Bitcoin [sta je to i kako radi]

Isti kao i za malu... Sta nekoga boli du*e... To su tvoje pare, neko ce da uzme procenat na transfer i svi srecni i zadovoljni... Isto kao i kad odes u banku, polozis 3 mil eur (npr..) sta nekoga briga odakle ti... Isto tako i kad radis podizanje... Ovde si isto ulozio neke pare, imao zaradu od 3000% i sad hoces da podignes svoje novce. Nisi ti to ukrao pa sad da se cimas hoce li te neko provaliti... Imas samo dnevne limite koliko novca mozes na nekim mestima da podignes i to je to... Ali s'obzirom da ti limiti prelaze 2mil $ dnevno mislim da neces imati problema sa svojim sredstvima ;)

Ma ovo je kad ides na 'swift-bank'... Ako imas nekog prijatelja-rodjaka preko, kazi mu da ti na tvoj racun sa njegovog uplati 10e. I to, obican po mogucstvu tekuci racun :haha: No can do ;)

Sta dobijes? Jbnu bankarsku zavrzlamu sa nekoliko papira i kojekakvih gluposti... zato postoje PP nalozi i slicno gde se transfer novca moze puno brze i lakse zavrsiti.

Ljudi, mi zivimo van EU ili USA gde to funkcionise na puuuno drugaciji i laksi nacin. Ukratko, Brko, da si ti druze uplatio negde neka sredstva tamo bi dobio obavestenje da ces novce dobiti na isti onaj racun kako si i platio... Sto znaci, imas npr. Amex-Visa-Master (nebitno) karticu sa nekim 5005 *** **** 1900 brojem i ti na taj isti racun DOBIJAS pare bez cimanja po bankama i kojekude... Imas prosto opciju BUY, opciju SELL i ziveli uzdravlje :)

Uostalom, YT je pun primera kako se sa poznatih kripto sajtova kupuje/prodaje neka valuta. Nemoj da te bune ove kojekakve price, to su ljudi koji su pogresili i sad im je ceo svet kriv... Toga imas koliko hoces. Ti nadji ono sto ti treba i sto svi koriste i nema da brines brigu. Sto bi rekli nasi stari, Kud svi turci tu i mali Mujo :osmeh:

Ajd da probamo polako, iskreno mnogo se i ne razumem u ove ludorije.
potrebno je za 1ZEC da se iskopa oko 5 nedelja, za ETH 6 nedelja...
Pre svega ne znam, a pretpostavljam da i ovaj "zec" a i ovaj ET ( i ti ) je isto neka kripto valuta. Ali smesan izraz mi je bio, koliko vremena treba doci do "zeca" :osmeh: Dobar terijer izvuko bi ga glat za par sati.:osmeh::ppozdrav:
Peet, ali to je najveca greska... Ako mislis da ga kupis danas i prodas sutra ti si u kanalu... To nije nesto cime se trguje danas za sutra Stavis ih tamo negde, pa kad BTC skoci na neku pristojnu cifru onda mozes da ih povuces nazad sa svojom nekom zaradom. A to moze da bude do kraja nedelje-meseca-godina... Jbga, sve je to "igra na srecu" ;)
Prvo si rekao da nije za trgovinu od danas do sutra a potom da je moguca trgovina i do kraja nedelje, sto je po meni logicno ako vidis zaradu.
Nejasno mi je to i ne znam da li imam pravo kad kazem da u slucaju da je neko kupio 1 BTC u vrednosti od 100 $ mogao je da ga proda kad je bio 19000 $ ili pri prvom padu na berzi, a da bi pritom zaradio nekih 17000 $ ako mu skidaju provizije 10%???!!! Ako sam u pravu ne vidim zasto ga ne bi prodao kad zaradi toliko?!

