Bolesti i lečenje krava

Za pocetak je potrebno imati nesto slicno ovome.To je kateter namenjen samo vimenu za krave a spric je ljudski spric za ispiranje usiju.Moze i bilo sta drugo da je velikog kapaciteta i da se lepo uglavljuje u kateter.
pc260004.jpg
[/IMG]
pc260005.jpg
[/IMG]
Tehnika pomocnog lecenja sa fizioloskim rastvorom nije nista revolucionarno ali je nesto sto skoro niko ne primenjuje a daje fenomenalne rezultate iz opravdanih razloga.Tom pristupu me je naucila prof.Milanka Jezdimirovic sa katedre za farmakologiju vet. fakulteta Beograd.Bio sam na nekom predavanju gde je ona predstavila svoje istrazivanje iz te oblasti i posavetovala me da probam u praksi sto sam i ucinio.
Slicno kao i kod bolesti materice,u praksi se vrsi samo ispiranje materice antibiotikom ili samo lotagenom,jodom.Ali time se vrsi samo dezinfekcija.Ona sama po sebi je apsolutno nedovoljna i nesvrsishodna u datom momentu jer imamo gomilu sadrzaja koji je visak.On se mora odstraniti.Ali kako.To je vec druga prica.
Tako i kod upale vimena koju stocari ne poznaju ni malo vec samo daju lek i gotovo_Objasnicu da bude i vama jasno.
Mlecna zlezda je veoma komplikovana i njena upala stvara bol maksimalnog intenziteta sto dovodi do blokade rada oksitocina i spustanja mleka u mlecni kanal i sisu.Pre lecenja ako je krava jalova daje se oksitocin da bi sto vise mleka bilo oslobodjeno iz mlecne zlezde ali i to nije dovoljno jer ostaje oko 10-15% mleka u gornjim partijama zlezde.Poznato je da je zasnje mleko i najmasnije i ima preko 5%mm.Tu se ujedno i zadrzavaju ugrusci kao posledica upale.Kod upale 1ml mleka moze imati i milion mikroorganizama koji se za 24 tripliraju.To je samo 1 ml a u vimenu ostaje do 1l mleka.Davanje antibiotika u takvim uslovima je uzaludno ponekad i ravno onome kad jedan vojnik heroj dobro naoruzan krene sam na njih 100 neprijatelja srpskoga roda.On ce likvidirati njih odredjeni broj ali ne sve pre nego sto pogine.
Shodno tome se namece ideja ipiranja vimena necim ali ne bilo cim vec jedino fizioloskim rastvorom koji je sterilan i apirogen i potpuno prihvatljiv za nezno vime.Sterilizovan kateter se uvlaci u prethodno dezinfikovan vrh sise.Kateter je dovoljno dug i ide do mlecne zlezde.U startu je potrebno bar 200-300ml toplog rastvora.Onda se kateter vadi i vime snazno masira.Potom se vrsi izmuzavanje sadrzaja.Nece izaci vise od 100ml jer mlecna zlezda odmah resorbuje rastvor.Ono sto se muze bice skoro kao mleko belo.Tako treba ponoviti nekoliko puta sve dok se ne pomuze bistra tecnost iz vimena.Onda je mlecna zlezda u velikom procentu oslobodjena stetnih mikroorganizama i ubacivanje antibiotika je opravdano jer ce on sada sa lakocom i samo sa jednom terapijom uspesno zavrsiti zadatak cak i ako je onaj jeftiniji.
Time dobijate 3 stvari:
1. Jeftino i veoma uspesno lecenje vimena.
2. Mogucnost upotrebe i relativno prostijih injektora ili slicnih nacina lecenja uz dobijanje manje karence leka i manje bacenog mleka.
3. Rezistencija mikroorganizama je minimalna i time mislite na buducnost i svoje farme i svih nas.
Upamtite da kateter mora biti uvek sterilan inace ce efekat biti samo gori.
Nacin lecenja nema razloga primenjivati kod prostih mastita.Vec kod jacih upala sa otecenim vimeno ali i u slucajevima kada lecenje ne ide iako mislite da ste dali sve od sebe.
Ja sam mnogo puta probao i daje uvek veoma jake rezultate.
Pozdrav!

Kolega je zaslužio da se zahvalimo ali oovo je ipak zamazivanje očiju jel nam je kolega fizološku prikazao prvo kao lijek za mastitis a u stvari je samo pomoćno sredstvo pri liječenju pošto je fiziološka služila za "čišćenje "vimena a ne za liječenje jer je kasnije svakako morao da stavi antibiotok da bi riješio upalu.Ali bez obzira na to ovo je svejedno veoma korisna informacija i vjerujem da funkcioniše i zato se još jednom zahvaljujem kolegi.

Jeste li spremni da cujete tu tako"veliku tajnu" pomocnog lecenja sa fizioloskim rastvorom???
Rekao sam ali nisi dobro citao.
Nije to zamazivanje ociju to je veoma korisna stvar.Bilo je skoro ne resivih slucajeva ali primenom ovom nacina su krave vracane u stalu.Ne mozes bez antibiotika da ubijes bakteriju ali mozes da je veoma smanjis i time olaksas posao antibiotiku.Nije isto izboriti se sa trilion bakterija i sa milion.
Opet kazem veoma slican pristup je jako koristan i kod lecenja materice ali ga skoro niko ne koristi na terenu jer oduzima vreme.Ali na taj nacin se takozvano,TUSIRA materica i 100 puta uspesnije leci.To je jednostavno najbolja metoda lecenja i materice i vimena ali nije samostalna vec je uvek zavisna od antibiotika i sl. preparata.

