vreme jela dobro i muzla se ali joj treba pomoc kod ustajanja.Da li je neko imao slicno iskustvo?

dq55d2.jpg

2i775uc.jpg

dztrsw.jpg

Verovatno negde se udarila nabola koje kasnije zagnojilo , i zato se stvorio apsces dobro je sto se provalio sad uzmi Hidrogenom isperi ranu da ocisti a nakon njega dobro je isperi jodom . Imali sad temperaturu ?

Ispiram ja to,nama temperaturu i sada je dobro.Nego samo pitam dali je neko imao slicno iskustvo jer drugar koji radi na jednoj velikoj farmi kaze da se kod njih to relativno cesto desava i da kod temperature prvo to gledaju ispod sve cetiri noge pa onda sve ostalo...........

RatkoPa, šta kaže drug, da li je to izlečivo i da li ostavlja neke veće posledice na kravu, jer sama pomisao da nedelju dana pod visokom temperaturom je ipak malo ozbiljnije.. Da li bi tu pomogao onaj plavi Oxyvet spray?

Kaze da ce da prodje bez posledica mada meni nedeluje tako.Sada trenutno visi jedno kilo gnoja i koze sa rane i jako je gadno za videti...............

3097t5l.jpg

Ovde je naprskan hidrogen pa se nevidi lepo,slikano je od ispod

1z5nqd2.jpg

Pa ovo, u odnosu na one prethodne slike, se proširilo ili mi se čini? Stvarno gadno izgleda, ali i to je deo govedarstva... Kako se ponaša krava? Nije joj lako, jel ukinula malo mleka?

Ratko moras ovo parce koze sto visi da iseces.Posle ispiranja hidrogenom bi trebalo da skines penu od hidrogena pa da posipas sa praskom za kastraciju.Malo utopis da se nalepi na ranu.Potom ce jako brzo rana da zasusi i onda nista vise ne diras.Eventualno povremeno dodajes prasak.Kada vec pocinje da prolazi moze malo cink vit. mast i to je sve.

- - - - - - - - - -

Oxivet nece da pomogne.

Kolege imam problem sa jednom kravom ima zapaljenje zglobova na dve noge, otekli su I bolni na dodir, veterinar je dolazio I daje terapiju koja traje tri dana I kaze trebalo bi da bude ok ali da nije vise za ostsvljanje e sad ona je danas samo jedanput ustajala I to jedva, pa mi pravi problem za muzu. Ima li neko neki predlog ili slicno iskustvo?

Kolege imam problem sa jednom kravom ima zapaljenje zglobova na dve noge, otekli su I bolni na dodir, veterinar je dolazio I daje terapiju koja traje tri dana I kaze trebalo bi da bude ok ali da nije vise za ostsvljanje e sad ona je danas samo jedanput ustajala I to jedva, pa mi pravi problem za muzu. Ima li neko neki predlog ili slicno iskustvo?
Sta je tacno dao lokalni veterinar?

Nazad
Vrh