Sta nekoga boli du*e... To su tvoje pare, neko ce da uzme procenat na transfer i svi srecni i zadovoljni... Isto kao i kad odes u banku, polozis 3 mil eur (npr..) sta nekoga briga odakle ti... Isto tako i kad radis podizanje...
Sa tim novcima nisam baratao i nemam ih ali ovaj primer mozda pali kod nas, na zapadu u bilo kojoj zemlji, konkretno siguran sam sto se SAD-a tice nece da moze bas tako.
Ne mozes ti nikako poloziti veliku svotu novca u banci, cak ni 10% od te navedene a da prvo ne pokazes poreklo tih para. Kao prvo u trenutku si odmah sumnjiv da krijumcaris nedozvoljene substance ili nesto drugo.
Nemojte me pogresno shvatiti ali ko sto sam naveo u ove valute ne plivam i nije mi bas jasno :ppozdrav:

Prvo si rekao da nije za trgovinu od danas do sutra a potom da je moguca trgovina i do kraja nedelje, sto je po meni logicno ako vidis zaradu.

Ne mozes ti nikako poloziti veliku svotu novca u banci, cak ni 10% od te navedene a da prvo ne pokazes poreklo tih para. Kao prvo u trenutku si odmah sumnjiv da krijumcaris nedozvoljene substance ili nesto drugo.

Da, nije za danas-za sutra u smislu da ulozis 100e i podignes 110e cisto eto fore radi... NARAVNO da ces podici pare sutra ako cena skoci i ti zaradis 3000e :) (ako me razumes sada) Ali proslo je to vreme kad je skakao "kurs" za nekoliko stotina procenata u 24h...

A mozes da podignes koliko hoces. Odes na blagajnu (onu sa strane) i kazes, dobar dan, meni treba milion da podignem... I oni ti kazu, ok, treba nam par sati vremena i pozovu te kad ti spreme kintu ;) Nema sta da budes sumnjiv, to su tvoje pare :) Bilo im je lepo kad si im doneo milku evra i nisu te pitali odakle ti, sad ce te pitaju kad ih povlacis ;)

Isti kao i za malu... Sta nekoga boli du*e... To su tvoje pare, neko ce da uzme procenat na transfer i svi srecni i zadovoljni... Isto kao i kad odes u banku, polozis 3 mil eur (npr..) sta nekoga briga odakle ti... Isto tako i kad radis podizanje... Ovde si isto ulozio neke pare, imao zaradu od 3000% i sad hoces da podignes svoje novce. Nisi ti to ukrao pa sad da se cimas hoce li te neko provaliti... Imas samo dnevne limite koliko novca mozes na nekim mestima da podignes i to je to... Ali s'obzirom da ti limiti prelaze 2mil $ dnevno mislim da neces imati problema sa svojim sredstvima ;)
Ti prijatelju nisi ni podigao ni uplatio u banci vise od 10000e inace bi znao da to tako ne funkcionise,

Da, nije za danas-za sutra u smislu da ulozis 100e i podignes 110e cisto eto fore radi... NARAVNO da ces podici pare sutra ako cena skoci i ti zaradis 3000e :) (ako me razumes sada) Ali proslo je to vreme kad je skakao "kurs" za nekoliko stotina procenata u 24h...

A mozes da podignes koliko hoces. Odes na blagajnu (onu sa strane) i kazes, dobar dan, meni treba milion da podignem... I oni ti kazu, ok, treba nam par sati vremena i pozovu te kad ti spreme kintu ;) Nema sta da budes sumnjiv, to su tvoje pare :) Bilo im je lepo kad si im doneo milku evra i nisu te pitali odakle ti, sad ce te pitaju kad ih povlacis ;)
Ne bih rekao da je proslo vreme, kad kurs varira. Ako pre izvesno vreme taj BTC je vredeo 19000 $ a sad 7500$ sta to znaci.
Relativno se sve dogadjalo za kratko vreme.
Zar stvarno mislis da nije vestacki otisao na tom visokom nivou od strane onih koji su ga kupovali ispod 100$!?
Oni profitiraju, pa sad kad su se oni napunili para ene ga, pada i to drasticno!
Nisam ni rekao ja da je neki problem podici novac iz banke, problem je uloziti vecu svotu novca. Pogresno si ti razumeo.

Da kažem i ja neku na ovu temu..

Prilično sam dobro upućen u svet elektronike, računarstva i modernih tehnologija uopšte..
Za Bitcoin sam slučajno saznao skoro na samom početku njegovog postojanja.
Nemam nameru nikome da govorim šta i kako, ili da li treba ili ne.
Napisaću samo zašto ja nisam nikad pomislio da udjem u tu priču.