Ispiranje materice sa bilo kojim preparatom je strucnost koju i sami veterinari toliko ne znaju a kamo li neuki stocari koji ne poznaju anatomiju porodjajnih organa krave.Takodje i sam metricure.Naravno da ga moze i bilo ko ubaciti ali nije isto sto kaze moj zemljak Milan 87 ubacio sam pravo ili dole.To ti je kad gurnes ruku kao da gledas ispred sebe tu na stolu.Sve ti mora biti poznato.
Tehnike lecenja materice iako stare su jako delotvorne ali u rukama Mandusica Vuka svaka puska je ubojita dok kod nekoga nije isto tako
Ponekad samo gledam kako moje kolege lece po mesec dana mastitis a i posle toliko godina nisu naucili da je upravo fizioloski rastvor najbolji moguci lek za mastitis.Ko bi rekao zar ne,a mi kupujemo skupe injektore i antibiotike i time jos vise dovodimo do rezistentnosti.
Tu obletu si Zarkov skoro pa badava ubacio.Bolje je bilo da si je rastopio i kateterom ubacio kao tecnost.
Ja sam se poveo za ovom izjavom a vi ste se gospodine kasnije ispravili.
I nema potrebe da se više raspravljamo jel prihvaćamo ovo kao dobro rješenje i još jednom hvala za ovo

Jest baš to misli reci kolegi kako se to radi iz prve ruke da mu ja ne prepričavam

ja sam probo izlecilo. al na jednu upalu mazo sam al tad nije uspelo .e tu je problem nemoze na svaki da se izleci. na to zadnje mazanje tela krava da mi strada i od to neradim. busi i gotovo pa kolko da kosta.mesavina da.

Poslednja izmena:
Što se tiče ispiranja vimena fiziološkim rastvorom ja imam jako loše iskustvo. Pre 7-8 godina smo imali slučaj mastritisa gde je veterinar lečio ispiranjem i nekim antibioticima a rezultat je bio da je krava otišla na prinudno klanje posle 3 nedelje lečenja. Po meni najvolja stvar koju neko može da uradi po pitanju mastritisa je preventiva. Pranje vimena penom, papirni ubrusi za brisanje i sredstvo za zaštitu posle muže rešavaju problem u 99% slučajeva.

Kolega koje je to lecenje koje traje 3 nedelje.To je 21 dan covece,to je nenormalno mnogo.Tu je nesto pogreseno u samom startu a to nije do fizioloskog nikako budi siguran.On samo moze da pomogne ali ne i da odmogne.

Milane,ja te nikako i nista ne razumem,MOZES LI TO MALO DA POJASNIS???

Znam da je mnogo i ja sam pogrešio što sam pustio da leči kako hoće i nisam ništa preuzeo. Ali čovek se na greškama uči pa se tešim da taj slučaj nije bio potpuni gubitak. Jednostavno posle toga nisam bio u prilici da posežem za takvim metodama. U retkim slučajevima mastritisa odtad kombinacija injektora i antibiotika je rešavala stvar. Mada sam sa preventivom u štali sa 15-16 muznih grla smanjio na 1-2 slučaja mastritisa u zadnje 3 godine.

Preventiva je jedno a lecenje je drugo.Mi govorimo o lecenju ako se vec desilo a to je podrazumevano da se uvek trudimo da do bolesti ne dodje ali kad je vec doslo onda moramo naci dobro resenje.Ja recimo skoro pa nikad ne koristim antibiotik muskularno vec samo injektor i fizioloski rastvor.Injektor ima karencu 3 dana a lekovi za u meso po 15-20 dana sto je totalno previse i to treba koristiti samo ako je u pitanju komplikacija.Najbitnije je kratka karenca i brzo lecenje a to jedino moze da uradi fizioloski rastvor i injektor u kombinaciji.Jedan injektor i gotovo.

Kolega Milan87 totalno si me razočarao ja sam mislio da si ti ozbiljan poljoprivrednik i stočar a ti si izgleda običan zajebant ,svaki čas mjenjaš izjavu i mišljenje ko kakva baba.

krava je bila udarila na vime bilo je vece .ja namazem sa benzin znam dosad uspevalo.ujutru ulazim u stalu ono isto ajd reko mozda sam mnogo stavio ulje opet namazem nista opet. i tako da sam posle lecio 4 dana i jedva se oporavila.

pokusavam biti poljoprivrednik ali kad ti neko isprica jednu pricu, pa se ti ponadas pa nema pa zovnes toga drugoga ko ti kaze realnost ,e pa kad ti on kaze istinu e tad puknes. i neznas kako da se ponasas bilo de. .ti mislis ja pamtim sta sam napisao pre godinu dana.jes da nisam 60 godina.al prijatelju poceo sam da zaboravljam a i strah me da pisem svasta ovde posteno ti kazem.ako razumes..

- - - - - - - - - -

kao kad pravis mesavinu. od prilike

Nazad
Vrh