Bolesti i lečenje krava

Kod mene je junica prosle godine pobacila pocetkom 5 mjeseca i isto bila ulila u vime,al to nije bilo mlijeko vise kao neka bijela voda.Nismo je dirali i ona je zasusila
Prije mjesec mi je otelila zensko tele.To je ova sto sam pitao za vime...Mlijeka na sijenu i koncetratu ima 19 litar

Ja sam se pricao sa dva veterinara jedan kaze nemoj da muzes ne moze da ima mleko, drugi kaze muzi ako ima mleka kaze moze da pregori i da nema uopste mleka ni u kasnijim laktacijama, tako da covek ne zna sta da radi i koga da slusa, ja je ipak muzem, juce je imala 1,5l ceo dan a jutros 2l, jedan od veterinara kaze da bi trebala da izadje na bar 10l e sad videcemo sta ce biti.

Pisao sam ovde već o tome, imali smo mi holštajn junicu, koja je pobacila u 7 mesecu bremenitosti, ali je bila blago nalila vime, tj bilo je mleka ali nije to bilo to. Mi smo je muzli redovno, ispočetka je to bilo jako malo mleka ali posle je to bilo preko 10 kg na dan... Ostala je kasnije steona, izrasla u super kravu. I da je zasušiš neće "pregori" ali je dug vremenski period dok se ne oteli ponovo i ne počne da zarađuje.

Njegova je pobacila u 5. mesecu tvoja u 7, to je ipak razlika.Licno mislim da to se ne isplati i da je bolje da se zasusi.Krava ako ima 10l mleka moze da se isplati samo ako je na pasi.
Takodje ta mlecna zlezda nije formirana.Mozda to i nije jos mleko.

Junica juce 5l danas 6l, e sad videcemo neka ima koliko god bar da pokrije svoje troskove hrane a dobre mi je genetike nebih je prodavao na kilo, ovako cu cekati jos godinu sigurno ali jbg...

Evo i kod mene opet maler..krava mi se rascerecila,zadnje noge ne može da ustane..Zanima me da Li bi mogao nekako sam da ustanovim da li je nešto polomljeno.Kad je prisilim ustane na sekundu i opet legne sa rasirenim nogama.

Ako ustane možda i nije popucala probaj joj vezati noge jednu za drugu da joj malo pomogneš

Evo i kod mene opet maler..krava mi se rascerecila,zadnje noge ne može da ustane..Zanima me da Li bi mogao nekako sam da ustanovim da li je nešto polomljeno.Kad je prisilim ustane na sekundu i opet legne sa rasirenim nogama.
Vadi joj krv odmah.Ako su povećani mnogo keratinini (ne znam da li sam se dobro izrazio) moraš je dati na prinudno.Neka da Bog da nije taj slučaj.

Ne daj joj da pokuša da stane. Svaki pokušaj povredi više vezova u nogi.

Ako možeš, prevuci ju na meko tlo, šljunak, travu, zemlju... Ne mislim time kilometar, nego van iz štale i pod jabuku.
Sama će se dignut skoro.
Onda ju drži tamo neko vreme, klizak pod je otrov za taku kravu.

Nabavio sam kaiš za vezivanje nogu,noge sam joj vezao i izvukao na meko tlo.Danas za malo ustala ali je ne dižem uopšte kako mi se čini biće joj dobro,valjda..odmah iskoristio priliku dok leži i sredio joj papke to joj se desilo na klizavom betonu jer je to stala na betonu koji nije bio predvidjen za štalu al malo inprovizovao i eto štale samo me beton muči.Kako bi to mogao srediti ne isplati mi se betonirati ponovo,da srafim gumu za beton u dužini po 1m širine nekih 5cm neko moje mišljenje ili nešto drugo?

Nabavio sam kaiš za vezivanje nogu,noge sam joj vezao i izvukao na meko tlo.Danas za malo ustala ali je ne dižem uopšte kako mi se čini biće joj dobro,valjda..odmah iskoristio priliku dok leži i sredio joj papke to joj se desilo na klizavom betonu jer je to stala na betonu koji nije bio predvidjen za štalu al malo inprovizovao i eto štale samo me beton muči.Kako bi to mogao srediti ne isplati mi se betonirati ponovo,da srafim gumu za beton u dužini po 1m širine nekih 5cm neko moje mišljenje ili nešto drugo?
Kod mene imaju cev pozadi zadnjih nogu u koju mogu da odupru kad ustaju ,malo je teze za ciscenje ali isplati se, nema klizanja ni povreda.

a kazi ti men koliko je udaljena cevka od jasli ili od kanala za djubre?

de balegaju kad je leziste 1,85 al u kanal ili de stoje?

Nazad
Vrh