Za tvoju informaciju, ne zna se ni koliko ima US$ u fizičkom obliku. Venecuela ima izuzetno velike rezerve nafte, po nekim procenama imaju više nafte od Suadiske Arabije, pa zato bankari i hoće da stave šapu na svu tu naftu preko sankcija. Petro ima da tako kažem budžet veći od Bitcoina...
Evo ti primer.
Ja imam 1h njivu. Godišnje je to 5t pšenice. I tako svake godine. Izdam kripto na tu garanciju. Otvorim menjačnicu u kojoj prodajem kripto. Ja sam i dalje vlasnik te pšenice, koja još nije ni posejana i uz to i da je u silosu ne mogu je prodati i vlasnik menjačnice u kojoj si ti uložio prave pare. Sa tim žitom radim šta hoću ili ono samo stoji i ničemu ne služu i zatvoriti menjačnicu i pokupiti ti novac.
Da prodaju akcije firme koja vadi naftu ili koncesiju na vađenje nafte, onda i imaš neku sigurnost i garanciju da možeš povratiti uloženo i zaraditi, a oni ti prodaju garanciju i priču da ima nafte (koja je još u zemlji) i da ćeš imati neke pare od toga, tj. prodaju ti ništa.
Pod sankcijama su, ne mogu prodavati naftu, a trebaju im dolari da kupe hranu za narod i jahte za odabrane.
Prodaju entuzijazam i nadu da ćeš zaraditi neki novac.
- - - - - - - - - -
Može i ovako:
Ja napravim kripto. Pustim 10 miliona u opticaj. Na svaki dolar uloženog pravog novca ja predstavim vrednost x3 dolara, s tim da od količine veće od 100.000 možim sa 4 i tako navlačim da bi se što više kupovalo. Što se više kupuje množilac je veći. Ako krene prodaja, ja umanjujem kripto za duplo više nego što je množilac. Tako da na uloženih milion dolara, ako krenu da prodaju, meni opet ostane pola miliona.
Ili slične varijante i odnosi.
Ko uleti među prvima, a ima nade da će se kupovati, može lepu zaradu da ostvari. Dok vlasnik kripta i menjačnice imaju zagarantovanu zaradu.
Vlasnik menjačnice čak može i kompletnu sumu da pokupi. Kažu da su hakovani i ajd zbogom. Optuže zle hakere i oprali su se. Čak i deo da refundiraju, opet su u debelom plusu.