Bolesti i lečenje krava

Gorku so daj 2 kese na 10 l vode kad vec ne prezima neka je protera , pa nakon toga mozes neosaningest .

Danas sam je ponovo zalio oko 11h i istjerao napolje u ljetni ispust.Veceras je pocela da jede i preziva a i izmet je gusci ali je boja cudna malo, nesto kao sivo-maslinasta.

Sta radite kad kod krave na CMT testu otkrijete povecan broj somatskih ćelija a na vimenu jos nema vidljivih znakova mastitisa?
Dali odmah napadate antibiotikom(injektor) ili nesto drugo???

b84542f6dca6784ae6b1e782d5c3e675.jpg

Sta radite kad kod krave na CMT testu otkrijete povecan broj somatskih ćelija a na vimenu jos nema vidljivih znakova mastitisa?
Dali odmah napadate antibiotikom(injektor) ili nesto drugo???

Ne kreces odma sa antibioticima, mozeda bude prolaznog karaktera , sto opet zavisi od broja somatskih celija odnosno nalaza u testatoru , najbolje odneti na antibiogram ako nema bakterija jer moze biti neki drugi uzrok porasta somatsih celija , lecenja nekog nema eventualno masaza vimena i izmuzanje dezinfekcija i neke hladne obloge namazu .

- - - - - - - - - -

Somatske celije mogu da ukazu da postoji subklinicki mastitis inace one predstavljaju indikator njegovog postojanja , do cijeg povecanja moze dovesti sve i svasta stres , promena hrane ,estrus ,kraj laktacije i naravno bakterije . Nekog lecenja i nema , najbolje odneti mleko na antibiogram da se vidi da li postoji bakterija u vimenu ako nema bakterija terapiranje antibioticima nema svrhe ,jedino izmuzanje , dezinfekcija nakion muze i eventualno hladne obloge.

Pozdrav.Imam veliki problem sa kravom,odkinuto joj parce sise(zadnje).Da li neko ima iskustva ili zna kako bi to mogao da zalecim da ne pokvari vime jer sam vec imao takav slucaj i bez uspesno se zavrsilo.

prvo sto moras da uradis je da stavis onu cjevcucu u sisni kanal da bih mogao da izmuzes i da nebi krasta zatvorila kanal i onda normalno dezinfekcija i lijecenje rane

- - - - - - - - - -

milan992

meni se to desilo mastitis postoji na test ali bakterije nema nosio na institut na ispitivanje i onio kazu nema bakterije tako da mi nije bilo jasno kako onda lijeciti

Ja sam imao takav slucaj stavio sam katetar kraci ili duzi zavisi kakva je sisa i namazao mastom od cveta nevena pre muze i posle muze .Probao sam dosta masti i krema ali meni je ova pokazala najbolje rezultate.

Hvala svima.Gde bih mogao naći tu mast od nevena?Nije loše kao što izgleda,kanal nije oštećen skinuta je samo koža sa pola sise.Muzao sam je jutros sa muzilicom.A cevcicu Nzm dal da stavljam jer kad god sam je upotrebljavao dobile mastitis.Evo i slike ali bez blica ali vidi se.
25e4f703df08e8153d79318fc219f0cc.jpg
9eaec2f6b0b3e3b2ee7764424cf26438.jpg

Lose se vidi ali mislim da ovo nije nista znacajno.
Sto se tice bikanila za vime,one se stavljaju u antibakterijsku mast i ako je dobro ne premazes sa tom mascu pre stavljanja onda je velika sansa za upalu vimena.A trebalo bi da se obrati paznja i na dezinfekciju sise i vimena pre upotrebe kao i svakodnevno skidanje bikanile i potapanje u mast.
Generalno tebi ne treba nista jer je samo koza skinuta.
Ja ti ipak ne bih preporucivao da ispiras jer moze da omeksa povrsinu i izazove prevremeno skidanje kraste a time i dalju infekciju.Jedino blago premazivanje mastima i to posle muze,na suvo vime.

Lose se vidi ali mislim da ovo nije nista znacajno.
Sto se tice bikanila za vime,one se stavljaju u antibakterijsku mast i ako je dobro ne premazes sa tom mascu pre stavljanja onda je velika sansa za upalu vimena.A trebalo bi da se obrati paznja i na dezinfekciju sise i vimena pre upotrebe kao i svakodnevno skidanje bikanile i potapanje u mast.
Generalno tebi ne treba nista jer je samo koza skinuta.
Ja ti ipak ne bih preporucivao da ispiras jer moze da omeksa povrsinu i izazove prevremeno skidanje kraste a time i dalju infekciju.Jedino blago premazivanje mastima i to posle muze,na suvo vime.
Upravo tako... samo koza ostecena...bar tako deluje....
mi smo pre par meseci imali slucaj kod komsije rana 3/4cm u precniku.... tacno izmeju vimena i sise.... moja sumnja bila da je pacov grickao.... a tek se bila otelila....
terapija se zasnivala nacuvanju te cetvrtine od teleta da kad sisa ne skine krastu,a tu cetvrtinu smo rucno izmuzali....
i mazanje antibiotskom mascu na suvo....
i resilo se za 20ak dana....

Nazad
Vrh