Kao ideja kriptovalute imaju smisla i opravdanja.
Poznato je da klasični novac svaki ima regulatorno telo koje ga emituje, to su uglavnom centralne banke,
ali na žalost one su najčešće pod direktnim uticajme države i politike.
Bezbroj puta je u ljudskoj istoriji došlo do zloupotrebe, tako da nije nikakva retkost i novina
da se društveni problemi na taj način preliju na gradjane i osiromaše ih u trenutku.
Skoro da je suvišno spominjati naše primere, a najsvežiji su iz 90-tih..

Ovde je ideja drugačija, ne postoji "emiter" koji može da vrši štetnu i nelegalnu emisiju, pravila su jasna.
Sistem je zamišljen da ne postoji (navodno) mogućnost zloupotrebe od strane pojedinca.
Vrednost valute treba da odredi tržiše, odnosno ponuda i tražnja.
Kriptovaluta bi trebala da zaobidje štetan uticaj finasijskih moćnika.

Ali..
Mi ne živimo u "virtuelnom" svetu nego stvarnom, fizičkom u kom vladaju neka druga pravila.
Svaka državna ili ekonomska (bankarska) struktura će se braniti od svega što proceni da je za nju opasnost.
Dakle, kriptovalute u slučaju da istinski ugroze ove sisteme biće u problemu.
Zašto, zato što ovi tako da kažem fizički monopoli imaju stvarnu vlast i silu, i poradiće na tome da
spreće i onemoguće konverziju kriptovaluta u zvanične valute. To se već i radi postepeno.
Elektronske doznake je vrlo lako sprečiti u potpunosti samo ako neko za to da nalog.
Ostaje jedino da neko nekom plati direktno u kešu, ali je to po mom mišljenju besmisleno i često neizvodivo.

Dalje, vrlo je nejasno ko osniva krpitovaluta i koji je njegov interes? Da li su "pravila" javno deklarisana zaista takva.
Pošto ne postoji nikakva regulativa, vrlo je moguće da sve i nije baš tako transparentno.

Ko sprečava udruživanje kako ih zovete "velikih igrača"? Niko zapravo..Mislim da je očigledno da se to radi, a to
suštinski obesmišljava čitav projekat. Opet dobijamo, ovaj put nezvanično upravljanje i manipulaciju!

Uglavnom, pa i ovde se najčešće priča o trgovini samim virtuelnim novcem, njegovoj razmeni, a zapostavlja
se njegova osnovna svrha jer je u pitanju neki novac, kupovina i plaćanje roba i usluga.
Priča se o 100.000 prodajnih mesta na internetu gde se primaju kao sredstva paćanja ove bar najpoznatije
valute, ali realno mislim da je njihova upotrebna vrednost kao sredstva plaćanja vrlo mala.
Ja ih pre vidim kao neki vid elektronskog vrednosnog zapisa, ali to nije novac u punom smislu te reči.
Svrha novca nije samo ta.

Sistem "rudarenja" koji navodno obezbedjuje javnost i sugurnost, emituje virtuelni novac, verifikuje transakcije
je po meni a tek će biti ogroman ekološki problem. Zamislite samo koliko se tu struje potroši na izvršavanje nekih
nepoznatih algoritama. Gotovo nepojmljivo. Samo za jednu valutu, pa puta trenutno 1300..

Mislim da je ovo što ću navesti i najvažnije. Pošto je u ovoj priči jedino bitno da ljudi počnu da veruju da nešto
ima vrednost, (neko može i za zrno pasulja da plati hiljade dolara) u tom slučaju kako su stvari krenule, svako ko ima odgovarajuće znanje,
finansijske i propagandne resurse može da osnuje sopstvenu kriptovalutu. Dokaz da je tako je već i sada enorman broj postojećeg vituelnog novca.
Govori se o cifri preko 1300!! Ta cifra će biti samo veća.
Dolazimo do toga da polako imamo "inflaciju" kriptovaluta, a u situaciji kad je svetsko tržište jedno te isto, zna se kakav
uticaj na novac pa bio on i elektronski ima inflacija. Broj potencijalnih ulagaća je isti i ograničen i biće "razvučen" ne sve te
nove elektronske novce, a njihova vrednost može samo srazmerno padati. Kreator Bitcoin-a a i drugi nisu računali na to da
će ih kopirati hiljade!

