Bolesti i lečenje krava

Danas mi je jedna junica steona 7,5 meseci sva otekla. Ujutru je jela normalno i po njoj se nista nije videlo. Oko 10 sati vidim da joj je vulva nenormalno otekla i sva se sije od otoka, kad sam usao u stalu sise su bile isto jako otecene, oci su joj se skoro zatvorile od otoka. Temperaturu nije imala. Veceras je otok spao i sad izgleda normalno. Sta bi moglo da joj bude. Veterinar tvrdi da je do otoka doslo zbog toksina u kukuruzu.

Miloše pazi se toga, može da bude od zeralenona iz kukuruza, može da našteti plodu i kravi. Smanji joj kukuruz i sve ono što misliš da nije dobrog kvaliteta, ako imaš strna žita koristi to u koncentratu. Njoj sad počinje i hormonski status da se menja, tako da sve to napravi dar mar...

Ja nešto ne simpatišem te limuzine, šarolee, belgijance plavce...

Vidim rade ljudi, veterinari gurkaju na to, ali muke sa teljenjem, pogotovu još junice...

Radije razmišljam o aberdin angusu, malo telence, a brzo napreduje...

@ Smiljan

Tako nekako, kod čisto tovnih rasa. Ako je u pitanju dobra Simentalka mora se i musti s početka laktacije, mada se one brzo prilagode i umanje mleko do potreba teleta, bar tako tvrdi struka.

A možeš i Simentalku musti, tele pojiti, višak prisvajati i ako tele pojiš bar 6 meseci opet si formalno-pravno u sistemu krava tele, to recimo za potrebe organskog sertifikata.

Mozda postepeno da predem na ovaj sistem.....ako stavim u ogradu ova 3 hektra sto imam u blizini stale preci cu sigurno.....zena mi radi tako da se jutarnja muza svali na majku,a ako bog da ...ostavio sam neke junice pa to majka nece moc a i rasteretili bi se malo posla

Miloše pazi se toga, može da bude od zeralenona iz kukuruza, može da našteti plodu i kravi. Smanji joj kukuruz i sve ono što misliš da nije dobrog kvaliteta, ako imaš strna žita koristi to u koncentratu. Njoj sad počinje i hormonski status da se menja, tako da sve to napravi dar mar...

Kukuruz na oko deluje dobro. Nema plesnavog, klica je ok, skladisten je sa 14% vlage. Seno je mesavina ljulja i manjeg procenta lucerke, takodje lepo izgleda, ne prasi kad se rastresa, ima lep miris... Kukuruza dobija oko 1kg dnevno u koncentratu. Druge dve junice koje su vezane pored nje(jedna od tebe), nemaju nikakvih simptoma.

Na oko kukuruz može da bude ok ali da ima mikotoksine. Možda ih ima malo i samo su joj napravili dar mar sa hormonima, prati je, možda i neki fiksator mikotoksina tipa minazel da joj uključiš. Ta moja, to je brđanka, tenk je to :osmeh:

Danas mi jedna krava za koju sam racunao da je steona izbacuje nekakve grumencice nesto kao gnoj.
Sta bi to moglo biti?Pretpostavljam da nije ni steona?

Na oko kukuruz može da bude ok ali da ima mikotoksine. Možda ih ima malo i samo su joj napravili dar mar sa hormonima, prati je, možda i neki fiksator mikotoksina tipa minazel da joj uključiš. Ta moja, to je brđanka, tenk je to :osmeh:

Ubacujem neozel obavezno junicama, krmacama, teladima i prasicima. Izbacicu kukuruz pa cu pratiti sta se desava.

Pitanje nije bas vezano za krave ali radi se o teladima.
Imam nekih 5-6 teladi pa sam hteo da ih ocistim od glista i parazita.
Pa me interesuje sta da im dam injekciono, i koju dozu ?

Послато са GT-S5570 користећи Тапаток 2

Ja obicno dajem kada tele ima mesec dana, pa posle mesec dana opet.
Moze, znaci, nebitno od zalucenja, a ako dajes posle zalucenja onda je dobro i 10 ml neki vitaminski kompleks dati,
to ide intramuskularno, u misic, vrat ili but iza.

Ja mojima dajem prvo levamizol posle zalucenja on ide 1ml na 10 kg,a posle jedno mesec dana ivermektin 2ml na 100 kg.sve pod kozu.Cuo sam od iskusnijih da ciscenje od parazita slabije deluje ako se radi pre ili neposredno posle zalucenja.

Cim sidje ispod 5lit zasusuj ,ako je vec na dve litre ne isplati ni struju za muzilicu.
(Isprazni sanduce ,komp mi nesto brlja pa ces dobiti nekih neartikulisanih poruka:osmeh:)

Poslednja izmena:
Ispraznio.Imali smo problem kad smo je kupili,predhodni gazda nije znao kad je ostala steona i tako smo je zaslusili,tj sama se zasusila dva i po meseca pre teljenja,i na teljenu musko tele pa blizu 100 kg,nas deset je telilo,jedva ga izvukli,uginulo je odmah na teljenju.

Verovatno genetske predispozicije su joj takve da sama povlaci mleko u odredjeno vreme steonosti ,gledaj da je sledeci put osemenis bikom sa sto visom ocenom perzistencije (duzine muze i odrzavanja visoke mlecnosti) pa ako oteli zensko menjaj je.

Imam junicu blize dvije godine...tri puta sjemenita i prije 20 dana vodita pod bika..Sad potrazuje opet...Kad je bik skocio i kad sam je dovezo kuci pola dana se nekako nadimala i nakraju vidim da je izbacila nesto sjemena na plocu...Odma sam znao da nije ostala stevana.Sta radit....junica je visoka i teska oko 450 kila...
Evo ...bil valjalo da probam da ju ujutro pustim pod bika pa ponovo uvece....radil iko tako nesto slicno

Steta ju prodat....po izgledu i gradi mogla bi bit krava prve klase pa mi se zato ne prodaje....Sinoc se pocela uvijat,jutros pocela skakat na druga goveda pa cu je vodit popodne ponovo biku

Nazad
Vrh