Bolesti i lečenje krava

Konjska mast(zelena) je dobra za edem ,masaza dok ti ne utrnu ruke :osmeh: ,pomaze jos i nastrugan led iz zamrzivaca u krpu i sa time masirati otekle delove vimena.
Ako imas mogucnosti da joj smanjis kolicinu vode.....

Jel imate neku ideju sta moze biti kravi simentalki,staroj 7 god.da naglo smanji mleko?steona je 6 meseci,jede ko mecava a smanjila je sa 10 na 3-4 litre dnevno.

HA HA HA ha... da je na ispaši postali bi agresivna prema ostali govedima, a bogami i prema svima koje nije po dobru upamtila.

Sa indignacijom odbija tvoj kalendar i drži se zova prirode koji kaže: Mitrovdan je curo, a ti o Sretenju treba da se teliš.

Živele Simentalke svih boja i rasa !!!

A to, što bi ti da muzeš 20 litara na 45 pred telenje, kupi holštajnku pa se rvi sa mastitisima hahaha...

Ljudi, moze li neki problem kravi izazvati slama od sorta psenice sa osjem? Sad sam slusao neku polemiku, pa sam se zapitao. Inace, godinama je koristimo kao prostirku, i nikada nismo imali problema.

Evo me opet u temi,posle rasprodaje svih krava, danas je kupljena jedna simentalka [al kao da je malo ukrstena sa holstajnom],ustvari frisko oteljena junica,ona i tele 1500 evra,ima oko 22 litre mleka,razlog kupovine da se ima nesto u stali,.

Neki su planovi sa limuzin bikom,kupleno je jos 6 zenski teladi,pa da mozda opet aktiviram salas,zvrji mi sad prazan ,sistem krava tele.

Ja nešto ne simpatišem te limuzine, šarolee, belgijance plavce...

Vidim rade ljudi, veterinari gurkaju na to, ali muke sa teljenjem, pogotovu još junice...

Radije razmišljam o aberdin angusu, malo telence, a brzo napreduje...

@ Smiljan

Tako nekako, kod čisto tovnih rasa. Ako je u pitanju dobra Simentalka mora se i musti s početka laktacije, mada se one brzo prilagode i umanje mleko do potreba teleta, bar tako tvrdi struka.

A možeš i Simentalku musti, tele pojiti, višak prisvajati i ako tele pojiš bar 6 meseci opet si formalno-pravno u sistemu krava tele, to recimo za potrebe organskog sertifikata.

Poslednja izmena:
Limuzin volim bas zbog teljenja,sitna im budu telad,sarole mi je bio uprpastio najbolju kravu em krupno tele em siroko u kukovima,,tako da sarole nikako,i belgijsko plavo ima tesko teljenje,bar gde sam ja prisustvovo,.

Nazad
Vrh