Berba kupina 2011. i da li ce je upste biti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
suska se o veoma velikoj ceni,vecoj nego sto je za malinu.Provericemo ja bas ne verujem ali se nadam

Ovakav mejl sam ja dobio od jednog izvoznika pre sezone maline................... Odg: situacija sa malinom

Pozdrav Zorane,
Maline donose devize to je tacno, tacno je donekle i ovo drugo sto si napisao da su u posao sa malinama ukljuceni razni ljudi iz kriminogene zone, ali njihov broj je zanemarljiv, mozda ima malo njihovog kapitala u hladnjacama ali mislim da je to sve zanemarljivo, glavno i osnovno su banke. Odlicno znam situaciju na trzistu, jer sam u ovome poslu od 2004 godine i od tada nijedan vazniji sajam nisam propustio u inostranstvu, jedne godine sam u Nemackoj sledece sam u Francuskoj, posto se sajmovi nazimenicno organizuju. Sto se tice kupine posao sa kupinom su unistili Kinezi, to je razlog zasto je kupina placana i 10 dinara. Jednostavno oni imaju veliku proizvodnju i kupcima iz Evrope je jeftinije da poruce kontejner iz Kine nego da ga kupuju u Srbiji. Medjutim kao i kod svakog proizvoda tako i kod kupine postoji period kada posao zapadne u krizu, mislim da je kupina to prebrodila i da ce ove godine kupina biti cak i skuplja od maline. A malinu srpsku ce tek zadesiti kriza kakvu je zadesila kupina, i cena nikako ne moze biti preko 1 eura. Ukoliko se malina plati preko eura hladnjace ce biti u problemu i sve ce propasti, posto i prosle godine vecina hladnjaca je poslovala negativno a ako se i ove godine to ponovi onda ni proizvodjaci nece imati kome da daju tu malinu. Nadam se da si pogledao ova dva linka sto sam ti okacio, tu mozes da vidis iz prve ruke situaciju u Poljskoj i koje cene ocekuju od nas nemacke firme koje su inace nasi najveci kupci. Ove informacije su tacne i iste informacije sam vec dobio sa par razlicitih izvora. Jako sam dobro obavesten u ovom poslu i jako dobro pratim trziste. Ti nemoj da se predajes, ponovo ce malina biti hit proizvod no treba izdrzati period stagnacije koji ce trajati 3-4 godine kao i kupina, kupina se sada povratila ali je malina u krizi i to zestokoj, ponajvise cemo to osetiti mi Ariljci koji smo najveci prizvodjaci malina u Srbiji....
Pa sam ja tu nesto njemu pisao, a on mi je poslao odgovor...
Ovakav:
Odg: situacija sa malinom

Ne znam za kupinu, mislim da je jos uvek rano govoriti o tome. A sto se maline tice slazem se moze 1 euro da se plati ali ekstra kvalitet robe i ta cena je maksimum maksimuma koju mogu da plate hladnjace, ukoliko plate vise opet ce poslovati negativno.

A sto se tice kupine, ne zaboravi da je kupina pre 3-4 godine bila 10 dinara, kupina je se ponovo vratila i moze biti da kupina bude bila cak i skuplja od maline....
Sve ovo je bilo pre pocetka otkupa maline, dok se cena nije formirala...

Da ne bude da lupam ali suska se o 120din.Ja imam 70 ari kupine koju doduse planiram da vadim,zato i nisam ucestvovao u ovoj prici jer sam se preorjentisao na povrce zbog vecih mogucnosti oko plasmana ali ako bude cene tu sam.

Jedan kaze 120din drugi kaze 30din treci kaze 50din itd, neka bude sredina 60din

Ma i ja sam izgleda preterao. danas mi jedan otkupljivac rekao 80din i pare odmah.Posle pozovem jednu hladnjacu i oni kazu start 40 din aposle par dana cena ide gore.E sad koliko je to gore videcemo ovo je lov u mutnom,a tada mi stradamo.Tri izvora tri cene pa sad cemo videti.Otkup zvanicno pocinje od ponedeljka ali ce ova vrucina dosta obrati.

Zvao sam nekoliko hladnjaca i svud isto kazu- jos uvek niko u svetu nije izasao a pogotovo amerika sa cenom kupine,posto je amerikanac glavni svi cekaju njihovu cenu,naravno tu su i cileanci pa kinezi koji zatrpavaju sve sa kupinom,ali svi hladnjacari znaju da do ponedeljka mora neka otkupna cena da se zna jer niko nece da predaje kupinu bez cene kao prosle godine i zato su mnogo nervozni jer znaju da ne mogu opet da izvacare kao sto je bilo. Evo sta mi je rekao jedan gazda hladnjace pre sat vremena. ,,jebemga ko god da pozove za otkup kupine odma pitta za cenu,kad kazem da se jos uvek nezna on mi odma kaze da nece da donosi kupinu bez poznate cene kao da sam ja lopov pa necu da platim..