Moje skromno mišljenje je kada se sve presabere, bar kako sada stvari stoje da je u pitanju jedna velika špekulacija.
Zanimljiv mi je profil ljudi koji u svemu pokušava da izvuče neku korist. Isti oni odlaze i u "sportske" kladionice kojih sad već
ima na svkom koraku. Mislim da je jasno da se uplaćujući tikete niko obogatio nije, naprotiv.

Zaključke neka svako sam izvuče..

Zar neko jos stvarno misli da moze da podigne iz banke vecu sumu novca, a da ne opravda istu i ne plati harac drzavi???? Vidim ja da ce se mnogi iznenaditi kad im na kucnu adresu postar donese "poklon"! Proximus lepo ti rece Boban71 ne daji pogresne inforamcije ako nisi upoznat, ovo su ozbiljne stvari...

Mene kad podižem 5-to cifrene iznose, samo na poligraf nisu staviljali, a tačno se zna odakle je i kako se tu našao. I opet pitanja i potpitanja. Zato mi čudno da ti pljas iz neke menjačnice i niko te ništa ne pita.

Pod1: morate imati Skrill ili neki slican servis. Pod2: Morate pare svlaciti na vise deviznih racuna. Pod3: pojedinacna transakcija ne sme preci 600.000din(protivrednost u eurima ako je eur) jer ce vas staviti bukvalno na poligraf sto kaze kolega. Neke EU drzave imaju neopreziv deo veci tipa Austrija, pa nije losa ideja da svacite na nekog ko ima tamo malu platu (cca 1000eur neto). Itd itd, morate se snace, jer ako idete legalno ne vredi.

I čudno mi što kolega piše da ako imaš Visu ili Master niko da ne pita ništa. Valjda te kartice banke izdaju, ne nabavljaju se u trafici. A moje iskustvo sa bankama, kada su veći iznosi u pitanju je onako kako sam napisao.
A kolega bojcetic predlaže vratolomije preko rodbine i prijatelja.
Sad meni ništa nije jasno. Pare sa pokrićem moram da pravdam, a bez pokrića ne moram. A ovim drugim putem nije ni bezbedno ni lako, a ni brzo.
Može li neko opet, meni i možda još nekom, kome ovo nije jasno da razjasni.
Ono, dosadno mu, nema pametnijeg posla, pa da korak po korak nas malo prosvetli.

Evo preseka situacije, vrednost trenutna kao i obrt novca u poslednjih 24h:

Screenshot_20180206-202847.png

Čekaj bre stani, nemojte me zezati sada... Sutra ću pričati sa drugarom koji radi za NBS baš koja je fora sada sa plaćanjem državi i proveravanju sredstava...

Ja živim u kraju gde su ljudi dobili doslovno milione na kontu prodaje zemlje zarad pravljenja obilaznice oko Beograda i imam komšije kojima je Aerodrom isplatio tonu para za zemljište gde bi trebalo da se gradi onaj kargo centar ili šta god...

I sad, recimo kad ja prodam moju neku zemlju uz aerodrom i dobijem npr milku evra... I sad, oni mi neće uplatiti to na ruke, nego na račun je l' da? I sad, ja odlučim da hoću da dignem te pare i šta sad treba da me neko tera na poligraf za pare koje sam stekao na legalan način?! I kakav harač i porez? Pa nisam dobio na loto-u majku mu :)))

Ili? Ili tu ima nešto što ja ne znam a tiče se deponovanja tako velikih sredstava... Ali zato ću sutra da, ustvari sad ću da zovem čoveka, samo ako je slobodan pa da ga priupitam jer mi nije logično... Zaista :)

Drugo je prodaja imovine, tu te oporezuju 2.5%. Ovo podleze porezu od 20%, a svaka transakcija preko 600.000din ide skeniranje licne karte, zapis itd.

Ja se slabo razumem u coine al ovde kanda svi pricaju o milionima e a niko jos nije digao ni 100 e od njih.:ppozdrav:

Nazad
Vrh