Kod mene ima zrele oko 200-300 kg, i ne pada mi na pamet da berem dok ne saznam cenu. Sta treba da kazem ja beracima kad dodju, da im kazem da ne znam kolko im je dnevnica.... Kad saznam cenu onda cu videti dal da ih zovem ili ne. Ne pada mi napamet da prodajem kupinu po ceni koja isplacuje dnevnice i hranu za radnike, bolje neka sve propadne ako ja nemam profit.... Nisam ja crveni krst i narodna kuhinja....

suskalo je se o velikoj ceni i prosle godine, kao bilo je mnogo izmrzle itd. ali kada je doslo vreme da se bere nista se nije znalo o ceni tek posle treceg branja i naravno obradovase nas sa 35 din. veliki sam optimista, ali me ne bi iznenadilo da krenu sa nekih bednih 40 din i da non stop pricaju kako cena ce cena otici gore,ali od tog povecanja nista.. sinoc pade malo i bedne kise taman toliko da pokupi prasinu..ni navodnjavanje ne moze da spreci ozegotine od sunca, a i sva je se muka otrembesila i zalosna na ovoj propasti i pored toga sto je bara ispod nje..najavljuju u petak popodne kisu i pad temperature..

Uvek nas navuku pricom o velikoj ceni.Samo da pocnemo da beremo,a onda trt Milojka.Prosle godine ne zna se cena a najavljivali dobru cenu,ne zna se,pa onda 30 dinara,jedna tura,druga 20,treca 15.Ove godine na RTS-u trubili ista otkupna cena maline,visnje i kupine 80 dinara.Sta je sad,sto verzija ima.Jutros sam zvao hladnjacu neznaju cenu.A rodjak mi rekao da ce on kupovati za nekog Rusa,koji placa 20 dinara vise od otkupne cene,al hoce u kutijce.
Ko ovde koga zajebava?!?
Kako god okrenuli drug skine kajmak.

Ma ljudi budimo slozni kao sto sam pomenuo nekoliko puta i kao sto rece zoran nedajmo dok ne kazu cenu a ne da nas vucu za nos kao ovih godina. Budite glasnici svako u svom kraju,daj da budemo slozni da jednom pomerimo cenu na gore. Neka kazu neku pristojnu cenu i dobice robu ako ne kazu cenu ili je losa po nas neka turaju pirinac umesto kupine u hladnjace i to je to pa makar sav rod propao ali da nema ni za njih da se bogate na nasa ledja. Ja sam reko i dalje stojim iza toga da nece dobiti nista od moje kupine ako ne kazu cenu i kad je kazu ako mi odgovara dobice ako ne nema nista sve ce obrati zemlja

rado bih se slozio sa tim da ne beremo, ali uvek ce se naci oni koji ce da je beru i po 20 din, jer mu je to "zauar" tako kod mene kazu. jbg i ne mozes da se svadjas sa naradom jer se ne isplati i svako tera po svom. znaci problem je u tome sto smo neslozni i svako hoce da vodi svoju politiku.

Ja sam do sad imao oko 100 kg i sve je otislo po 100 dinara,a nesto i po 120,sutra sve sto bude zrele i lepe ide takodje po 100 dinara,u hladnjace za sada nemam sta da nosim,a potraznja mi je svaki dan sve veca

Veceras sam zvao otkupljivaca da pitam za cenu i on kaze da se jos uvek ne zna, tako da ni sutra nece biti branja iako ima solidno zrelih kupina.... Zamislite vi da dodjete da kupite nesto u prodavnicu, kao sto oni kupuju od nas i pitate kolko kosta a prodavac vam kaze jos se ne zna..... To moze samo kod Borisa Tadica....

ni u kraljevu se jos ne zna.Uglavnom izgorele su solidno s jedne strane reda od ovog sunca, ko u sahari dsa ih gajim, a kap po kap radi stalno i ne vredi.Nego kako kod vas vec ima zrelih a kod mene ni blizu?Jesam bacao azotnu prihranu, al nisam nesto mnogo.al sa ovolikom zajebancijom oko cene tesko da cu i ovo sto sam ostavio da postedim krcenja

Pocinje polako da se naziru zrele,idem da to podberem,naravno za svoje potrebe,hladnjaca se ne oglasava i dalje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh